Dodaj do ulubionych

Sama do Egiptu.

02.11.19, 13:22
Hej, mam pytanie do tych którzy dobrze znają Egipt, czy mogłabym udać się tam na samotne wczasy, konkretnie do Hughaty, dodam że nie jestem już młodziutką panienką bo mam 38 lat, czy czułabym się tam bezpiecznie, tak bardzo marzy mi się wyjazd do Egiptu a nie ma nikogo kto chciałby ze mną polecieć, nasłuchałam się tyle od osób które nigdy tam nie były, więc proszę o opinię osoby które tam wypoczywały i znają realia, z góry dzięki za wszelkie rady i opinie.
Obserwuj wątek
    • li1210 Re: Sama do Egiptu. 02.11.19, 17:41
      śmiało proszę tam pojechać.Nie ma żadnego zagrożenia.Tam nikt na nikogo nie napada.Poznasz wielu rodaków i wazystko będzie ok.Miłego wypoczynku
    • moniaszulejewska Re: Sama do Egiptu. 02.11.19, 23:52
      Hmmmm, interesująca uwaga.
    • jhet Re: Sama do Egiptu. 17.11.19, 15:19
      Jedź! Jak z biurem podróży to nie ma się co zastanawiać. Poznasz nowe osoby w grupie, będziecie razem łazić w wolnym czasie. Ale sama tez możesz, w Hurghadzie w dzielnicy hotelowej jest naprawdę spokojnie, gorzej trochę w tej części, gdzie się biali nie zapuszczają (ale nie to, że niebezpiecznie, tylko można się czuć nieswojo).

Ale ja bym radziła zamiast Hurghadę pojechać na odpoczynek do Sharm el sheikh. Czyściej, bardziej europejsko, bardzo kulturalnie - sami turyści, tubylcy też spokojni i kulturalni, nie zaciągają cię siłą do sklepu jak w Hurghadzie ;) A tak w ogóle to bym radziła wybrać się na wycieczkę Rejs+Odpoczynek. Wypoczniesz w czasie rejsu statkiem, poznasz historię Egiptu, zwiedzisz cudowne miejsca, a potem poleniuchujesz na plaży :)
      • moniaszulejewska Re: Sama do Egiptu. 18.11.19, 13:56
        Dzięki za podpowiedź, myślałam o tym ale niestety jestem ograniczona czasowo i mogę wyskoczyć na tydzień, myślałam o wycieczce fakultatywnej do Kairu lub Luksoru dlatego wybieram się do Hurghady.
        • miriam_73 Re: Sama do Egiptu. 27.11.19, 13:41
          Kair z Sharmu czasowo jest zbliżony do tego z Hurgady. Sharm jest bardziej "cywilizowany", czyściejszy, Hurgada, zwłaszcza dla "pierwszaka" i to samotnej kobiety może być trudna. Poza tym w Sharmie morze i rafy są zdecydowanie ciekawsze niż stan plaż przybrzeżnych w Hurgadzie.

