Forum Dom Wspólnoty mieszkaniowe
ZMIEŃ
      kaloryfer

kaloryfer

(30 wyników)
    • witam, do Zarządu Wspólnoty wpłynęło pismo od jednego z właścicieli, domaga się w nim zainstalowania w swoim mieszkaniu odpowietrzaczy na kaloryferach. Moje pytanie: - kto jest zobowiązany do pokrycia kosztów montazu takich odpowietrzaczy? Nie ma zewnetrznego dostawcy energii, Wspólnota ma własny piec gazowy do ogrzewania, przy czym na 13 lokali z tego ogrzewania korzysta tylko 9. Reszta ma własne piece gazowe w mieszkaniach.
    • Mieszkam od niedawna w nowym budownictwie i problem z kaloryferami polega na tym, że dostawa ciepła reaguje na czujniki elektroniczne. Gdy jest ocieplenie, kaloryfery robią się zimne, nie grzeją nawet na 6. W dzień można wytrzymać, ale wieczory i noce są zimne, poniżej +9 stopni. W mieszkaniu jest więc zimno. Panienka ze wspólnoty twierdzi, że tak działa CO na czujniki. Ale to przecież paranoja, gdy cieplej na dworze - w mieszkaniu zimno. Czy nie można tych czujników ustawić tak, ...
    • Czy już u Was grzeją kaloryfery? kto decyduje o tym by uruchomić ogrzewanie? jak to u Was jest rozwiązane , bo u mnie Zarząd WM jeszcze czeka twierdzą, że szkoda kasy bo najdroższe jest uruchomienie ogrzewanie. A na lekarstwa to nie szkoda?
    • mam pytanie: czy wspólnota mieszkaniowa może zmusić najemców lokali gminnych do założenia kaloryferów, tj. wspólnota płaci za ich zakup i założenie, ale ja jako najemca nie chcę się na to zgodzić, ponieważ planowo kaloryfer ma się znajdować w przedpokoju (przy drzwiach wejściowych), a to jest pomysł co najmniej dziwny?
    • Witam Bardzo prosze o pomoc w następującej sprawie Rodzice moi zajmuja mieszkanie kwaterunkowe, w bloku gdzie większość mieszkań została wykupiona i jest zarządzana przez wspólnotę. W zeszłym tygodniu pojawiło się ogłoszenie Zarządu Wspólnoty , ze będzie remont instalacji co i wszyscy maja zakupic nowe (konkretnej firmy) grzejnki, na swój koszt . Mam pytanie, czy lokatorzy nie bedący członkami wspólnoty mają obowiązek wymiany kaloryferów w swoich lokalach? Czy muszą zapłacić ...
    • Uwaga uwaga, wszyscy twierdzicie, że kaloryfery to część wspólna? Ja uważam, że nie. Komu wspólnota, zarząd itd. pomalował kaloryfer? Komu odpowietrzył? komu? Ewidentnie do części wspólnej powinny zaliczać się piony. A co powiecie na zdemontowanie kaloryferów i zamontowanie innego systemu ogrzewania? Ja tak zrobiłem, mam elektryczne. Każdy tak może zrobić każdy.
    • Nowe mieszkanie zakupione rok temu od dewelopera, a tu przykra niespodzianka - kaloryfery w moim mieszkaniu są ledwo ciepłe, pomimo że non stop ustawione na 5. Mam małe dziecko i chciałbym aby w mieszkaniu było co najmniej 22 stopnie. Niestety jest to nieosiągalne. Najgorzej jest gdy na dworzu jest ok. 2 st. wtedy kaloryfery grzeją tak słabo, że w mieszkania nie da się ogrzać nawet do 18-19 stopni. Na moją interwencję zarządca/deweloper (u nas jest to jedno i to samo) zorganizował komi...
    • skoro instalacja CO jest częścią wspólną to czy poszczególne kaloryfery w mieszkaniach również? Czy w związku z tym wymiana i naprawa należy do wspólnoty?
    • Czy cieknący kaloryfer ma naprawić zarządca w ramach funduszu eksploatacji jako że należy on /kaloryfer/ do części wspólnej ?
    • Witam Mam prośbę o poradę. Chcemy przeprowadzić remont w mieszkaniu. Czekaliśmy na ruchu zarządcy bo na poczatku roku buła uchwalona uchwała o remoncie CO i wymianie pionów. Niestety po inwentaryzacji, która odbyła sie dopiero 2 tyg. temu okazało się , że wymiany pionów nie będzie bo część właścicieli nie wyraża na to zgody. Z remontem czekaliśmy juz miesiąc. Do rzeczy chcemy wyburzyć ok 90cm ścianki przedzielającej kochnię od pokoju i zlikwidować kaloryfer na tej ściance. 1.Ja...
