Forum Dom Ogród i rośliny domowe
ZMIEŃ
      fundamenty

fundamenty

(5 wyników)
    • Witajcie! Ciesze sie, ze znalazlam to forum. Mam takie pytanie: chce zlaozyc grzadki z kwiatami przed oknami wiejskiego domu. Ten dom ma bardzo plytkie fundamenty, ziemia wokol niego jest gliniasta. Obawiam sie, ze jesli posadze kwiaty bezposrednio pod oknami, ok. 20 cm od sciany domu, to podlewajac je, podleje od razu fundamenty i w sciany wejdzie wilgoc. Czy jest na to jakis sposob? Chodzi mi po glowie, zeby ziemie dla kwiatow wlozyc na gruba folie, a te folie wlozyc w dol wykopa...
    • Witam, Mam pytanie czy istnieja jakies normy w jakiej minimalnej odleglosci mozna wybudowac budynek obok drzewa, ktorego nie mozna sciac? Lub co mozna ewentualnie zrobic, jezeli developer buduje budynek tak blisko drzew, ze galezie wchodza do mieszkania. Co z korzeniami?? Mam wrazenie, ze kladac fundamenty ekipa budowlana je dosc powaznie skracala. Wolno tak zrobic? Mam nadzieje, ze nie jest to AOT tego forum :) Pozdrawiam kacha
    • Chodzi o to czy rosliny rosnące przy samej ścianie domu (dom ma ocieplone, zaizolowane fundamenty i zrobiony drenaż)?? moga jakos wpływac na wilgoć fundamentów i w konsekwencji - ścian??!! Wykonawca, który prowadzi u mnie remont mówi - żadnych roślin przy ścianie domu! Ale ja sobie nie wyobrażam mojego domu na wsi bez roślin pod ścianami...malwy muszą rosnąć pod oknami... Jak to jest?
    • Będę bardzo zobowiązany za wszelkie rady jak ratować, zasilić sędziwy modrzew, który gubi zeschnięte gałęzie, cherlawe szyszki, i igły przez cały rok a nie tylko jesienią.Korona drzewa bardzo się przerzedza. Czekam na rady amatora lub zawodowca dendrologa. z podziękowaniem, Zbyszek
    • Buduję dom a nie chcę wycinać istniejących na działce drzew (zwłaszcza dębów). Dąb ma obecnie jakieś 2,5 m wysokosći, ale zapewne będzie miał więcej ;-) No i wreszcie pytanie: jaka musi być minimalna odległość dębu od ściany domu (i fundamentów!!!) aby w przyszłości, kiedy urośnie nie szkodził dąb domowi a dom dębowi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się