finlandia

(3 wyniki)
  • Dziś biało czerwone Orły znowu stają do bitwy w eliminacjach piłkarskich Mistrzostw Europy. Tym na celowniku reprezentacja Finlandii. Jesli wygramy, pierwszy w dziejach awans do elitarnych Mistrzost Europy mamy prawie w kieszeni. Żeby tylko nasi piłkarze nie zaptrzyli sie w siatkarzy, którzy dostali wczoraj łomot 3-0 własnie od ..... Finlandii. Mecz gramy na wyjeździe, czyli u hm.....- jak to powiedział niedawno b. minister edukacji - u Fińczykuf. Mój typ - Finlandia -...
  • Rodzice z dziećmi w saunie to codzienny widok, ale w Finlandii. Polacy niezbyt chętnie korzystają z uroków kąpieli parowej. Barierę postanowił przełamać Leszek Pustułka, właściciel czeladzkiego Pałacu Saturna, byłej siedziby zarządu kopalni o tej samej nazwie. - Pierwszy raz byłem w saunie z moim dzieckiem, gdy Hugo miał 6 tygodni. Od tamtego czasu całą rodziną korzystamy z sauny co najmniej dwa razy w tygodniu. Wszyscy po takiej wizycie czujemy się wyśmienicie - przekonywał w piątek podczas ...
  • Finowie wyprzedzają wszystkie nacje świata pod względem ilości wypijanej kawy - informują fińskie media. Przeciętny obywatel Unii Europejskiej spożywa rocznie 5 kilo kawy. Statystyczny Fin natomiast 9,8 kg. Jest to rekord świata. W kraju liczącym 5,231 mln mieszkańców, w tym 4,337 mln osób powyżej 14. roku życia, fińskie palarnie i przetwórnie kawy dostarczyły na rynek w minionym roku 48,7 mln kg kawy. Było to o 4% więcej niż w 2005 roku. Wynika z tego, że każdy dorosły mi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się