-
Czy komisja może się obrazić, jeżeli egzamin z przedmiotu kierunkowego zostawię na koniec, po filozofii i języku? W praktyce i tak może to oznaczać wrzesień najwcześniej, bo raczej w wakacje nikt nie przyjdzie specjalnie dla mnie na wydział, żeby mi zrobić egzamin. Chyba, że i tak się zdarza? :D
Chciałabym dojść do siebie po oddaniu rozprawy (wreszcie skończyłam).
-
Mam otwarty przewód, a pracę dr w prawie 3/5.
Nie wiem, czy zdawać teraz język, przedmiot ogólny i kierunkowy czy nie rozdrabniać się i zostawić to na czekanie na recenzje.
Zależy mi i na czasie i na jakości, uprzedzając pytania/komentarze.
Na moim wydziale robią różnie. Jestem ciekawa, jak robią Wasi studenci lub jak robiliście Wy.
-
www.dziennikpolski24.pl/pl/aktualnosci/kraj/1201357-matura-nie-zawsze-wystarczy.html
OK, pytanie tak naprawdę brzmi - czy mielibyśmy kogo egzaminować, gdybyśmy wprowadzili egzaminy?
-
Witam. W najbliższym czasie planuję zdawać egzamin doktorski z dyscypliny kierunkowej. W związku z tym mam kilka pytań do osób lepiej zorientowanych w temacie - szczególnie do tych zasiadających w komisjach na podobnych egzaminach.
1. Z tego co się orientuję komisja przygotowuje trzy pytania. Dwa z nich wybierają recenzenci rozprawy. Kto natomiast wybiera trzecie? Promotor? Cała komisja? Wybrani członkowie?
2. Jak wygląda kwestia oceniania takiego egzaminu? Przede wszystkim zastanawiam ...
-
Witam,
Odebrałam drugą recenzję, pozytywną. Teraz przygotowania do egzaminu kierunkowego (język i przedmiot dodatkowy zdałam dawno temu). Jako że nikt z moich znajomych nie bronił się ostatnimi czasy i nie mam kogo zapytać, pytam forumowiczów. Jak wygląda taki egzamin? Promotor podał mi bardzo ogólny temat, właściwie nazwę całej wielkiej dziedziny nauki, a doktorat dotyczył małego jej aspektu. Czy zatem mam się spodziewać pytań od Sasa do lasa (oczywiście, z owej przepastnej dziedziny)? Na u...
-
Zbliża się powoli sesja egzaminacyjna...
Czy w prywatnych uczelniach płaci się wykładowcom za organizację egzaminu:
a) według stawek za wykład,
b) według innych stawek,
c) od sprawdzonej pracy?
d) nie płaci się.
-
Drodzy doktorzy i profesorzy, czy znaleźliście się może w podobnej sytuacji?
Otóż..
zgłasza się do Was doktorantka (z uczelni z drugiego końca Polski) w celu
wyznaczenia zakresu materiału do nauki, do egzaminu z Waszej dziedziny oraz
ustalenia daty tego egzaminu. Nie zgłasza się do Was w tym celu prywatnie, ale
pisze maila/ dzwoni. Czy według Was jej zachowanie jest obcesowe?
-
Chciałem zapytać o radę - nie znalazłem stosownego punktu w moim wydziałowym regulaminie studiów. Otóż na pisemnym egzaminie (kilka pytań problemowych, wymagających dość obszernych odpowiedzi), studentka splagiatowała odpowiedź na jedno z pytań. Odpowiedź jest po prostu fragmentem tekstu istniejącego, jak sprawdziłem, w internecie. Co się robi w takim przypadku?
Osobną kwestią jest to, że odpowiedź jest zupełnie nie na temat.
-
mam bloga, na blogu mam umiesczone:
- terminy konsultacji
- program wykładów i ćwiczeń
- literatura
- zagadnienia do egzaminu
- dokładny regulamin egzaminu
- [b]streszczenia wykładów![/b]
- terminy egzaminów
- wyniki egzaminów
- odnośniki do róznych stron
i wiele innych rzeczy
myślicie że wystarczy wejsc na bloga i wszystko sobie sprawdzić. o nie!
na kazdych zajeciach ktoś z grupy pyta: "a jak właściwie będzie wyglądał
egzamin"? a jakie są kryteria zaliczenia? a toi a tamto?
c...
-
studentom przysługują egzaminy poprawkowe. a czy można zdawać poprawkowe
egzaminy doktorskie? albo poprawę obrony (lub egzaminu mgr)?
-
To w kwestii dyskusji nt. niskiego poziomu dydaktyki i szukania sojuszników dla reform projakościowych.
Otóż studenci UW protestują pod wielce obiecującym hasłem .
Niestety, chodzi o to żeby nie płacić za niezłożenie pracy dyplomowej w terminie, wcześniej mieli na to 2 lata od zakończenia studiów (chyba ewenement na skalę kraju!). No i o to, że zmiany nie były z nimi konsultowane.
