Forum Auto-Moto Automobil
ZMIEŃ
      elektryczne

elektryczne

(23 wyniki)
    • Mam nadzieje, że będą dostępne kolory czarny i grafit dla szczebla zarządzającego ;)
    • fantastycznymi = bedacymi produktem fantazji www.stern.de/auto/fahrberichte/:Mission-One-Lautloses-Raubtier/655835.html?cp=1
    • Czyli nastepny krok w drodze zlikwidowania paska klinowego. Nowa rzedowa szostka BMW bedzie miala elektryczna pompe wody sterowana komputerowo. Pozwoli to na przyspieszenie procesu nagrzewania sie silnika + na lepsza kontrole jego temperatury = mniejsze spalanie.
    • Jak sobie radzi w sytuacji gdy musimy wyjechac tyłem z miejsca parkingowego gdy to miejsce ma spadek tak że auto sie stacza a widocznosc do tyłu mocno niewiedoczna. Czy ten hamulec zdaje egzaminw takiej sytuacji?
    • Czy ktoś się orientuje ile świetlówka kompaktowa pobiera prądu przy starcie? Moc nominalna 13W, a chcę połączyć kilka równolegle, przekaźnik sterujący ma obciążalność 16A i gość w sklepie mnie ostrzegał, że może nie wytrzymać (docelowo 10 świetlówek w jednym obwodzie).
    • Z uwagi na to, że około miesiąca temu w trakcie jazdy nie wiedziałem czy mam spierdalać z samochodu czy kontynuować jazdę, postanowiłem kontynuować ale z otwartą szybą i głową wystawioną na zewnątrz:)) Jadę sobie grzecznie do warsztatu a tu nagle na wysokości (wtajemniczeni wiedzą gdzie) stacji gazowej coś mi zaśmierdziało palącą się instalacją, ale myślę sobie, że to "od tego przede mną" lub z jakiegoś domu i jadąc jeszcze 200m dalej na wysokości stacji BP okazało się, że moja kabina wypełni...
    • Cieszy że obecnie zaczyna się coraz częściej i coraz więcej mówić o innowacyjności. Może pozwoli powstrzymać to ten kraj przed doganianiem części Afryki.Media zaczynają dostrzegać głosy alarmowe i zaczynamy mówić o tym bardzie publicznie co cieszy. A motoryzacyjnie... kiedyś założyłem wątek o zmianie z motoryzacji paliwowej na elektryczną. Zjechaliście mnie praktycznie wszyscy za s-f optymizm a ja nadal uważam że jest tu spora możliwość rozwoju. Przecież obecne auta elektryczne próbuje produ...
    • motoryzacja.interia.pl/news?inf=717528 Ech, marzy się masowa produkcja w Polsce. Żeby tak jeszcze dodać: jedzie sie do Castoramy po 20 l wody destylowanej, pod podwoiziem samochodu w procesie elektrolizy rozkłada sie na wodór i tlen, a potem to już obieg zamknięty :)
    • Się raczej kiepsko sprzedaje w USA: blog.caranddriver.com/nissan-leaf-way-off-sales-target-ceo-says—the-problem-is-worse-than-it-seems/ Zamiast planowanych 20 tysięcy sztuk poszło jedynie 6791. To mniej niz w 2011. P.S. A w Polsce podobno tylko trzy egzemplarze sie sprzedały?
    • Wynalazek zmniejszający zanieczyszczenie (zarówno zanieczyszczenie atmosferyczne, jak i hałas) w miastach, zwiększający komfort jazdy wewnątrz samochodu i redukujący zużycie paliwa, zdobył nagrody Grand Prix Jury Epcos/SIA Trophy oraz Grand Prix L Usine Nouvelle Engineer za rok 2004. Starter-Alternator wykorzystuje zdolność systemu do wyłączania, a następnie natychmiastowego ponownego włączania silnika, bezgłośnie oraz bez żadnej ingerencji ze strony kierowcy. W ten sposób te...
    • Tesla Motors to firma ktorej kibicuje z calego serca. Na roadstera raczej sie nie skusze ale jak zaczna produkowac sedany i sposzcza troche z ceny to kto wie. www.autoweek.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070417/FREE/70416010/1024/LATESTNEWS
    • moto.wp.pl/kat,121,title,Naprawa-samochodu-czyli-sposoby-na-wyciaganie-naszych-pieniedzy,wid,13123981,wiadomosc.html Jakże aktualne przykłady, nic dodać nic ująć.
    • hej, wlasnie przeczytalam w gazecie, ze Toyota wzywa do swoich serwisow wlascicieli toyot, ktore maja elektryczne wspomaganie kierownicy, bo uklad kierowniczy ma usterki (stuki z przekladni na wskutek przedwczesnego zuzycia). Czy wspomaganie moze byc inne niz elektryczne? (na korbke? ;-) pozdrowienia lip
    • moto.pl/MotoPL/1,88389,6987711.html
    • Puściłem na ogólnym to puszczę i tutaj ten wątek: "No bo do tej pory mówiło się że nie da rady bo trzeba i karoserię i zawieszenie i silnik to za duże koszty. Ale obecnie mamy zmianię technologii w kierunku pojazdów elektrycznych. Ludzi mamy zdolnych to może opracujemy model napędu elektrycznego który potem opanuje świat. W końcu każdy naród ( że się tak wyrażę) ma równe szanse. Bezpieczne nadwozie to mniejszy problem bo można zastosować metodę jaką wcześniej wykorzystywano: rozebrać na cz...
    • Czy modne i zaslugujace na uwage pojazdy hybrydowe maja gniazdko do ladowania aku w nocy, czy tez cala energia elektryczna pochodzi z silnika spalinowego oraz jest odzyskiwana przy hamowaniu?
    • V-Power(11)