Co do samotnego wyjazdu - trzeba po prostu zachować zdrowy rozsądek.
    • miriam_73 Re: Sama do Egiptu. 27.11.19, 13:51
      Aha, jeśli mogę coś zasugerować: może rozważ na pierwszy raz tygodniową objazdówkę/rejs po Nilu? Zobaczysz chociaż trochę to najciekawsze nad Nilem, rejs daje sporo możliwości relaksu, w formie zorganizowanej będziesz się czuła pewniej, "otrzaskasz" się trochę z otoczeniem i w przyszłości możesz sobie wyskoczyć na "poleżakowanie" na plaży...
      Proszę nie słuchać osób które nigdy w Egipcie nie były. Od 20 lat jeżdżę do Egiptu, gros wyjazdów byłą samodzielna, łącznie z pozabiurowymi wypadami np. do Kairu i żyję, mam się dobrze. Zasada: zdrowy rozsądek.
      • thetravelea Re: Sama do Egiptu. 10.12.19, 20:41
        Miriam, taki rejs kupuje się w biurze podróży w Polsce czy jak to wygląda? Bo brzmi mega ciekawie. :)
        • miriam_73 Re: Sama do Egiptu. 10.12.19, 23:45
          Zerknij na oferty Rainbow czy Itaki. Lecisz do Hurghady albo do Marsa, tam transfer zwykle do Luxoru i potem hajda w gore rzeki, zwiedzasz Luksor i Karnak, zachodni brzeg, potem po drodze jest Edfu, Kom Ombo, doplywa sie do Asuanu, zwykle jest opcja, zeby pojechac do Abu Simbel i potem powrot do miejsca wylotu i albo przedluzasz o tydzien, albo lecisz do domu.
          • thetravelea Re: Sama do Egiptu. 12.12.19, 21:33
            Super, dziękuję! :) Będę musiała posprawdzać te oferty!
    • habibi04 Re: Sama do Egiptu. 15.12.19, 19:12
      Hej, też potwierdzam że może Pani jechać sama . Ja już od kilkunastu lat bywam w Egipcie w wakacje a od kliku lat - sama . Jestem starsza od Pani ale uwielbiam tamten klimat . I też zdecydowałam się że latam sama . Uważam ,że jest to bezpieczny kraj dla ludzi , którzy rozumieją inną kulturę i ... mają dystans do innych zachowań . Według mnie można jechać spokojnie do Hurghady - kwestia hotelu a nie tego że tu czyściej a tam nie . To jest kraj arabski i czystość w mojej ocenie zależy tylko i wyłącznie od menadżera hotelu . A zachowanie ludzi tubylców - nie prowokujesz - nie zaczepiają . Przynajmniej w moim przypadku tak jest . Na przykład w tym roku byłam już 3 razy i za każdym razem w innym hotelu i mieście . I twierdzę ,że nigdzie nie ma takiego odpoczynku jak w Egipcie . Pewnie jestem nieobiektywna ale tak traktuję tamten klimat , Red Sea i ... ludzi ... Pozdrawiam i ... super wrażeń życzę
      • moniaszulejewska Re: Sama do Egiptu. 20.12.19, 13:53
        Dziękuję bardzo za odpowiedź, po takiej rekomendacji polecę na pewno, również serdecznie pozdrawiam.
      • martalek1 Re: Sama do Egiptu. 15.01.21, 15:16
        habibi04 napisał(a):

> Hej, też potwierdzam że może Pani jechać sama . Ja już od kilkunastu lat bywam
        > w Egipcie w wakacje a od kliku lat - sama . Jestem starsza od Pani ale uwielbia
        > m tamten klimat . I też zdecydowałam się że latam sama . Uważam ,że jest to bez
        > pieczny kraj dla ludzi , którzy rozumieją inną kulturę i ... mają dystans do in
        > nych zachowań . Według mnie można jechać spokojnie do Hurghady - kwestia hotelu
        > a nie tego że tu czyściej a tam nie . To jest kraj arabski i czystość w mojej
        > ocenie zależy tylko i wyłącznie od menadżera hotelu . A zachowanie ludzi tubylc
        > ów - nie prowokujesz - nie zaczepiają . Przynajmniej w moim przypadku tak jest
        > . Na przykład w tym roku byłam już 3 razy i za każdym razem w innym hotelu i mi
        > eście . I twierdzę ,że nigdzie nie ma takiego odpoczynku jak w Egipcie . Pewnie
        > jestem nieobiektywna ale tak traktuję tamten klimat , Red Sea i ... ludzi ...
        > Pozdrawiam i ... super wrażeń życzę
        O tak zgadzam się z Panią, jeździłam jako młoda dziewczyna do Egiptu (sama lub jak jeszcze studiowałam z dziewczynami z roku), nie bałam się. Uwielbiam klimat, pogodę. Zawsze jeździłam z biurem podróży, nigdy na własną rękę. Czułam się bezpiecznie, ale dlatego też że nie zapuszczałam się w dalekie tereny.
        --
        martalek
    • katarinna Re: Sama do Egiptu. 21.12.19, 14:23
      Zdecydowanie tak, samej mi się zdarzyło, gdy chciałam odpocząć od wszystkiego i wszystkich, Egipt dla turystów jest bardzo bezpieczny, trzeba uważać dokładnie tak jak wszędzie. Jeśli szukasz fajnego hotelu to ja ci polecam Sunny Days El Palacio w Hurghadzie, potężny, piękny majestatyczny. Ja go brałam z oferty Rainbow. Hotel jest na tyle duży że w zasadzie można z niego nie wychodzić. Obsługa jest bardzo miła i profesjonalna. Przykładowo, gdy chciałam rozłożyć się na leżaku, człowiek z obsługi podszedł do mnie, wziął rzeczy i rozłożył za mnie. Poczułam się po królewsku :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka