Forum Turystyka Europa Skandynawia
ZMIEŃ
      finlandia

finlandia

(14 wyniki)
    • co z komarami? Bylem kilka lat temu w Finlandii i te niewyobrazalne ilosci komarow drecza mnie w koszmarach nocnych do dzis. Pozdrawiam, Mikron
    • Planujemy wyjazd samochodem do Norwegii(do samego przylądka północnego ) i powrót Finlandią (Laponia ,Helsinki). Prosze o porady ,przestrogi ,co warto zwiedzić
    • witam w maju przyszlego roku wybieram sie na objazdowke z wawy do oslo potem fjordy nastepnie szwecja raczej przejazdem bez dluzszych stopow nastepnie roveniami i do helsinek . czy 10-12 dni wystarczy?( obawiam sie ze raczej nie ale tyle tylko mam) jak z pogoda w polowie maja? czy raczej darowac sobie szwecje i finlandie... czy $3000-4000 starczy? aha jade z rodzicami i 7 letnim dzieckiem pozdrawiam
    • Piszę pracę dotyczącą Skandynawii, dlatego proszę o odpowiedź na kilka pytań :-) 1. Skąd się wzięło zainteresowanie Finlandią i dlaczego właśnie ten kraj ? 2. Co związanego z tym krajem fascynuje Cię najbardziej ? 3. Z jakich źródeł czerpiesz informacje na temat Finlandii ? 4. Skąd według Ciebie bierze się popularność tego kraju ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam
    • Weglug wielu osob, Finlandia nie jest krajem skandynawskim. Co wy o tym sądzicie? Ktoś nazwał Finlandię krajem "wysokiej próby". Ja się z taką opinią zgadzam. Byłem raz w tym kraju, w 1997 i na pewno tam wrócę. W zasadzie wszystko tam mi się podobało: przyroda, ludzie, miasta itd. Jakie są wasze wrażenia po pobycie w Finlandii? Fred
    • Ja zawsze jako dziecko uwazalem Muminki za troche "straszna" bajke. Ten taki tajemniczy klimat, dziwne odglosy i melodie, Buka i te biale dziwadla co tak stadami przybywaly podczas burzy. Tak wiec dla mnie to nie byla taka sympatyczna bajka, chociaz ciekawa:)
    • witam! Wybieram sie rowerem na Nordkapp. Czy ktos, kto był na takiej podróży mógłby się podzielić doświadczeniem? Jak sie przygotować, czego się spodziewać, itp. Serdecznie pozdrawiam. www.wyprawa.byd.net.pl
    • czy ktos może zajmuje się organizowaniem pracy jako housekeeper lub zna jakieś stronki gdzie można bybyło znależć jakieś interesujące wakaty w Finlandii?? z góry dziękuje
    • Bede bardzo wdzieczna za podanie cen, glownie zywnosci, przejazdow srodkami komunikacji miejskiej itd.
    • Finowie(10)

Czy pozostali Skandynawowie uważają Finlandię za coś gorszego? Często mam takie wrażenie. Jak postrzegają Finów Szwedzi, Norwegowie, Duńczycy i Islandczycy ?
    • Przy okazji zamieszczam fragment, ktory odpowie na pytanie poruszo niedawno na tym forum: [u] czy Finlandia lezy w Skandynawii[/u] czy tez nie... [i]Wzornictwo Szwedzkie, fińskie czy duńskie wzornictwo jest znane na całym swiecie (choć [b]Finlandia nie jest częścią Skandynawii[/b], powszechnie zalicza się jej wzornictwo do skandynawskiego). [/i] targiwnetrz.gazeta.pl/targi/10,38,,,,4727,Styl+skandynawski.html targiwnetrz.gazeta.pl/targi/10,38,,,,4810,Kuchnia+otwarta+czy...
    • Witam wszystkich!!! Mam straszna ochote pojechac do Turku/Finlandia, ale nie dysponuje duza gotowka. Czy mozna tam pojechac tanszymi sposobami niz samolotem za ponad 1500 PLN? Dodam, ze chcialabym tam pojechac/poleciec/poplynac latem. Za odpowiedzi z gory wielkie dzieki.
    • Witajcie, wybieram sie w drugiej polowie sierpnia do Finlandii, najpierw Turku, a potem Helsinki. Jest cos ciekawego o ogladania (nie interesuja nie skanseny, cos nowszego, sztuka nowoczsna, architektura, lazenie po milych starych uliczkach tez sie liczy, hehe)? A jak tam zycie nocne? Bede w srodku tygodnia niestety, wiec pewnie bez szalenstw ;-) Wchodzilyby tez w gre jakies wycieczki, ale tylko 1-dniowe, bede bez auta wiec musze wrocic do hotelu na czas :) Mam zarezerwowane 2 nocle...
    • tak sie cos ostatnio nazbieralo troche tej skandynawskiej muzyki, mniej lub bardziej popularnej w Polskich mediach. Tych, ktorzy siedza w Skandynawii moze ciekawic, co z tego, co znaja dotarlo do Polski. A tych, ktorzy siedza w Polsce, zainteresuje pewnie, ze Royksopp jest norweski, ze Lene Marlin (Niedzwiedz czas3m gra) jest norweska, nie mowiac juz o calej masie zespolow metalowych. Aha, i jesz<cze w Polsce mozna dostac plyty Kari Bremnes. To tez Norwezka. Bo ze A-ha jest z k...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się