Zaskakujące, ale przez 12 lat pracy na uczelni i 6 lat studiowania widziałem wiele protestów studenckich...
-
Witam.
Proszę powiedzieć jak wygląda w praktyce egzamin z języka nowożytnego, przy
indywidualnym toku i w ogóle. Pozdrawiam
-
Witam serdecznie,
pytanie do doktorantów, czy może ktoś zdawał egzamin z filozofii (studia
doktoranckie -wydział filologiczny)
Stres mnie zżera, wszystkie koncepcje mi się już pomieszały, a egzamin mam
we ŚRODĘ !!!!!
jeśli ktoś zdawał, proszę o relacje, jak to wygląda, czy b.
wymagająco??????????????
-
Nagłówek na stronie gazeta.pl: "Ratunek dla szkół wyższych? Zakaz pracy na więcej niż jednej uczelni, egzaminy wstępne"
Fakt, jak część naukowców pomrze z głodu a reszta wyjedzie zagranicę, szkoły wyższe będą w o wiele lepszej kondycji niż dzisiaj. Chyba że zaczną za te egzaminy płacić tak dobrze, że na cały rok wystarczy.
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12604998,Ratunek_dla_uczelni__mniej_studentow__wieksze_wymagania_.html?lokale=warszawa
Jak czytam te wypowiedzi to mi się prz...
-
Spotkałam się z opinią, że niektórym wykładowcom nie chce się tego sprawdzać/nie mają czasu, więc wystawiają oceny niejako na chybił-trafił, w najlepszym razie przejrzą to pobieżnie. Na moim kierunku jest to raczej wyjątek od reguły, bo przeważają egzaminy ustne, ale co do niektórych wykładowców uważam, że tego rodzaju podejrzenia są uzasadnione. Od kolegów z innych kierunków dowiaduję się, że takie niesprawdzanie prac to u nich dość często spotykane zjawisko.
Podejrzenia mają różne źródł...
-
Cześć. Potrzebuje porady.
Mam egzaminy:
-historia filozofii
-historia Anglii
-kultura usa
- słownictwo z książki
Wszystko to w dwa dni za dwa tygodnie. Jakie macie sposoby na nauczenie się takiej partii materiału w tak krótkim czasie, uzyskując przy tym niezłe oceny?
z góry dzieki za odp
-
Witam serdecznie,
Mam do Was forumowicze ogromną prośbę. Czy dysponujecie wzorem
referencji "od Profesora, u którego pisało się magisterkę", które
należy dołączyć do dokumentów stratując na studia doktoranckie?
Byłam u Profesora, u którego pisałam pracę mgr, powiedział, że
chętnie podpisze, ale mam napisać sama. Nigdy nie widziałam takiego
dokumentu na oczy w związku z czym proszę o wsparcie.Nawet nie wiem,
co taki dokument powinien zawierać?
Będę wdzięczna za pomoc.
-
Zachęcona szybkim odzewem postanowiłam zadać kolejne pytanie. Coś na burzę mózgów. Otóż,mam niewielkie 3-4 letnie doświadczenie w zawodzie (wliczając w to pracę na umowie zlecenie w znanej, polskiej kancelarii), obecnie w wyniku różnych moich wahań i dziwnych pomysłów jestem poza zawodem (ponad półtoraroczna przerwa).
Zastanawiam się czy i jaki wpływ na skłonność headhunterów oraz potencjalnych pracodawców do zwrócenia uwagi mogą mieć publikacje (dziedzina prawa, w której mam doświadczenie i...
-
Jakie mam mozliwosci, jezeli z cwiczen bede mial 4, a chce i wiem ze umiem na 5?
A prowadzacy raczej nie jest ugodowy.
Czy moge pisac egzamin komisijny? Bo nazwa sugeruje, ze to raczej z
przedmiotow, ktore koncza sie egzaminem :>
I czy trudne sa takie rzeczy? Gdybym sie porwal na to, to czego sie spodziewac?
Konkretnie chodzi o analize matematyczna na fizyce.
Moge dostac zadania, ktore sa kosmicznie trudne w porownaniu do tego, czego
oczekuja prowadzacy na swoich kolokwi...
-
Chciałbym podzielić się swoimi spostrzeżeniami jako student, który jest po
pierwszym roku zajęć na uczelni i nie może wyjść z podziwu, w jaki sposób mój
Uniwerystet funkcjonuje. Studiuję dziennie prawo na Uniwersytecie Wrocławskim.
Pierwszym kuriozum, z którym się spotkałem to kompletna anonimowość. Na roku
jest około 350 osób. Żaden ćwiczeniowiec, nie mówiąc już o wykładowcach, nie
potrafi rozpoznać czy zwrócić się po nazwisku do swojego studenta. Wielkie
grupy i styl prowadzenia zajęć...