Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      budownictwo

budownictwo

(23 wyniki)
    • jak w temacie...obecnie mam długą i dosc wąską kuchnie ( ktorą słuzy jako kuchnia lazienka jednocześnie...taki urok starych kamienic) zamierzamy przedzielic pomieszczenie na dwa...przy czymkonieczny jest remont podłogi...obecnie mam gumoleum...pod nim deski ( w miejscu, gdzie stoi wanna) są mega-spróchniałe i zawilgocone gorzej niż po powodzi...zastanawiam się czy wymieniac je w całej kuchni czy tylko w tym miejscu gdzie są "do niczego" to po pierwsze...po drugie właściwie nie wiemy tak do ko...
    • Witam Potrzebuję wskazówek związanej z całkowitą wymianą podłogi. Szukałem w starszych wątkach ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie nurtujące mnie pytania. Proszę o pomoc. Mieszkam w starym budownictwie na parterze. Deski podłogowe są do wymiany razem ze spróchniałymi legarami, pomiędzy legarami jest szlaka. Chcę usunąć szlakę i ocieplić podłogę styropianem. Wiem że powinienem założyć izolację przeciwwilgociową. W jakiej kolejności powinienem to wszystko zrobić? Folia tylko na spód? ...
    • Witam serdecznie. Mam problem z pleśnią w rogu na łączeniu sufit ściana. Mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze (3 piętro). Blok został oddany w 2009r. w grudniu. W lutym zgłosiliśmy developerowi dwa problemy które pojawiły się w moim mieszkaniu: 1) kapiąca woda z przewodów wentylacyjnych która spowodowała zawilgocenie ściany w kuchni w okół otworu wentylacyjnego- a w łazience spowodowała zwarcie zamontowanego przeze mnie wentylatora elektrycznego ponieważ po przewodach kapie woda z ...
    • remontuje mieszkanie w bloku z lat 40 .Jest to mieszkanie własnosciowe. chce zmienic układ scianek działowych , pozbyc sie kilku ...powiekszyc łazienke. Czy potrzebuje jekiejs specjalnej zgody ? macie jakies doswiadczenia w tym temacie? Z góry dziekuje za wszelkie informacje
    • Chciałbym zbudować dość duży buudynek na działalność usługową i prosze o pomoc w jakiej metodzie jak i co zbudować aby było najtaniej? Głównie interesuje mnie jaką metodą wychodzi najtaniej tznile za metr kwadratowy?? pozdrawiam
    • Jesli ma ktoś jakieś pytania dotyczące konstrukcji budowlanych to chętnie na nie odpowiem w chwili wolnego czasu. POZDRAWIAM
    • Pisze na tym forum bo juz nie mam pomyslu jak to rozwiazać,normalnie rece mi opadają.robie teraz dyplom-osiedle proekologiczne i wymysliłem sobie że na moim dachu maja być kolektory słoneczne.Problem w tym że dach jest płaski a ja bym chciał rozrysować w detalu jak to jest zamocowane.nie chce miec stabilnego stalowego rusztowania(bo zniszczy mi to koncepcje elewacji) tylko ruchomą konstrukcje ktora w zależności od pory dnia sama ustawialaby kolektor tak by spelnial swoją funkcję.przyzna...
    • witam , jestem na etapie remontu (takiego dużego) mam na tyle duże mieszkanie że udało mi sie znaleźć miejsce na pokój kąpielowy o wymiarach 3x5,5m , doszliśmy do wniosku z żoną że chcemy prysznic i wannę (oddzielnie) które bedą stały na podwyższeniu o około 15cm względem reszty mieszkania , i tu moje pytanie , z jakich materiałów zbudowac ten wyższy poziom , blok w którym mieszkam to stare budownictwo , murowane , stropy składaja sie z belek i wysypki pomiedzy nimi , na podłogach były deski ...
    • Do nadzorowania pracami na mojej budowie zatrudnilem inspektora nadzoru budowlanego,z ktorym podpisalem umowe i zgodnie z nia wyplacalem wynagrodzenie w ratach.Po stwierdzeniu niezgodnosci z projektem dotyczacej miedzy innymi obnizenia dachu a co za tym idzie sufitu na poddaszu o 20 cm (jest jeszcze pare innych punktow) przerwalem wspolprace z inspektorem i nie wyplacilem ostatniej raty.Pojawil sie problem teraz w tym ze nie moge otrzymac od inspektora Dziennika Budowy (czyli zak...
