Forum eDziecko eRodzice emama
ZMIEŃ
      edukacja

edukacja

(41 wyników)
    • Za używane książki do gimnazjum i nowe ćwiczenia zapłaciłam w sumie 450 zł. Procentowo stanowi to ok 30% dochodu jakim dysponuję miesięcznie. Złodziejstwo! W punkcie z używanymi podręcznikami natknęłam sie również na używane, ale niezapisane ćwiczenia. Więc zastanawiam się po co tego wszystkiego az tyle? Po co tyle ćwiczeń, ksiażek, (dodatkowo niektóre ksiazki posiadają wersje multimedialną) skoro się z nich nie korzysta? Chodzi tylko o stwarzanie pozorów edukacji, bo skoro dzieciaki nie wy...
    • Nie ma wątpliwości, ze brak takiej edukacji- jest zły; ale jak widać, przesada może zrobić równie wielką szkodę: ,czyli o postępowych rodzicach roku 1968 i alternatywnych przedszkolach.
    • Wątek o kosztach posłania dzieci do szkoły zrobił się długi, oj długi. Jeżeli edukacja ma być darmowa, to co Waszym zdaniem powinna zapewnić szkoła (czyli nasze państwo)? Oczywiście na początek darmowe podręczniki. Co jeszcze?
    • Witam. Ostatnio wpadłam na taką książkę o edukacji domowej W sumie ciekawe to i interesuje mnie bardzo wasza opinia na temat homeschoolingu czyli edukacji w domu. Co sądzicie na ten temat?
    • wyborcza.pl/1,75477,11947619,BBC__Co_tam_Euro__prawdziwe_gole_Polska_zdobywa_w.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza czyli nic straconego i nie jest tak beznadziejnie, no i nie mamy aż tak beznadziejego nauczycielstwa :P bo ten wynik też się skąds wzial, ktos musial na niego popracowac (poza uczniem) i przyznam, że zdecydowanie wolę gole w tej dyscyplinie niz w piłce nożnej :P [i]Polsce udało się edukację pchnąć na tory nowoczesności naj...
    • Ogladalam to pierwszy raz i probowalam sobie cos takigo wyobrazic w TVP1 :) Co o tym sadzicie? Chcialybyscie aby Wasze dzieci byly tak edukowane?
    • Na fali sąsiedniego wątku: Nie mogę zrozumieć, czemu edukacja domowa wzbudza tyle negatywnych emocji, agresji i niezrozumienia. Jest w Polsce kilka tysięcy ludzi, którzy tak edukują dzieci. Ba, jest pewnie tu gdzieś forum dla nich. Czemu przeszkadza Wam to, że ktoś edukuje swoje dzieci w inny sposób? Dajcież innym żyć jak chcą.
    • typowej blondynki? deser.gazeta.pl/deser/1,83453,4717363.html jakoś nie wierzę, że tak wygląda edukacja w kraju, który jest najpotężniejszym mocarstwem świata i ma poważny wpływ na losy innych krajów a tak na marginesie, ciekawe czy przeciętny Amerykanin słyszał w ogóle o Polsce...
    • Ta cudowna reforma...
    • heja, bardzo jestem ciekawa waszych refleksji. Biore udział w takim seminarium na poziomie uniwersyteckim. Przewija sie miedzy profesorami dyskusja o studentach- jako "fatalnie obrobionym materiale". Nic nie umieją, nie chcą umiec, sa oczywiściwe bezczelni- fatalne produkty fatalnych szkół. Uniwersytet to uj, spijajacy jeszcze śmietanke studentów z kraju (choć pewnie juz niedługo). i Czy szkoła tak fatalnie teraz uczy? Czy było lepiej? Jak pamiętacie waszą szkołę/uni? Stymulujące, motywuj...
