japonia

(16 wyników)
  • www.nytimes.com/2013/01/23/business/global/japanese-central-bank-in-forceful-move-to-fight-deflation.html?ref=business&_r=0 wiekszy skup aktywow, wiekszy target inflacyjny po okresie wiekszym niz 20 lat Japonia decyduje sie na dobry krok, krok w kierunku wiekszego wzrostu gospodarczego kosztem wyzszej inflacji.
  • Prawda, czy humbug? Czy w ogóle jest możliwe, aby tak bardzo rozwinięty cywilizacyjnie i gospodarczo kraj, jeden z największych światowych eksporterów, dysponujący tak ogromnymi rezerwami, mógłby zbankrutować? Mógłby ktoś przytoczyć dane, jakimi rezerwami walutowymi dysponuje Japonia (bądż jej bank centralny)? Do tego jaki jest rozkład własnościowo-nadzory nad nimi między rządem i rządowymi funduszami, a bankiem centralnym? Wiem, że są to jedne z największych rezerw na świeci...
  • Wlasciwie jest to tylko notatka, ale warta uwagi: blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100002951/a-global-fiasco-is-brewing-in-japan/ Odnosi sie do tej ksiazki: books.global-investor.com/books/102548/Peter-Bernholz/Monetary-Regimes-and-Inflation/
  • całkiem dobry art: www.economist.com/finance/displayStory.cfm?story_id=12998246&source=hptextfeature
  • wg mnie strzeli pierwsza. polecam. It is Japan we should be worrying about, not America Japan is drifting helplessly towards a dramatic fiscal crisis. For 20 years the world's second-largest economy has been able to borrow cheaply from a captive bond market, feeding its addiction to Keynesian deficit spending – and allowing it to push public debt beyond the point of no return. [b]The rocketing cost of insuring against the bankruptcy of the Japanese state is telling us that th...
  • To w zasadzie news z wczoraj, ale z braku czasu dopiero dzisiaj wklejam: www.bloomberg.com/news/2011-05-19/japan-s-economy-shrinks-more-than-forecast.html "In nominal terms, the economy contracted an annualized 5.2 percent in the first quarter" To jest chyba najwazniejszy news ostatnich tygodni. Tlumaczy zastoj w metalach i surowcach. Wyglada na to, ze rynek stoi i czeka na wysyp papieru i skurcz rynku po skonczeniu QE2. Jesli rynek faktycznie rozpocznie efekt domina, to logiczne jes...
  • Jak donoso Observer w maju przyszlego roku UK wycofa swoje wojska z Iraku. Konsekwencja najprawdopodobniej bedzie tez wycofanie sie Japonczykow. www.gazeta.ru/2005/09/25/last171932.shtml
  • Ciąg dalszy World Monetization, czyli Azja chce konkurować o tort... www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601101&sid=aSXxYZ.47lgE&refer=japan 1. Wielcy w Azji chcą być kapitalistami czyli wydrukować, udzielić pożyczek i zaksięgować aktywa. Japonia, Chiny i Korea S w ramach tzw. Chiang Mai Initiative chcą podzielić azjatycki tort i udzielać kredytów z 20% bonifikatą wobec tego co proponuje IMF. Rzucili rękawicę, ciekawe czym odpowie IMF, bo nie wierzę, że sobie odpuszczą Indie, ...
  • Swego czasu odbyła się tu dość ciekawa dyskusja o wartości dolara w stosunku do innych walut. Wyraziłem tu swego czasu opinię, że wbrew obowiązującemu consensusowi dolar może zacząć się umacniać i...właśnie ten proces zaczęliśmy obserwować ostatnio. Czy to tylko korekta w trendzie spadkowym USD? Być może, ja pisalem tu, że jako Elliottowiec czuję najwyższy dyskomfort w liczeniu trójek na wykresie EURUSD jako impulsu wzrostowego i nadal tak czuję. A oto ciekawy tekst, wart przemysle...
