-
Nieco trudno sie zorientowac o co Autorowi chodzi. Czy o zniesienie wszelkich egzaminow jako takich, czy tez tylko pewnego rodzaju "testow".
Osobiscie za prawdziwe "osty" uwazam wszelkie tzw testy wyboru, czyli polegajace na wyborze wlasciwej odpowiedzi sposrod tych podanych. Rzeczywiscie oglupiaja i nie przygotowuja do zycia, bo w praktyce musimy rozwiazywac problemy, znalezc zupelnie NIEZNANE rozwiazanie, a nie bawic sie w zgadywanki. Zupelnie nie rozumiem dlaczego na maturze z matematyki ...
-
Co w tym złego. że egzamin z języka państwowego jest taki sam dla każdego obywatela?
-
Kurde, to ja już zupełnie nie wiem - po co jakaś szkoła? Nauczyć liter i zrobić kurs szybkiego pisania na klawiaturze w klasie pierwszej, w drugiej nauczyć wyszukiwać informacje w sieci ('wpisz w google "cośtamcośtam wiki", jak chcesz wiedzieć więcej, kliknij na linka z dołu') - i puścić dzieciaczki samopas. Przynajmniej se nie będą młodości marnować w dusznych murach, pójdą na jakąś manifę, albo dadzą słuszny odpór kapitalistom.
Podobnie nie rozumiem, czemu GW poparła studentów domagajac...
-
[b]Niewielu rodziców i dziadków wie o tym, że ta "testomania" i jej wyniki to jedna z form gromadzenia materiału do pisania przez autorów prac magisterskich i doktorskich. Nasze DZIECI SĄ W TYM "PRZEMYŚLE" TYLKO KRÓLIKAMI DOŚWIADCZALNYMI, anonimowym dodatkiem do karier naukowych. IM CHODZI TYLKO O WYNIKI, NAM O LOSY NASZYCH DZIECI I WNUKÓW.
Wiem, co mówię, bo ponad 40 lat pracowałem /jako nauczyciel/ w szkolnictwie - na wszystkich jego poziomach.[/b]
-
Świetnie! Może wreszcie zaczniecie się przyglądać przestępczości w polskich
szkołach. Matury się zbliżają, przyjrzyjcie się temu co dzieje się w naszych,
rodzimych placówkach oświatowych i zweryfikujcie wyniki egzaminów maturalnych
z ostatnich lat.
-
Otóż w uczniach, samych uczniach, praprzyczyna rozwarstwienia ...
wyników rankingów. Obserwuję to od lat, a gwoździem do trumny
ambicji dobrego kształcenia była ... reforma szkoły, powodująca [b]
ZAPAŚĆ[/b] w ambicjach uczącej się młodzieży.
To prawda, że szkoły lubią/ lubiły się pochwalić ilu to zdolnych
uczniów one wypromowały.
Nie przesłania to jednak tego, że najczęściej to żadna danej szkoły
zasługa.
Są nauczyciele, co pracują właściwie tylko z uczniami wybijającymi
się...
-
Jesli chodzi o egzamin i nauke to polecam TFLS
-
Nie dziwota, że prokuratura oblała. Mierna i niezbyt wierna. Mierna, bo jest w stanie przywalac bezdyskusyjne wyroki pijanym rowerzystom, szopenfeldziarzom, alimenciarzom. Im dalej z ciężarem sprawy , tym gorzej ze skutecznością w uzyskaniu wyroku. Aż korci , by stworzyc zasadę dynamiki działania prokuratury: [b]skutecznośc odwrotnie proporcjonalna do ciężaru (prawnego) sprawy[/b] . Niezbyt wierna, bo nie jest, mimo sytuacji, w pełni niezawisła i niezależna. Ech, o sądach można podobnie.