Zatankowalem dzis V-Powerem moja kosiarke. Efekty wspaniale - stalem a ona sama kosila, potem sie wyczyscila i wstawila do garazu. Mysle ze teraz zwolennicy V-Powera wybiora mnie na swojego rzecznika prasowego? A powaznie to zadnej roznicy nie zauwazylem - kosi jak kosila, warczy jak warczala...
    • Prowadząc szkolenia dla mechaników naprawiających systemy wtrysku benzyny nieraz mówię, że silniki krokowe uszkadzają się mechanicznie, a nie pod względem elektrycznym. Wówczas z sali protestują przede wszystkim instalatorzy gazu, gdyż zwarcia między zwojowe, czy też przerwy w obwodach cewek są na porządku dziennym. Gdy podczas szkoleń stwierdzę, że jednym z najważniejszych parametrów określających pracę silnika jest jego temperatura i nie znam takiego systemu, który nie posiad...
    • www.theaircar.com/tecno.html Energia zmagazynowana w zbiorniku o objętości "V", zawierającym powietrze sprężone do ciśnienia "p" - możliwa do wykorzystania przy izotermicznym rozprężaniu do ciśnienia atmosferycznego wyrażona może być zależnością: E=p*V*ln(p/patm) gdzie ln - logarytm naturalny, patm - ciśnienie atmosferyczne Jeżeli p jest w kG/m^2; V jest w m^3 to E jest w kGm. Aby otrzymać E w kilowatogodzinach, trzeba wynik w kGm podzielić przez 367000 (w zaokrągleniu). Dla ...
    • Toyota Prius, wyposażona w silnik benzynowy 1.5 (96 KM @ 5800 obr/min) oraz elektryczny (50kW @ 1200-1540 obr/min), pobiła w USA światowy rekord prędkości naziemnej dla pojazdów z napędem hybrydowym. Na odcinku o długości trzech mil auto rozpędziło się do 130,794 mil na godzinę (210,4 km/h). Samochód będzie można obejrzeć na styczniowej wystawie motoryzacyjnej w Detroit. www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=6547 Pamiętacie jak Polski Fiat 125 też bił rekord prędkości? Cudem doje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się