Forum eDziecko Inny Świat
ZMIEŃ
      edukacja

edukacja

(15 wyników)
    • Czy ktoś orientuje się, jak wygląda sprawa subwencji na dziecko nauczane domowo (na zasadach edukacji domowej). Czy na takie dziecko miasto/gmina również otrzymuje subwencję?
    • Właśnie jestem na etapie rozmów w sprawie planowania najbliższych lat edukacji mojego niespełna pięciolatka. Wyjdzie na to, ze najprawdopodobniej we wrześniu pójdzie do szkolnej zerówki (integracyjnej). Terapeuci cały czas mówią mi, żebym planowała edukację MIśka przez pryzmat tego, jak go widzę funkcjonującego w życiu dorosłym. A ja mam z tym problem, bo zależnie od nastroju przyszłość tą widzę różnie... A jak Wy widzicie przyszłość Waszych dzieci? Planujecie uczyć je zawodu, przygotowy...
    • Podsumowanie projektu za rok 2011 - konferencja 31.01.2012 Z przyjemnością informujemy, że konferencja podsumowująca wyniki projektu za rok 2011 odbędzie się 31 stycznia (wtorek) 2011 roku o godzinie 11.00 w Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich przy ul. Długiej 26. W dyskusji będzie uczestniczyć Pani Rzecznik Praw Obywatelskich prof. Irena Lipowicz. Godz. 11.00 – Rozpoczęcie spotkania Powitanie gości – Prof. Irena Lipowicz, Rzecznik Praw Obywatelskich Godz. 11.10 – Pawe...
    • Jak wam sie podoba? O tym, ze autyzm to choroba, że trzeba leczyć, że można wyleczyć... www.tvp.pl/poznan/informacja-i-publicystyka/wywiad-teleskopu/wideo/02042013/10601165
    • forum.gazeta.pl/forum/w,904,132886110,,Eksperci_Dzieci_niepelnosprawne_utrzymuja_pozo_.html?v=2
    • To jakiś koszmar.W gimnazjum jest nauczyciel wspomagający, a tu syn rzucony na głęboką wodę.Nie dosyc,że bez pomocy ze strony wspomagającego-dopilnowac aby wszystko zanotował w zeszycie,aby wiedział co robic w szkole w danej sytuacji,to jeszcze wieczne problemy z nauczycielami z poszczególnych przedmiotów.Mam ochotę wyc z wścieklości.Człowiek dostarcza materiały na temat Aspergera,prosi,tłumaczy jaki dzieciak jest i słuchajcie groch o ściane.Przykłady: 1)Lukasz mi mówi,że dostał 1 z bi...
    • Witam:). Czy ktoś wie, jaka mniej więcej kwota jest przeznaczana miesięcznie na edukację dziecka z orzeczeniem, a jaka na dziecko zdrowe? Domyślam się, że w pierwszym przypadku jest ona sporo większa? Mamy dzieci z orzeczeniami: czy jesteście zadowolone z jakości zajęć dodatkowych, jakie mają Wasze dzieci w szkole integracyjnej, i w ogóle z jakosci opieki?
    • tyle według artykułu z Przekroju, juz linkowanego na tym forum, jest dodatkowo przekazywane przez gminę do placówki, do której uczęszzcza dziecko z diagnozą ZA. Potwierdzacie to? Czy rozliczacie jakoś placówkę z wydanych pieniędzy? Czy uczestniczycie w podejmowaniu decyzji, jak mają być te pieniądze rozdysponowane?
    • Jestem mamą 7 latka który w tym roku szkolnym rozpoczął edukację w pierwszej klasie szkoły podstawowej. Minęło kilka miesięcy i niestety stwierdzam iz żałuje że poddalam się sugestiom przedszkola jakoby moje dziecko było przygotowane do rozpoczęcia nauki w szkole , żałuje że nie odroczyłam mu tego roku. Dziecko ma ogromne problemy z przystosowaniem się , zaklimatyzowaniem , nasilają mu się cechy autystyczne bardzo trudno do niego dotrzec wiec edukacyjnie jest kiepsko. Inna sprawa że trafił ...
    • Panie które prowadzą klasę integracyjną do której uczęszcza od wrzesnia moje dziecko naciskają mnie by dziecko posiadało w szkole asystenta - opiekuna cienia. Panie nie dają sobie rady a dziecko wymaga stałego nadzoru , przemyślałam kilkukrotnie kwestię i myśle ze faktycznie właczenie w szkole takiej osoby byłoby dobrym pomysłem ,problem w tym że jak się domyślam w grę w chodzą spore koszta. Czy na prawde nie ma innej opcji niz tylko szukanie prywatnie tego typu opiekuna badz załatwianie go...
    • Mam pytanie, bo może ktoś się zna na przepisach dotyczących m.in. przyjęcia dziecka do szkoły/klasy integracyjnej. Otóż złożyłam podanie o przyjęcie córki do szkoły, która ma klasy integracyjne, ma też dobre opinie i - co ważne - jest stosunkowo blisko miejsca, gdzie mieszkamy. Jesteśmy jednak spoza tzw. rejonu - szkoła może więc nas nie przyjąć. Od dyrektorki szkoły dowiedziałam się, że córka zostanie przyjęta pod warunkiem, że "integracyjnych" dzieci z rej...
    • WARSZAWSKIE FORUM RODZICÓW I RAD RODZICÓW I SPOTKANIE RODZICÓW DZIECI Z ORZECZENIEM O POTRZEBIE KSZTAŁCENIA SPECJALNEGO Rodzice rzecznikami potrzeb dzieci 10 listopada 2010r. w godzinach 09.30 – 13.00 Warszawskie Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń ul. Hoża 88 w Warszawie Inicjatywa zorganizowania tego wydarzenia, podjęta przez Biuro Edukacji m.st. Warszawy oraz Warszawskie Centrum Innowacji Edukacyjno-Społecznych i Szkoleń, jest odpowiedzią na zgłaszane p...
    • Witajcie, mój prawie 5-letni synek jest dzieckiem autystycznym. Od września ubiegłego roku chodzi do Przedszkola przy Szlenkierów na Woli. Jednak w przyszłym roku szkolnym już go tam nie chcą (moim zdaniem boją się i wolą przyjmować do grup integracyjnych dzieci z innymi, `łatwiejszymi` orzeczeniami niż autyzm), tłumacząc m.in., że w I kolejności powinni przyjmować dzieci z orzeczeniami z terenu swojej dzielnicy. Niestety na Bemowie jest tylko 1 przedszkole z gr. integracyjnymi (co to ...
    • Proszę oświećcie mnie, czy opłacanie czesnego w szkole niepublicznej może być realizowane z subwencji oświatowej dla dziecka ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi? Chodzi mi po głowie pewna szkoła dla mojego dziecka, na którą nas niestety nie stać. Chciałbym spróbować dogadać się z dyrekcją, czy poszłaby na taki układ, aby w ramach subwencji pokryć np.. 90 % czesnego Czy jest to zgodne z prawem? Jeśli ktoś ma doświadczenie, to może podpowie, jak się to załatwia formalnie.
    • Witam. Czy ktoś mógłby polecić mi "dobrą" a przede wszystkim sprawdzoną szkołę podstawową integracyjną w Warszawie. Mieszkamy w dzielnicy Ursus ale mogą też być w innych dzielnicach, np. Ochota lub Włochy, albo pobliskie Ursusowi. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się