    • jestem po technikum budowlanym i chciałabym zrobić uprawnienia bud. bym w przyszłości mogła sprawować kontrolę techniczną utrzymania obiektu,czy samo technikum wystarczy?od czego zacząć?i gdzie załatwia się takie sprawy?
    • witam. mam pytanie właśnie kończe budowe domku i bede zgłaszał do odbioru. słyszałem gdzieś opinie ze wokół odbieranego budynku w odległości 3 m nie może sie nic znajdować, a ja mam za domem 20 ton kostki granitowej.. ktora bede uzywał dopiero gdzies za 2 lata.. czy muszę sie jej pozbyc ?? czy nie ma to znaczenia ?? i druga sprawa schody na pietro w domu są nie normowe tzn. nie spełniają warunków szerkosc stopnia + jego wysokośc =60-65 cm (czy jakos tak w/g dz. ust. nr 15 o budown...
    • Kolejny sponsorowany artykuł. I to w przeciągu kilku tygodni....
    • Witam, szukam dobrej ekipy do remontu lazienki w starym budownictwie (1936) w centrum wawy. Zalezy mi na "wrazeniach" i opinii zleceniodawcow, a nie samoreklamie. Bardzo prosze o kontakty, olanuje remont na lato. Z gory dziekuje i pozdrawiam bart
    • Może ktoś mi wyjaśnić dlaczego tylko inż posiadający uprawnienia konstrukcyjno-budowlane który przynależy do regionalnej izby budowlanej może podjąć sie obowiązków kierownika budowy.A ten który nie ma ochoty płacić kasy niemoże. Bo w Nadzorze Budowlanym nie przyjmą mi papierów o planowanym rozpoczęciu budowy.
    • Zszokowaly mnie wiadomosci przeczytane w prasie o negatywnych wynikach prób laboratoryjnych stosowanych w budownictwie pustakow POROTHERM. ponizej zamieszczeam link na ktorym mozna znalezc informacje na ten temat: www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=829&zaznacz=Wienerberger www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=952&zaznacz=Wienerberger www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=2118&zaznacz=Wienerberger www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=4247&zaznacz=Wienerberger wohnunginwien...
    • Mam proble. Deweloper do powierzchni mieszkania doliczył mi wnęki balkonowe i przejście między pokojem a przedpokojem( chodzi o drzwi). Czy to jest zgodne z przepisami budowlanymi? Czy faktycznie tak oblicza sie całą powierzchnie? Prosze o pomoc:)
    • Chcę kupić dom do remontu, ale niepokoi mnie jego stan techniczny. Dzwoniłam po rzeczoznawcach; za espertyzę życzą sobie ok. 3tys. A mnie chodzi tylko o to, żeby fachowiec obejrzał dom i powiedział, oczywiście za wynagrodzeniem, jaki charakter mają te zarysowania czy to się nadaje do remontu. Jak znaleźć kogoś takiego?
    • Szukam kogoś (inspektor?), kto razem ze mną odbierze od developera mieszkanie i fachowo przyjrzy się jego jakości. Obliczy powierzchnię mieszkania i sprawdzi czy zgadza się. Prosze o kontakt na maila lub na forum.
    • Mieszkam w starym budownictwie (Ip).Sciany w kuchni pokryte są w wielu miejscach czarnymi kropkami (grzybem). Ostatnio, w celu pozbycia się tego trujaka, zbiliśmy tynk aż do cegły. Na cegłę zarzuciliśmy środek grzybobójczy (w płynie), grunt i tynk KNAUFF.Od kogoś kiedyś słyszałam, że spokój na kilka lat od tego "muchomora" uzyskam dzięki położeniu na ściany styropianu 10mm (na to siatka, knauff, szpachla i do połowy wysok. kafle).Na logikę styropian to chyba kiepskie rozwiązanie, ...
    • Witam, przymierzam się do zakupienia gotowego projektu i chciałabym tylko wprowadzić małą zmianę, a mianowicie-przesunąć kominek ze środka ściany wróg pokoju. Ile może kosztować coś takiego? Jest to dom z "Muratora" M09. z góry dziękuję Bożena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się