-
Strasznie był trudny z angola. Myślałam, że w 2 zadaniu lektor pomiędzy
pytaniami się zatrzyma a tu zonk. Jak skończył czytać to się zajarzyłam, że
już koniec i to były wszystkie 4 pytania. :) I ostatnie zadanie było trudne i
w ogóle dużo trudnych słówek było.
-
czemu to dno nie wypowie się n/t uniewinnienia tzw "śląskiej Alexis" i jej córki
-
Nikt pani nie mówi, jak pani ma obchodzić Rocznicę. Proszę też nie podpowiadać jak inni powinni ją obchodzić. Czasy Frontu Jedności Narodu się skończyły. Ludzką rzeczą jest się różnić, a polityka jest jedną z lepszych form różnienia się.
-
Cóż, czasem zdarza mi się, jak to się mówi potocznie, wyciągać pytanego za uszy. Ale skoro wszystko ma zostać utrwalone na wieki wieków, to nie będzie o czymś takim mowy. Pytanie - odpowiedź, wie - nie wie, ocena, do widzenia.
-
Zgadzam się absolutnie z każdym słowem.
Sama zdawałam wstępny egzamin pisemny, później ustny. Na moim roku studia rozpoczęło 60 osób. Do końca dotrwało może 40. Reszta wylądowała na prywatnej 'uczelni', gdzie przyjmowano ich już bez egzaminów. Zasady poprawek też były nieco inne niż obecnie, np. druga poprawka (i ostatnia) - zaliczenie 90%.
-
Samozwańczy egzaminator się odezwał. Kto pana powołał do komisji
egzaminacyjnej, żeby autorytarnie wystawiać oceny Polsce ? Po aferze
Rywina i Agory i sprawie Maleszki-adjustatora proponowałby jednak
spuścić z tonu, bo ten patos wychodzi wam trochę żałośnie.
-
Autor pierwszego listu epatuje wprost wiedzą ogólną i zadumą, ale nad
włoskim radzę jeszcze posiedzieć. Due giorni, jak już.
-
A prac magisterskich to ludziska nie kupują? Czemu uczniowie/studenci zdają egzaminy z kupionymi pracami? Czemu się takich nie "odstrzela"?
-
Obecny rzad stoi przed trudnym zadaniem,ktore moze byc rozwiazane w
porozumieniu ze spoleczenstwem,zwiazkami zawodowymi i opozycja.
Na taki uklad jednak nie ma szans bo PiS troszczy sie tylko o PiS a nie o
Polske a zwiazki chodza na pisowskiej smyczy.
Tak wiec tylko postawa Polakow i determinacja rzadu moze byc gawarancja
powodzenia.
-
Czytałem ten tekst w papierowej GW. Cały w inteligenckich dąsach i fochach z zadęciami i komoleksami. Prawda jest taka, że po '89 tym padło wiele zawodówek i jest ogromny problem. Kto będzie piekł chleb, kto będzie rzeźnikiem? ile jest w Warszawie sklepów rzeźniczych ? Ja znam jeden na mokotowie "Befsztyk" , ale i tam sztuka krojenia wołu jest raczej aproksymatywna. Więc popierajcie do cholery tych młodych, nie kręćcie nosem na ich braki w literaturze polskiej bo inaczej to Ukrainiec będzie n...
-
Pownna przyleciec do Polski, prawo jazdy by dostala bez klopotow za
2000 lapowki....
-
ja chyba przeczytam jeszcze raz ten wywiad, bo moze zle go
zrozumialem. A wiec zamiast rozpaczac nad tym, ze TAK PROSTA mature
z polskiego oblalo tyle osob, szef CKE traktuje to jako osobiste
zwyciestwo w starciu z nauczycielami?
Bo umowmy sie, to byla zenujaco prosta matura. Ja konczylem
podstawowke w 1992r. i pisanie charakterystyki porownawczej
cwiczylismy bodajze w siodmej klasie. Teraz jest to cwiczenie
maturalne. O tempora...
No ale w sumie czemu sie dziwic, skoro w kwes...