Dodaj do ulubionych

[pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW

18.11.05, 09:24
Witam,
czy ktoś z szanownych forumowiczów natknął się kiedyś na w miarę szczegółową
mapę Kairu i Gizy w necie? Nie chodzi mi oczywiscie o rozłożenie Piramid i
Sfinxa ;) bo to mniej więcej znam :) Chodzi mi raczej o mapę z nazwami ulic,
placów itp. Organizuję sobie podróż i zwiedzanie na własną rękę i chciałbym
po prostu zorientować się co gdzie się mniej więcej znajduje.
Pozdrawiam,
Kacper
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW 18.11.05, 10:08
      Nie sugerowałabym się w praktyce ŻADNĄ mapą Kairu. Ani z netu ani papierową.
      Nazwy niektórych ulic mogą być bardzo mylące.
      W praktyce wystarczył mi przewodnik Lonely Planet Cairo, w którym na kilkunastu
      stronach na końcu jest plan miasta. Względnie polecam zakup samego planu miasta
      tegoż wydawnictwa.
      Nie wiem, jak planujesz poruszać się po mieście, ale pewnie w większości będą
      to tanie jak barszcz taksówki lub metro (to już prawie darmo :) Wtedy
      praktycznie mapa w ogóle nie będzie Ci potrzebna :)
      No ale tak jak mówię, porządny przewodnik, a za taki właśnie uważam LP (tylko
      najnowsza wersja obowiązkowo) i wygodne buty - to podstawa :)

PS Nie wiem, czy to Twój pierwszy raz w Kairze, ale jeśli tak, może być ciut
      ciężej. Natomiast jeśli już byłeś wcześniej z wycieczką, to absolutnie
      wystarcza w jako takiej orientacji w mieście.

Polecam lekturę mojej Cairo Story w podpisie, byłam tam w zeszłym roku na
      własną rękę.

pzdr
      Kasia
      • Gość: Marek Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 10:36
        Wręcz przeciwnie Droga Corrino- mapa jest wręcz niezbędna w Kairze, i nawet z
        nią nieraz mozna się zakręcić. W ogóle nie rozumiem zdania
        > to tanie jak barszcz taksówki lub metro (to już prawie darmo :) Wtedy
        > praktycznie mapa w ogóle nie będzie Ci potrzebna :) jak mapa moze byc nie
        potrzebna w tak duzym mieście ? Polecam zakup na miejscu- nie będzie na pewno
        idealna, nie spotkałem takiej w której nie byłoby błędów, ale map nie kupuje
        się gdzie indziej , jak w kraju do którego jedziesz ;) autopsja . Po prostu w
        innych tych błędów jest taka ilość- dominuja w tym polskie wydawnictwa, które
        stosują przedruki na które wygasła licencja (zazwyczaj ok 10 lat ;) )- i w
        takim przypadku taka mapa jest nie przydatna. Corrino, żebyś nie mówiła ,że sie
        czepiam, ale jak poruszając się samemu po np Warszawie można stwierdzić -po co
        mi mapa ?
        • corrina_f1 Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW 18.11.05, 12:42

Czasem naprawdę lepiej po prostu wsiąść do taksówki (wyjaśniając zdanie,
          którego nie rozumiesz) i zdać się na kogoś kto naprawdę zna miasto, podając mu
          konkrtne miejsca, które chce się zobaczyć, niż błąkanie się po nim bez sensu z
          mapą w ręku. Metro natomiast ma dobrze oznaczone stacje w arabskim i "naszym"
          alfabecie więc nazwy niektórych stacji bardzo ułatwiają orientację.

Co do zakupu mapy na miejscu, jeśli w grę wchodzą lokalne wydawnictwa, to
          stawiam w dużej mierze na wersje arabskie - wtedy życzę szczęścia ;)
          Jeśli znajdziesz w Cairo mapy po angielsku, a na pewno znajdziesz, to z dużym
          prawdopodobieńswtem będą to mapy zagranicznych wydawnictw (np LP czy Michelin),
          czyli, jak sam piszesz, przedruki. To chyba już nie ma znaczenia, czy kupisz je
          w Egipcie, czy w Polsce.

Problem z mapami arabskojęzycznych krajów jest taki, że pisownia jednego słowa
          (w "naszym" alfabecie, chyba, że znasz arabski i to odczytasz w oryginale)
          zwykle ma _conajmniej_ kilka wersji, szukanie takiego miejsca na mapie może
          zająć sporo czasu, lub wręcz okazać się niemożliwym. Wierz mi, wiem co piszę.

Dlatego jeśli w grę wchodzą np tylko głowne ulice, place, mosty itp, to
          naprawdę spokojnie wystarcza plan miasta z Lonely Planet. Jako tako można się
          połapać bez specjalnej straty czasu.Są tam nawet niektóre mniejsze ulice.

