Forum Dom Budowa i remont
ZMIEŃ
      fundamenty

fundamenty

(96 wyników)
    • Witam. Odkopałem częściowo fundament z zamiarem izolacji. Niestety okazało się, że prawie go nie ma. Ława z cegły ok 40cm, pod nią coś jakby żużel także ok 40 cm i to wszystko. Podłoże piaszczyste, miękkie. Dom 100letni. Ma ktoś może pomysł na skuteczną izolację czegoś takiego poza drenażem? Nie chcę zbyt wiele inwestować w tak stary budynek, a drenaż to ok 130zł za metr, czyli około 6000 tys. Z góry dziękuję i pozdrawiam Poniżej link do zdjęć. " www.aukcjoner.pl/gallery/009957...
    • Szkoda, że w artykule nie wspomniano o płycie fundamentowej ułożonej znacznie płycej, wykonywanej znacznie szybciej ale nie mam informacji czy taniej. Budujemy domy ciężkie, więc fundamenty muszą być solidne - fakt. Ja planuję budowę jedynie ścian z ceramiki (lub typu YTONG) natomiast strop parteru + wiązary dachowe chciałbym zakupić gotowe (szybciej i mam nadzieję dokładniej). Taki sposób budowy ogładałem w Niemczech i byłem zdumiony tempem prac. Ale to niemieckie planowanie musi...
    • Witam Mamy fundamenty bez piwnic. W najniższym miejscu wystają 35, w najwyzszym 150 cm ponad ziemię. Od środka jest położony steropian. Fundament miał być okładany kamieniem, dlatego ekipa budujaca powiedziała, że nie kładzie folii. Zaproponowali, zeby pozniej przed okładką kamienie posmarowac jakims przezroczystym izolatorem. Pózniej obie ekipy stwierdzily ze nie ma sensu i ze nic sie nie stanie i tak klada kamien bez niczego pod tym. W zasadze nie wiem co mam robic bo wyczytałam ze funda...
    • Witam, Chcę położyć na fundamenty izolację i sytuacja wygląda następująco images38.fotosik.pl/758/fada06daf087abc3.jpg images50.fotosik.pl/766/be39ca37efe20d85.jpg Fundamenty są odkopane aż do ławy (głębokość rowu ponad 2 metry), dom z ok. 1940 roku. Chcę założyć izolację na widoczną ścianę i fundament - czy możecie podpowiedzieć co i jak po kolei zrobić? Generalnie plan był taki aby to co teraz widać posmarować jakimś odgrzybiaczem, następnie zagruntować, pomalować jakimś mazidłe...
    • Ja jestem zwolennikiem welny mineralnej, docieplałem się rok temu classic 039, a teraz widzę, że Knauf ma promocję, więc może komuś przyda się link www.akcjaekoszkola.pl/
    • czy fundament 70 cm powyżej gruntu /wewnątrz wypełniony piaskiem należy obsypać zewnątrz
    • Będę budował korytarz zewnętrzny przy ścianie domu do pokoju na dle , z suporexu(takie białę coś) o szerokości jakies 18cm?? i wysokości ok.4m. Aha zanim zadam pytania to powiem że dotąd nie miałem nic do czynienia z takimi rzeczami:) Nie wiem jaki szeroki ma być fundament i jak głęboki, czy taką scinę mogę układać cegła na cegle bez rzadnych wzmocnień? Najchętniej to bym kogoś do wykonania wziął ale niestety raczej fundusze w tym roku na to nie pozwolą, a tak wogóle to ile by to koszt...
    • Witam, mam następujący problem: na ławy fundamentowe powinno wyjść 13 m3 (zgodnie z książką przedmiarów i wyliczeniami wykonawcy) i tyle zamówiłem. Tymczasem betoniarnia twierdzi, że przywiozła 23,5 m3. Różnica jak dla mnie jest porażająca - prawie drugie fundamenty. Wystąpiłem z reklamacją tj. kwestionuję 10,5 m3. Betoniarnia twierdzi, ze trzeba odkopać fundamenty i mam się wstrzymać ze stawianiem muru. Czy istnieje jakaś metoda bezinwazyjna sprawdzenia faktycznej ilości ...
    • Mam dylemat, czy przy okazji remontu elewacji (ocieplenie) warto odkopywać fundamenty domu-kostki z lat osiemdziesiątych w celu ich izolacji? Jest to dość duży koszt, piwnice są ogrzewane, nie są wilgotne! Czy to jest konieczność, czy to niepotrzebny wydatek ?
