Dodaj do ulubionych

Język sami/lapoński

07.06.17, 22:28
Czy ktos wie czy istnieją (i gdzie) letnie szkoły języka sami/lapońskiego dla początkujących (najchętniej Szwecja, ale Norwegia, Finlandia też moga być)?

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • aka10 Re: Język sami/lapoński 13.06.17, 19:26
      Szukalam, kursow letnich nie znalazlam.
    • aka10 Re: Język sami/lapoński 13.06.17, 19:41
      www.facebook.com/samisktsprakcentrum/
      W razie czego, tutaj mozesz zapytac.
      • joa66 Re: Język sami/lapoński 14.06.17, 00:11
        Dzięki! Sama znalazłam kursy on line (i pewnie na tym się skonczy) , ale strona/organizacja fantastyczna - czegos takiego szukałam - mają na stronie informacje o kursach jesiennych bardziej niż letnich (w sumie żadna róznica), ale niestety 5 tygodniowe.
        • aka10 Re: Język sami/lapoński 14.06.17, 20:16
          joa66 napisała:

> Dzięki! Sama znalazłam kursy on line (i pewnie na tym się skonczy) , ale strona
          > /organizacja fantastyczna - czegos takiego szukałam - mają na stronie informacj
          > e o kursach jesiennych bardziej niż letnich (w sumie żadna róznica), ale nieste
          > ty 5 tygodniowe.

Pytalam kolezanki, ktora jest urodzona i mieszka w Gällivare , ale tez twierdzi, ze o kursy letnie ciezko.
          • joa66 Re: Język sami/lapoński 14.06.17, 22:45
            Ja myślę o poziomie A1 - nic więcej. Takie ogólne wyczucie języka i kultury (chociaż jak zwykle w takich sytuacjach nie wiadomo co się zdarzy). Tak jak inni wyjeżdżają, żeby np nurkować, ja lubię się "ocierać" o małe europejskie języki i kultury. Sami gdzieś tam się plątali z tyłu głowy, ale ostatnio zaczeli się dobijać ( Maxida Märak :) - zakochałam się - jak bedzie koncert w łatwo dostępnym miejcu to się chyba przelecę).

Mam do Ciebie prośbę, bo nie mam kogo spytać, a analiza netu i map niewiele mi pomogła. Mogłabyś się zapytać koleżanki czy sensowniej wybrać lule sami czy north sami (taki wybór jest w szkole on line) ? Zakładając, że interesują mnie np okolice Jokkmokk (medialne, wiem :) ) Dzięki.
            • aka10 Re: Język sami/lapoński 17.06.17, 09:53
              Dopiero dzis to zobaczylam, napisalam do niej z pytaniem. Dam znac;-)
            • aka10 Re: Język sami/lapoński 17.06.17, 18:41
              Kolezanka mowi, zeby wybrac lule sami:-) A tak w ogole to roznica nie jest znaczna. Napisalam jeszcze do jednego znajomego, on sie sam uczy sami i mieszka w Gällivare.
              • joa66 Re: Język sami/lapoński 17.06.17, 19:39
                Dzięki:) Podobno mniej ludzi nim mówi, ale nazwa mi się podoba :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka