fredt 07.04.06, 12:30 Czy pozostali Skandynawowie uważają Finlandię za coś gorszego? Często mam takie wrażenie. Jak postrzegają Finów Szwedzi, Norwegowie, Duńczycy i Islandczycy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mb1973 Re: Finowie 07.04.06, 13:29 Super watek :-)) Mieszkam w Finlandii i zawsze bylem ciekaw co sadza o Finach mieszkancy Skandynawii. Rowniez prosze o pociagniecie tematu :-) mb Odpowiedz Link Zgłoś
mon101 Re: Finowie 08.04.06, 18:25 Mieszkam w Szwecji, pracuje w Finskiej firmie, mam z Finami codzienne kontakty, jestem Helsinkach przynajmniej raz wtygodniu. Co myslimy w firmie o Finach? Introwertywni (dowcip: Czym rozni sie introwertywny Fin od ekstrowertywnego? Ekstrwertyk patrzy na czubki butow rozmowcy...). Sa autoryratywni, szefowie maja zawsze racje.(Dowcip. Czym sie rozni finski szef od terorysty? Z terorysta mozna negocjowac). No, ale zarty na bok. Zdecydowanie uwaza sie Finow za bardzo malomownych, zamknietych w sobie, zawsze oficjalnych i w garniturach, poza tym pija duzo i uwielbiaja saune. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka123 naród bliźniaczy Japonii? 08.04.06, 21:45 Tak jak Japończycy.. Tylko grzywka blond i pracujące zawodowo kobiety... Odpowiedz Link Zgłoś
nijaki20 Re: Finowie 09.04.06, 11:30 No i Finowie NIE są Skandynawami! Do Skandynawii zalicza się Norwegię, Szwecję, Danie i Islandię. Odpowiedz Link Zgłoś
n_nicky Re: Finowie 09.04.06, 11:39 > > Do Skandynawii zalicza się Norwegię, Szwecję, Danie i Islandię. nieprawda Do Skandynawii zalicza się Norwegię i Szwecję (geograficznie), Danię (historycznie i kulturowo). Islandia i Finlandia to kraje nordyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
nijaki20 Re: Skandynawia 09.04.06, 12:03 Rzeczywiscie, w zasadzie masz racje, choc sprawa jest bardziej skomplikowana! To znalazlem na Wikopedii. Skandynawia - nazwa regionu północnej Europy, obejmującego - w węższym znaczeniu tego słowa - kraje: Szwecję, Norwegię, oraz Danię. Państwa te zajmują ogromny obszar ciągnący się od Przylądka Północnego, leżącego daleko za kołem podbiegunowym, po granicę niemiecko-duńską na południu. Całkowita powierzchnia tego obszaru wynosi blisko 790000 km². Choć ze ściśle geograficznego punktu widzenia termin Skandynawia odnosi się do krajów położonych na Półwyspie Skandynawskim (tj. Szwecji i Norwegii), pojęcie to tradycyjnie rozciąga się też na Danię, ponieważ te trzy kraje powiązane są więzami historycznymi (unia kalmarska) i kulturowymi (mitologia nordycka, języki skandynawskie, wikingowie, luteranizm, nazwą waluty - pozostałość po unii walutowej). Kraje te nazywa się skandynawskimi. Wraz z Finlandią i Islandią oraz duńską Grenlandią oraz mniejszymi wyspami: Alandzkimi, Owczymi, Svalbardem i Jan Mayen należą do krajów nordyckich, często traktowanych jako Skandynawia w szerszym znaczeniu. Z krajów skandynawskich wywodził się lud znany jako Wikingowie." Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Skandynawia 10.04.06, 07:05 W Polsce Skandynawia to Dania, Szwecja, Norwegia i ... Finlandia. Niepoprawne ale ogolnie przyjete. Zatem nalezy brac poprawke komu zadaje sie pytanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