    • Proszę o pomoc we właściwym dobraniu nazwy . Jak nazwać ten okres edukacji przed - przedszkolnej ? Dzieci w wieku od 8 miesięcy do 3 lat ? Pracuję właśnie nad projektem warsztatów dla dzieci w tym właśnie wieku . Projekt składam jutro . Opieram się głównie na teorii E.Ericksona i natywistycznej teorii Chomsky'ego . Nie jestem jednak pedagogiem ani nie jestem na specjalizacji nauczycielskiej i po prostu nie wiem , jak fachowo nazywa się ten okres w edukacji dziecięcej od 8mies. do...
    • Jakie jest Wasze zdanie, na temat edukacji domowej dziecka. Polega to na tym, że rodzice są w pełni odpowiedzialni za sposób edukacji dziecka i nie posyłają go do szkoły. Nie jest to trzymanie dziecka pod kloszem - jak wiele osób nie znających szczegółów twierdzi - dziecko ma kontakt z rówieśnikami na przeróżnych zajęciach, lub wspólnej edukacji z dziećmi innych rodziców. Proszę piszcie swoje uwagi. Chętnie odpowiem na każde pytanie. W Polsce jest kilkanaście rodzin praktykującyh ...
    • Czy ktoś w ten sposób uczy swoje dziecko? Jak wygląda to formalnie w praktyce? Teorie już znam, ale to za mało :) Piszę pracę na ten temat na zaliczenie przedmiotu na studiach, jeśli byłybyście tak uprzejme podzielić się doświadczeniami... z góry dziękuje.
    • Polska wersja tekstu, dość enigmatyczna ale z ładną tabelą , a BBC-owski oryginał znacznie szerszy
    • Mamy dzieci w szkołach, na różnych poziomach edukacyjnych; te, które dzieci małe mają, szkoła też nie ominie. I tu pojawia się polska szkoła, ciągle reformowana. Wyjątkowo zgadzam się z tym, co pisze red. Pacewicz , szczególnie zgadzam się z mitem 3 i 4.
    • Zainspirował mnie wątek dziewczyny, która na CiP-ie pisała o metodzie słuchania angielskiego w ciąży i oswajania w ten sposób dziecka z językiem obcym. Ostatnio zresztą spinam się jak słyszę czy czytam na ten temat. Zaczęło się od tego, że zaprosiłam koleżanki z pracy na sobotnią kawkę. Przyszły z dziećmi. Dwie przyniosły własne zabawki pomimo, że zabawek ci u nas dostatek. No ale to były specjalne, edukacyjne zabawki. (A u mnie pewnie same lalki i samochodziki). Córka jest na e...
    • Jakie są rzeczywiste różnice programowe pomiędzy zerowką, a pierwsza klasą. Czy 6 latka, która w nadchodzącym roku z powodów emocjonalnych zostanie w zerowe przedszkolnej nie zanudzi sie potem w pierwszej klasie?
    • Pamiętam taki uroczy wątek tu lub na małym dziecku, gdzie panie opowiadały o tym, czego o dzieciach i podstawowej fizjologii nie wiedzieli ich faceci. Bywało zabawnie, ale chwilami wiało grozą, chyba nawet lipcowa tam dołożyła swoje trzy grosze :) Byłam niedawno u gina i zeszło właśnie na te tematy, facet sam przyznał, że oczywiście i u kobiet zdarzają się ignorantki (szczególnie w starszym pokoleniu), ale faceci często biją rekordy. Ostatnio jakiś znajomy (dorosły facet) zapytał go, czy t...
    • Wątki edukacyjne staram się omijać, bo mi ciśnienie skacze. Jak śmiałam się z Giertycha ogólnie, tak uważam, że w kwestii wychowania patriotycznego i znajomości historii/literatury własnego kraju miał rację. w liceum moje dziecko wychodziło z domu o 7 rano i wracało o 16-17, a mając 43 godziny lekcyjne nie zdołała już wygospodarować czasu na kurs angielskiego, bo kiedyś lekcje trzeba odrobić i powtórzyć coś do matury. Co najmiej 4 przedmioty tworzone kit wie po co, po godzinie tygodn...
    • [img]https://niezbednik.org.pl/szanserow.jpg[/img]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się