Forum Turystyka Świat Egipt
ZMIEŃ
      giza

giza

(16 wyników)
    • Witam - mam chęć pojechać bez grupy do Piramid. Dlatego pytam , czy może ktoś wie o której mniej więcej odjeżdżają regionalne PKSy z HRG do Kairu . BARDZO PROSZĘ O INFORMACJĘ , jutro wyjeżdżam ... pozdr piotr
    • 3 lata temu zakupiłam tam cudowny olejek z kwiatów lotosu. niestety skończył się, a w najbliższym czasie nie wybieram się do kairu. pytanie - czy ktoś z was ma może do nich stronę internetowa bądź maila? bo może dałoby się przez internet zamówić ten olejek...
    • witam. jak najwygodniej i najszybciej dojechać z GIzy do Sakkary? Czy dużo czasu potrzeba na dotarcie do sakkary i powrót do Gizy ? pozdrawiam,
    • na który z tych wieczorów warto się wybrać
    • Witam, czy ktoś z szanownych forumowiczów natknął się kiedyś na w miarę szczegółową mapę Kairu i Gizy w necie? Nie chodzi mi oczywiscie o rozłożenie Piramid i Sfinxa ;) bo to mniej więcej znam :) Chodzi mi raczej o mapę z nazwami ulic, placów itp. Organizuję sobie podróż i zwiedzanie na własną rękę i chciałbym po prostu zorientować się co gdzie się mniej więcej znajduje. Pozdrawiam, Kacper
    • Witam To mój 1 post na tym forum więc witam wszystkich. Spełniam swoje największe marzenie i jadę w lato Egiptu. Konkretnie do Sharm. Wiadomo, że najważniejsze jest pojechać i zobaczyć Piramidy w Gizie. Pytanie z pozoru może śmieszne, ale chciałem zapytać czy łatwo sie tam dostać ? Gdzie wykupić takową wycieczkę ? Proszę i ifo i wyrozumiałość :)
    • ile czasu potrzeba na zwiedzenie przynajmniej komory w pramidzie
    • Czy da się pojechać na wycieczkę do Kairu i piramid z okolic Dahab jeśli biuro, z którym jadę takowej nie organizuje? Podobno w hotelach wiszą rozpiski wycieczek i można się załapać, ale czy na pewno, bo być w Egipcie i nie zobaczyć piramid to tak nie bardzo... ;) Dzięki za odpowiedź :)
    • Ile kosztuje Kair dwudniowy z Hurghady u rezydenta (alfy), a ile w lokalnych biurach?
    • -Ramzesie II -Imhotepie -Karnaku -Luksorze (wschodni i zachodni brzeg) -Kairze (Daszur, Giza, Muzea, Meczety, Koscioly...) Bede wielce zobowiazana. Chodzi mi o ksiazki, ktore w ciekawy i interesujacy sposob przedstawiaja w/w ludzi i miejsca. Pozdrawiam cieplutko :-) Iw....
    • Jeżeli by to kogoś zainteresowało - właśnie wróciłam z kilkudniowego pobytu w Kairze, który zorganizowałam na własną rękę. W sensie: kupiłam bilety lotnicze, zarezerwowałam hotel przez Internet. Na miejscu natomiast korzystałyśmy, i owszem, z wycieczek organizowanych przez hotel - pół- i jednodniowych. Były to: piramidy w Gizie i Sakkarze (wan z 8 turystami), Aleksandria (wan, 6 os.), Kair islamski i koptyjski (cytadela i meczet oraz dzielnica koptyjska - tam zresztą można też dotrzeć m...
    • Od kilku dni w tv planete pokazywały sie dokumenty na temat Egiptu i odkryć jakie dononano na przełomie ostanich lat...w jednym z odcinków podano informacje,że w roku 2009 ma zostać otwarte nowe muzeum w Kairze....szukam wiec jakiś infomacji na ten temat,może ktoś z egiptomaniaków coś wie na ten temat?Pozdrawiam:-)
    • Czy ktos zwiedzał Kair na wlasna reke w ten sposob? Będę wdzięczny za rady jaki koszt, co warto zobaczyc czy kierowca sugeruje trasę?Ile to trwa, czy można liczyć na kierowcę czy wywiezie nas do zaprzyjaźnionej rozlewni perfum?
    • Witam.Czy ktoś kto wrócił może mi podać ceny biletów wstępu do: 1.Muzeum Egipskie w Kairze+Sala Mumii 2.Piramidy w Gizie+wejście do środka 3.Nekropolia w Sakkarze 4.Tel-al-Amarna+ Beni Hassan 5.Luxor-wsch.brzeg: -Karnak -Świątynia w Luksorze -Muzeum w Luksorze -Muzeum Mumii -Fabryka Papirusu 6.Luxor-zach.brzeg: -Dolina Królów+grobowiec Tutenchamona -Świątynia Hatszepsut -Rammeseum -Madinat Habu -Kolosy Memnona 7.Kom Ombo+Edfu+Esna 8.Asuan -Obelisk -Muzeum Elefantyny -wy...
    • Czy ktoś byłby tak uczynny i oświecił mnie, co przedstawia to zdjęcie ? www.pbase.com/image/30070202 Miejsce znajduje się obok Piramidy Cheopsa od strony Solar Boat Museum.Jakby idąc od strony Piramid Królowych w stronę Cheopsa. Tam dalej jest kilka grobowców, o których też za wiele nie znalazłam..;( (też chętnie dowiedziałabym się coś więcej) A w jednym sama byłam i teraz mi wstyd, że nawet nie wiem, w jakim..:(( Wydaje mi się, że obok były doki, które opisałam w swojej epopei,...
    • Melduję (z bólem serca), że dziś wróciłam z Sharm a tym samym zakończyły się kolejne najlepsze 2 tygodnie moego życia... Jestem totalnie zdołowana polską pogodą i rzeczywistością... Teraz w jednym zdaniu, bo jestem nieprzytomna ostatnimi nieprzespanymi nocami i wyprawami. Muszę się rozpakować i odespać, bo jutro umrę chyba w pracy :-/ Zatem - było CUDOWNIE,zakochałam się w delfinach (szczególnie w Maszy;),ponownie w Kairze i w Aleksandrii. Będzie cała masa wspomnień i zdjęć - w...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się