Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      dziady

dziady

(7 wyników)
    • Zadaje sobie pytanie- czy sa osoby które dobrowolnie siegaja po takie ksiazki? Wlasnie dzisiaj rozpoczelam, nie wiem czy bedzie mi sie podobalo, w ogólniaku pamietam ze tak bylo. czy siegacie dobrowolnie po lektury wiele lat po skonczeniu szkól?
    • Uprzejmie i bardzo prosze jesli o podanie, gdzie na sieci mozna znalezc tekst (ewentualnie o napisanie) tej bajeczki BYLI SOBIE DZIAD I BABA, BARDZO STARZY OBOJE -KRASZEWSKIEGO. Moja corka to bardzo lubi(ile pamietam to mowie jej z pamieci, reszte opowiadam) a ja nie mam gdzie tego wypozyczyc. W internecie tez nie znalazlam. z gory dziekuje Julia
    • pisarz - A. Sapkowski :) rynek-ksiazki.pl/aktualnosci/andrzej-sapkowski-szczerze_29096.html
    • Czy ktoś orientuje się, gdzie (w internecie) mogę znaleźć w całości wiersz J.I.Kraszewskiego "Dziad i baba" (ten zaczynający się od słów: "Był sobie dziad i baba, bardzo starzy oboje..."). A jeśli ktoś go np. ma w swoich komputerowych zasobach lub zna na pamięć i mógłby go tutaj zamieścić, to byłabym naprawdę bardzo, bardzo wdzięczna. :) Pozdrawiam, V.
    • co myślicie- czyt czytanie dramatów w szkole nie jestwynaturzeniem? przecież te utwory z założenia nie były pisane, by je czytać, tylko, żeby oglądać na scenie. teraz w szkole mam "Dziady", ale nie potrafię czytać dramatów- SZekspira, Moliera, Niemcewicza. Dramaty won ze szkoły! Dramaty na scenę!
    • Książka ma klimat, bardzo mi sie podobała. Mogę się przyczepić do jednego, a mianowicie: związek Florentino Arizy z Dzieckiem (America). To chyba lekka przesada. Stary dziad 76 lat z dzieckiem 14,15 letniem??Jedna, wielka bzdura. Jaka dziewczynka spojrzałaby na takiego dziadka a co dopiero uprawiała z nim seks?? Czy to tylko moje odczucia, czy inni tez tak uważają??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się