Aha, i czy z mapą, czy bez niej, zgubienie się choćby na chwilę jest
          praktycznie PEWNE :) Ale w Kairze zgubić się to sama przyjemność, byle nie w
          jakimś naprawdę paskudnym miejscu...

A w odpowiedzi na prośbę o mapy, znalazłam trochę w googlach, może się
          przydadzą:

ce.eng.usf.edu/pharos/cairo/Gallery/map.html
          home.att.net/~cairo3dmap/map.html
          www.egyptmyway.com/maps/cairo.html
          www.mapshop.com/Travel_Maps/Africa/African-City-maps/cairo-map-f.htm
          www.touregypt.net/Map04.htm
          map3.centroid.fi/cairo/map.php
          www.cwru.edu/orgs/egyptian/map1.html
    • miriam_73 Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW 18.11.05, 10:08
      www.lonelyplanet.com/mapshells/africa/cairo
      www.worldexecutive.com/cityguides/cairo/maps.html/cairo.htm
      www.egyptmyway.com/maps/cairo.html
      www.touregypt.net/Map06.htm
      ce.eng.usf.edu/pharos/cairo/Gallery/map.html
      Google your best friend :)))
      • Gość: Marek Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 12:55
        <Czasem naprawdę lepiej po prostu wsiąść do taksówki (wyjaśniając zdanie,
        <którego nie rozumiesz) i zdać się na kogoś kto naprawdę zna miasto, podając mu
        <konkrtne miejsca, które chce się zobaczyć, niż błąkanie się po nim bez sensu z
        <mapą w ręku.
        Widzę ,że teorię masz opanowaną, tylko z praktyką nieco gorzej. Ten
        protekcjonalny ton również zachowaj dla ludzi ,którzy tylko słyszeli o Kairze ,
        a nie w nim byli sami.
        Jadąc samemu niekoniecznie jedziesz tylko do zabytków ,prawda? Ci którzy tam
        byli, wiedzą również ,ze taksówkarze nie znają miasta. 10 taksówkarzy pod rząd
        nie wiedziało gdzie jest dworzec którego potrzebowałem- mówiłem po arabsku.
        Nie pisz proszę co Ci się wydaje, tylko real
        • corrina_f1 Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW 18.11.05, 13:09
          Ok, poddaję się, nie wiem o czym piszę, nie mam pojęcia o Kairze, nie byłam tam
          ani razu.

Nie mam również pojęcia, o jakim protekcjonalnym tonie piszesz, ponieważ rad w
          ten sposób nigdy na tym forum nie udzielałam.

Jeśli możesz, to podziel się proszę swoimi spostrzeżeniami i praktycznymi
          radami, na pewno przydadzą się każdemu, kto chciałby się tam wybrać
          samodzielnie.

_Wydaje mi się_ że tym razem jednak się czepiasz. Ale tak czy inaczej, dla mnie
          to już EOT.

PS W Kairze byłam 2 razy i praktykę opanowałam przynajmniej poprawnie. Nie było
          to jedyne miasto arabskie, po jakim poruszałam się sama.
          • kacpere Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW 18.11.05, 13:35
            Ok, OK, stop, gong, koniec!
            Nie bijcie się, bo wyjdzie na to, że wzniecam bunty i wojny na forum ;)
            Corrino - Twoje Cairo Story znam na pamięć, tyle razy już czytałem :) W
            zasadzie to mnie popchnęło do pojeżdżenia sobie po Egipcie na własną rękę i
            do "pomieszkania" sobie ze dwa tygodnie w Kairze.
            Odpowiadając na Twoje pytanie: w Egipcie byłem, w Kairze też.
            Bardzo dziekuję wszystkim za pomoc, także za merytoryczne dyskuje na temat
            przydatnosci map, taksówek i metra. :) Dzięki temu nie musze już drążyć tematu,
            bo wszystko się samo wyjaśniło ;P
            Pozdrawiam!
            Kacper
    • sabini Re: [pytanie] Mapa Kairu i Gizy na WWW 18.11.05, 23:07
      polecam Ci ściagnięcie programu ze strony www.googleearth.com. Mozna sobie
      oglądac całą Ziemię, nawet z takiej odległości, że widac samochody. Oczywiście
      po ustawiemiu odpowiednich opcji, są podpisane ulice i zaznaczone nawet stacje
      benzynowe. Dzieki temu programowi odbyłam juz podróż do Kairu setki razy! Życzę
      miłej zabawy!
    • aisza5 Mapa Kairu i Gizy w Karawanseraju na Jelonkach 21.11.05, 15:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=24704757&a=31856210

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka