grozi

(19 wyników)
  • Dostałam pismo od komornika informujące o zajęciu wierzytelności z konta. Po dwóch dniach wpłynął na konto zasiłek rodzinny,wypłaciłam te pieniądze. Co mi za to grozi?
  • Mam ogromne długi skarbowe z prowadzonej działalności ( vat) oraz zus za siebie i pracowników. Są tak wielkie, że wiem że do końca życia ich nie spłacę. Nadal prowadzę działalność. Konta pozajmowane, ruchomości/nieruchomości nie posiadam. Co mi grozi oprócz wiecznego nękania przez poborców ( do tego od wielu lat się przyzwyczaiłem).
  • Witam serdecznie. Mam takie pytanie. Jestem studentka i nie posiadam zadnego majatku. Wczoraj komornik zlozyl wizyte u moich rodzicow (niesplacone kilka ostatnich rat kredytu)i poinformowal ich, ze jezeli nie splace zadluzenia ( w tej chwili z odsetkami ok 2500 zl) to grozi mi wiezenie!! Czy jest to prawda? Nie orientuje sie za bardzo. I jeszcze jedno pytanie: czy istnieje mozliwosc "dogadania" sie z komornikiem i splaty dlugu po np. 50 zl(na wiecej mnie nie stac). Pozdrawiam ser...
  • mam taki problem nieplace od maja rachunkow za tel,interet,prad,cyfr,polsat -nie mam z czego mam dlugi i komornika -niewiem co robic do cyfrowego pols,napisalam o ciezkiej sytuacjii , narazie nie otrzymałam zadnej odpowiedzi od cyfry dzwi mnie to jednak,boje sie ze oddali mnie juz do firm windyfikacyj. czy moga tak zrobic ? bez powiadamiania dluznika -nic mi nie przychodzi listownie ,a kiedys jak za prad niezaplacilam to straszyli odcieciem i musialam pozyczyc na szybko aby zaplacic ,po jaki...
  • Witam i proszę o radę. Moj ojciec, lat 64, wykonujacy od zawsze wolny zawod, wpadl wlasnie w dlugi - na oko liczac bedzie tego kilkadziesiąt tysiecy. Glownym wierzycielem jest Urzad Skarbowy, poza tym pewnie też bank, TP SA itp. Ojciec nie ma praktycznie zadnego majatku, dwa dni temu byli u niego (tj. raczej w miejscu, gdzie chwilowo mieszka, czyli u znajomych, bo nie ma nawet stalego meldunku) komornicy i nie znalezli nic, co mogliby zajac (poza starym samochodem, ale ten sobie odpusc...
  • Mój problem to nie żyjący od 5 lat ojciec, który prowadził działalność i nie płacił zusu przez 4 lata. Wygląda to tak ojciec umarł w 2003 roku a w latach 1999 do 2003 nie płaci składek. Po jego śmierci odziedziczyliśmy we trójkę(ja, matka i brat) spadek(wkłady mieszkaniowe - po 6tyś zł). Przez 5 lat był spokój(matkę raz wezwali do zus-u żeby się wytłumaczyła ze swojej sytuacji finansowej) a teraz nagle przysłali jej jakieś pisma z sądu że ojciec był winien 26tyś + odsetki i że komornik ...
  • Moi rodzice w 1991 roku poręczyli wujkowi kredyt razem z kilkoma innymi poręczycielami. Byli tak wspaniałomyślni, że poręczyli oboje, nie tylko jedno. Wujek od 96r. nie spłacał kredytu. Bank wysłał 2 razy pismo skierowane do wujka i do wiadomości poręczycieli, żeby zacząć spłacać. Wujek mydlił oczy rodzinie, tłumacząc, że raz mu umorzyli już część odsetek (do 96r. też średnio spłacał więc jakąś mieli ugodę) więc umorzą raz jeszcze. Dodam, że te głupie informacje miał od gościa pracującego w t...
  • Co tydzien wysylaja do mnie jakies listy. Raz pisza ze przysla inspektora, ktory oceni moj majatek. Pozniej pisza, ze przysla fotografa, ktory obfotografuje moj dom, co mam niby byc materialem dowodowym. Pozniej pisza, ze zrobia mi licytacje i wylicytuja lodowke (!) Innym razem pisza, ze mam sie w stawic w ich siedzibie o okreslonej godzinie, bo jak nie przyjde, to zostane zatrzymany! I tak w kolko. Nie szkoda im papieru? Przeciez to jest debilizm. Dodam tylko, ze dlug juz dawno sp...