  • By ANDREW OSBORN - The Wall Street Journal MOSCOW -- For a decade, Russian academic Igor Panarin has been predicting the U.S. will fall apart in 2010. For most of that time, he admits, few took his argument -- that an economic and moral collapse will trigger a civil war and the eventual breakup of the U.S. -- very seriously. Now he's found an eager audience: Russian state media. In recent weeks, he's been interviewed as much as twice a day about his predictions. "It's a record," says Pr...
  • Może potraficie wytłumaczyc jaki to problem jest aby wydrukować więcej pieniedzy i miec z powrotem inflację ? Mozna juz przeczytac sporo komentarzy o grożącej deflacji itd. ale ja nie rozumiem dlaczego prostym srodkiem zapobiegawczym nie ma byc dodrukowanie kasy przez mennicę ? Wtedy siłą rzeczy musi być inflacja nie ma bata, co ? Czy ja moze czegos nie widzę ?
  • Chiny(6)

Nie zauważyłem na forum linku do tego artykułu, a jest całkiem ciekawy. Żółte niebezpieczeństwo Tomasz P. Terlikowski Przed żółtym zagrożeniem przestrzegał już Włodzimierz Sołowiow w Krótkiej opowieści o Antychryście. Wizję przyszłej chińskiej potęgi kreślił też Samuel Huntington w Zderzeniu cywilizacji. W ostatnich latach Państwo Środka wyrosło na mocarstwo, z którym muszą się liczyć najpotężniejsi. Czy może to oznaczać, że już wkrótce stanie się ono drugim biegunem w jedn...
  • Teza: Interwencja walutowa majaca na celu wywolanie efektu kursowego jest skuteczna wtedy kiedy pieniedze nie sa reinwestowane. Jezeli panstwo A wyda walute "a" na walute "b" w panstwie B, to nastepuje wzrost popytu na walucie "b" a spadek popytu na walucie "a" i to pociaga za soba zmiane kursu. Jezeli osiagniemy zaklocenie rownowagi kursowej, to istotny jest poziom tej rownowagi, ktora nastepuje po transakcji. Jak zaklocimy kurs wymiany, to kurs wymiany wroci do rownowagi. ...
  • Finska organizacja "Pro Karelia" opracowala szczegolowy "Plan reform terenow przygranicznych". Zgodnie z nim, Finlandia powinna uzyskac terytoria, podbite przez Rosje w 1939-1940 i 1914-1944. ..... W ramach reformy autorzy zakladaja zwrot Finlandii czesc przygranicznych rejonow Republiki Karelii, a takze obszar Karelii i miastem Wyborg w powiecie leningradzkim i rejon Pieczengi w powiecie murmanskim. "Финская общес&...
  • wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2659297.html 30 tys. Chińczyków z antyjapońskimi transparentami wyszło wczoraj na ulice w Shenzhen, specjalnej strefy ekonomicznej blisko Hongkongu. Trwającego od tygodni napięcia między Tokio i Pekinem nie złagodziła niedzielna wizyta szefa japońskiego MSZ w Chinach Wielotysięczne tłumy schodzą na ulice miast, wołając "Śmierć Japończykom", pikietują japońskie hipermarkety, tłuką szyby w konsulatach japońskich. Zdarzają się nawet napady ...
  • fakty.interia.pl/news?inf=582279 okazuje sie ze nadmiar chlopcow daje znac o sobie i panstwo srodka ukazuje inna twarz niz znamy ja z periodykow ekonomicznych. w zasadzie nic specjalnego na razie ale... ten fragment jest dla mnie ciekawy bo nie wiedzialem ze chinczycy maja atomowe lodzie podwodne: "Jeden z przedstawicieli japońskiej agencji obrony powiedział, że mobilizacja ma związek ze wzrostem chińskiej aktywności w rejonie. Powołał się m.in. na listopadowy przypadek naruszeni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się