    • Dzisiaj odebralam wycenę za postawienie fundamentow - cena powalila mnie z nog. Dom okolo 145m - użytkowej powierzchni. Taka wycenę dostalam od firmy. Czy to możliwe żeby tyle kosztowal stan zerowy?
    • Nasi "fachowcy" (piszę w cudzysłowiu, bo czuję, ze będą z nimi kłopoty) juz dwa dni zalewali fundamenty i dopiero jutro, trzeciego dnia mają skończyć. Jestem laikiem, ale chyba tak nie powinno sie robić? Czym grozi takie postepowanie, co ewentualnie teraz można z tym zrobić? Proszę o rady, szef naszej ekipy wyjechal na kilka dni, a jego pracoownicy twierdzą, , że "szef tak kazał", tj, konczą pracę o 16.00 niezależnie od zaawansowania prac. Jestem załamana...
    • Czy ktoś może krok po kroku opisać sposób wykonania fundamentu lub ławy( co lepsze i praktyczniejsze?) pod lekki domek ogrodowy 3 x 4 plus taras z desek na zwykłym gruncie? Chodzi mi głównie o porady dotyczące izolacji p.wilgociowej. Muszę wykonać to sam, w miarę szybko i w miarę tanio. Mam do dyspozycji betoniarkę i gruby żwir na działce. Ile może mi zająć wykonanie wykopów i ich zalanie w pojedynkę? A może bloczki betonowe plus legary podporowe? Z góry dzięki za porady.
    • Co zrobic, jeśli wody gruntowe wypływają już na 80 zm przy kopaniu fundamentów? na działce nie mozna zrobić drenażu, bo nie ma deszczówki, a wkopanie zbiornika to ogromne koszty....
    • potrzebuje szybkiej porady co do ocieplenia fundamentu mamy do wyboru 1.styropian i folia kubelkowa?czy w tym przypadku trzeba robic drenaż? 2.sposob to styropian i emulsją asfaltowo-kauczukową.musze zaznaczyc ze teren jest gliniasty nieprzepuszczalny.czy od srodka rowniez smarowac ta emulsja? Czy ktos stosowal te folie kubelkowa i moze mi cos wiecej powiedziec na jej temat jak pozniej do niej przyklejac plytki klinkierowe?bo nasz budowlaniec powiedzial ze na bloczki fund.pierw styr...
    • budynek z 1960r z podpiwniczniem.- wilgotne ściany w piwnicy i pleśń.jak najlepiej osuszyć fundamenty i ściany?czym pozbyć się pleśni?
    • Przymierzam sie do kupna działki. Niestety po stronie sasiada 1,5 m od granicy dzialki wybudowane sa fundamenty podpiwniczonego domu. Budowa nie jest kontynuowana od ok 10 lat (działka podobno także do sprzedania). W gminie na mapie wyrysowane sa granice tego budynku. Pytanie czy dostane zgode na budowe domu w odległości 4 m od granicy działki czy bede sie musiał dalej cofnac od tego budynku, ktorego fizycznie nie ma i przypuszczalnie nie bedzie ?
    • Mam pytanie: zamierzam sie budować , działkę mam sporą a na niej stary ok. 10 letni fundament , jest troche pokruszony z wierzchu (lata robią swoje),chciałbym go wykorzystać tj. chociaż część dopasować do planu. Działk jest spora i mogłbym go wylać w innym miejscu ale to po pierwsze koszta a po drugie mam przy tym starym fundamencie skrzynke z gazem przenoszenie jej to kolejny kłopot. Pozdrawiam
    • Czy wszyscy ocieplacie fundamenty w domie niepodpiwniczonym ? Fundamenty lane,szalowane, grunt niepodmokły, dom z poddaszem uzytkowym niepodpiwniczone- czy ocieplać fundamenty styropianem od strony zewnętzrnej ? Warto wkładac dodatkowe pieniądze ?
    • czy ktoś zna solidnych, niedrogich fachowców do wylania fundamentów pod dom (okolice Warszawy) wymiary domu 8x10,5 m (szer."bloku" fundamentów.20 cm, głębokość ok1-1,4 m)
    • Witam, powiedzcie, czy robienia law/fundamentow w pazdzierniku ma sens. Wykonawca powiedzial, ze to lepiej, zezeli fundamenty/lawy troche postoja. W marcu zaczalby dalsza budowe. Pozdrawaiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się