  • posiadam zajęcie na firmowym koncie. pewna osoba ( z banku w którym mam owe konto) poradziła, abym otworzył drugie w innym, jakimś małym banku. Co grozi za nieujawnienie numeru konta bankowego ? Czy jeżeli weszli na jedno konto będą szukać innych? zakładam oczywiście, że to zajęte będzie funkcjonowało na jakimś minimalnym poziomie. Pozdrawiam
  • Dwa lata temu rozstałam się z moim teraz już byłym mężem z różnych przyczyn osobistych. Mam zasądzone alimenty na dziecko w kwocie 500zł miesięcznie.W latach 2001-2007 mąż zasiadł w Zarządzie spółki którą prowadził. Spółka ma ogromne zadłużenie wobec ZUS i US ale nie wiem jakie. Sama zazrabiam 1700 zł miesięcznie i przy dzisiejszych cenach i kosztach życia wcale nie jest mi lekko. Ostatnio poinformowałam męża, że wystąpię do sądu o zwiększenie alimentów, a ten postraszył mnie, że...
  • Mam dość duży problem, szukam pomocy. Moja mama wpadła w pułapkę zadłużeniową, stare kredyty spłacała nowo wziętymi, jej raty przekroczyły i to znacznie jej miesięczne pobory,pracuje jako sprzątaczka w pewnej firmie,sprząta po południu biura i chcąc ukryć przed nami swoje długi zaczęła fałszować zaświadczenia z pracy pisząc na nich większą kwotę zarobku niż w rzeczywistości miała. Wyszło to wszystko przez przypadek, otóż niedawno wzięła w pracy urlop bezpłatny i wyjechała w celach...
  • Zaplanowałem operację zaproponowania wierzycielowi ugody ale nie wiem jak to ugryźć w szczegółach 1. Moje zadłużenie wobec wierzyciela 8tys pln z 2005r. 2. Jest postępowanie komornicze bezskuteczne; zarobki na umowie o pracę mam w kwocie której nie obejmuje zajęcie 3. Mam dochody z szarej strefy nie udokumentowane 4. Wierzyciel w pełni zadowoli się połową tej kwoty pod warunkiem, że ją wpłacę jednorazowo i wówczas kieruje pismo do komornika z informacją o całkowitym zaspokojeniu ...
  • Do mojego zakładu pracy trafiły dwa tytuły wykonawcze o zajęcie mojej wypłaty: - od poborcy skarbowego za zaległe podatki,mandaty - od komornika na poczet alimentów Oba zajęcia są tak wysokie że nie mama mowy by można było zaspokoić je razem. Pytanie z którym nie może poradzić sobie moja kadrowa . Komu przekazać pieniądze z mojej wypłaty ? KOmornikowu czy poborcy. Dodam że jeden i drugi przesłał pisma w których udowadnia swoje racje i jednocześnie grozi że przekazanie pien...
  • Mam mały problem . proszę tylko o szsybką odpowiedź chodzi mi tu o dług mojego męża , który kiedyś tam wziął telefon chyba w erze i zgubił go zgłosił to oczywiście ale to chyba nie przeszło . Gdy już o nim zapomniał może po 2 latach odezwał się Kruk iż musi on spłacić wobec nich ok 1700zł oczywiście na początku olewaliśmy to sobie, ale te listy mnozyły się od kruka i jeszcze nie wieadomo skąd wzięli nowy numer telefonu komórkowego mojego mężai zaczęłi dzwonić. PO chyba roku zgodziliśmy...
  • Grozi mi grzywna za przestępstwo skarbowe. Czy jeżeli nie będę posiadał środków na spłatę grzywny mogę iść do więzienia ?
  • Nie zaplacilem facetowi za roboty budowlane, poniewaz chce za duzo - nalezy mu sie 20(mam niezalezne wyliczenia) tys a chce 50 tys. Nie mam z nim zadnej umowy na pismie. Facet straszy mnie sadem. Co mi grozi?
  • jestem w takiej sytacji. mam zadluzenie w plusie okolo 2000zł i Eos tymczasowo przejal sprawe, rozmawialem z Pania z Eos i obiecalem wplacic 200 zł do 2 kwietnia -tak wlasnie zrobilem i tam zadzwonilem i poinformowalem o wplacie 200 zł i oswiadczylem tym razem jednak nie |Pani ale innemu Panu ze do 2 maja wplace nastepne 200zł- bo wiecej w stanie jestem wplacic,wypytywal mnie jak bede splacal itd...powiedzialem ze wlasnymi sposobami i mozliwosciami poniewaz nie pracuje- powiedzia...
  • Witam kolega dostał wczoraj pismo że musi się wstawić w sądzie w wawie na złożenie zeznań , kolega jest z wejherowa chodzi tu o pożyczkę jaką wziął od osoby prywatnej na weksel , kolega stracił płynosc finansowo i ta osoba złożyła weksel w sadzie i uzyskała nakaz , pytanie czemu sąd go wzywa n aprzesłuchanie i co grozi jak kolega nie wstawi się na takie przesłuchanie ? Tylko dogada się z osobą od której kase na weksel pozyczył .
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się