noriel Re: Skandynawia 13.04.06, 20:51 A co z tymi panami z Finlandii? Z własnego doświadczenia mogę stwierdzić, że z Finami jak z innymi narodami - nie da się generalizować. Na początku owszem, są małomówni i zdystansowani, ale jak się ich lepiej pozna, to się 'otwierają'. Racją też jest, że są trochę apodyktyczni. No i kłócić się z nimi też nie da, jeszcze żadnej sprzeczki nie wygrałam, zawsze ich musi być na wierzchu... Odpowiedz Link Zgłoś
puola Skandynawowie o Finach i na odwrot 15.04.06, 15:15 fredt napisał: > Czy pozostali Skandynawowie uważają Finlandię za coś gorszego? Często mam > takie wrażenie. Jak postrzegają Finów Szwedzi, Norwegowie, Duńczycy i > Islandczycy ? Istnial, i byc moze wsrod emerytow istnieje jeszcze, stereotyp Finlandii jako kraju niezwykle biednego i zacofanego. Stereotyp ten powstal w czasie wojny swiatowej gdy Finlandia toczyla najpierw wojne z Rosja a pozniej z Niemcami. Bylo tak zle i glodowe wyzywienie ze kilkadziesiat tysiecy dzieci wyslano do rodzin zastepczych w Szwecji (i troche do Danii). Pozniej po wojnie Finlandia byla bardzo zniszczona a na dodatek musiala splacac reparacje wojenne Rosji, bieda byla bardzo powszechna. W porownaniu do tej biedy Szwecja byla rajem bo w czasie wojny i po wojnie nastapil potezny rozwoj gospodarki. Od roku 1952 panstwa skandynawskie zawarly unie paszportowa i ich obywatele mogli sie swobodnie mieszkac na terenie kazdego z nich. Roznice w poziomie zycia i wysoki poziom bezrobocia w Finlandii spowodowaly masowa emigracje do Szwecji, przybywali ludzie ze wsi, malo wyksztalceni, do prac fizyczncych. Ostatnia wieksza grupa emigrantow wyjechala w roku 1969. Te wydarzenia historyczne spowodowaly powstanie stereotypu, obecnie jest on juz oczywiscie przestarzaly ale stereotypy maja to do siebie ze zyja dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
puola A co Finowie sadza o Szwedach 15.04.06, 15:44 mon101 napisala: >Mieszkam w Szwecji, pracuje w Finskiej firmie, mam z Finami codzienne >kontakty, jestem Helsinkach przynajmniej raz wtygodniu. Co myslimy w firmie o >Finach? >Introwertywni (dowcip: Czym rozni sie introwertywny Fin od ekstrowertywnego? >Ekstrwertyk patrzy na czubki butow rozmowcy...). Sa autoryratywni, szefowie >maja zawsze racje.(Dowcip. Czym sie rozni finski szef od terorysty? Z >terorysta mozna negocjowac). No, ale zarty na bok. Zdecydowanie uwaza sie >Finow za bardzo malomownych, zamknietych w sobie, zawsze oficjalnych i w >garniturach, poza tym pija duzo i uwielbiaja saune. Najpierw trzeba podkreslic ze Finowie ogolnie maja duzo informacji o Szwecji bo znajomosc jezyka szwedzkiego jest dosc rozpowszechniona. Szwedzi sa ogolnie OK ale szczegolnie nie podoba sie Finom demokracja w szwedzkich firmach. Polega to na tym ze decyzje podejmuje sie otwarcie i dyskutuje szeroko tak by przekonac do nich pracownikow. Jest to oczywiscie bardzo fajne jak wszystko idzie dobrze i pracownicy na tym wiele korzystaja. Ale gubi sie po drodze takie rzeczy jak rentownosc firmy a szczegolnie trudno jest podjac decyzje trudne i szybko. To sie uwaza w Finlandii za przyczyne dlaczego Szwecja relatywnie podupadla i ostrzega sie przed tym. Jak napisano wyzej w Finlandii szef rzadzi i ma wladze i autorytet - to sie uwaza za duza zalete. Co do tego ze Finowie uwielbiaja saune to oczywiscie w kazdym domu jest sauna a nie ma wanny. Pic lubia i to wodke. Co do garniturow to raczej przesada. Odpowiedz Link Zgłoś