    • Wiem, że nie do końca, troche poczytałem forum. Ale pytania pozostają. Sytuacja wyjściowa: kamienica, prywatni 49%, miasto 51%. Chcę w żeliwnych kaloryferach założyć nowe zawory (nawet bez termostatu) i odpowietrzenie. Buc z administracji (cały czas 'rządzi' ADM) powiedział, że prace musza wykonać ich fachowcy. Jako, że w ich fachowość i stranność pracy powątpiewam, chciałbym, żeby zrobił to mój hydraulik. Czy mogę? jakie miny jeszcze na mnie czekają? Pzdr M44 Warszawa subiektywnie
    • Mam pytanie kto płaci za odpowietrzenie kaloryfera w mieszkaniu własnościowym? ODpowietrzenie wymaga przyjazdu MPECu i spuszczenia wody z kaloryferów. Oni zycza sobie za to 50 zł. Jeśli ten kaloryfer zapowietrza się średnio co miesiąc...kto odpowiada za to? Proszę o radę. aczermin@tenbit.pl
    • Kto płaci za naprawę lub wymianę kaloryfera? Wspólnota, czy właściciel mieszkania.
    • Mam pytanie odnośnie wymiany liczników wody i CO. Chodzi mi przede wszystkim o to czy ich wymiana może być sfinansowana z funduszu remontowego wspólnoty mieszkaniowej. Sprawa dość kosztowna gdyż na mieszkanie wypada ok. 600zł (zakup + montaż). Na czym polega problem. Jeszcze za czasów gdy blok należał do spółdzielni mieszkaniowej dostaliśmy wezwanie do wymiany/legalizacji starych liczników. Część mieszkańców wymieniła pokrywając koszty osobiście. Część nie wymieniła a spółdzielnia pomimo że ...
    • Witam, mam pytanie.... mieszkam w mieszkaniu komunalnym, w bloku, którym administruje WM. Obecnie w bloku odbywa sie remont - wymiana rur kanalizacyjnych i całego CO, w tym i grzejników. Z tego co wiem, została podpisana uchwała, ze grzejniki są wymieniane na koszt właścicieli lokali, czy w związku z tyt Administracja, która jest faktycznie właścicielem lokalu, który zajmuję, powinna zwrócić koszt nowych grzejników ( posiadam fakturę). Dziękuję za odpowiedź Elżbieta Matysiak
    • Po kłódce przedstawię nurtującą mnie sprawę. Mam mieszkanie w bloku (wspólnota mieszkaniowa) - nie dużym 11 mieszkań, oraz garaż w przypiwniczeniu tego budynku - na poziomie piwnic. Dwa miesiące temu wykupiłem go i zdemontowałem kaloryfer (informując zarządcę o tym fakcie). Natomiast teraz dostałem pismo od niego iż muszę płacić za ogrzewanie. Z mojej strony jest to nie pojęte bo właściciel sąsiadującej z moim garażem piwnicy nie płaci za ogrzewanie chociaż przebiegają tam rury ci...
    • Witajcie! temat rzeka - mam rozliczenie za ogrzewanie kosmicznie wysokie. za cały rok około 5000 zł!!! Uważam że to niesprawiedliwe, bo większość z tego to koszty stałe - 3000 zł i tylko dlatego, że mieszkanie mam duże. Dowiedziałam się w spółdzielni, że owe koszty stałe to koszty zużycia ciepła kaloryfera w łazience, który jest bez licznika no i z klatki schodowej (jeden na klatce. klatek schodowych trzy) Ale co ma do rzeczy powierzchnia mieszkania, skoro każdy ma jeden i ten sa...
    • Witam. Moja siostra ma problem ze zbyt niską temperaturą w mieszkaniu (mieszkanie narożne). W ciągu dnia w pomieszczeniach mieszkalnych tem. wynosi ok 18 stopni a w łazience 16 stopni. Kaloryfery są odpowietrzone a mimo wszystko jest on na górze ciepły a na dole zimny, a mieszkanie dobrzewają farelkami (niedawno została mamą i nie mogą sobie pozwolić aby niemowle marzło). U sąsiadki (mieszkanie środkowe) w mieszkaniu zawsze jest gorąco. Jest to mieszkanie spółdzielcze, ale bu...
    • wlasnie planujemy remont i chcielismy zaczac od wymiany starych, kobylastych i obrzydliwych kaloryferow na nowe drabinkowe, ale okazalo sie ze spoldzielnia nie wyraza zgody na wymiane kaloryfera w kuchni bo nie! czy sa jakies przepisy regulujace sprawy remontowe? mieszkanie jest wlasnosciowe.
    • Mam pytanko: jak to jest z rozliczeniami za zal. na ogrzewanie centralne?Mamy liczniki na kaloryferach,w czynszu pobierają nam zal. 147 zł,ale jak jest czynsz liczony po ok.grzewczym??Wspólnota zwraca tylko za ok. grzewczy różnice między zużytym a nie zużytym??A od kwietnia jak to wygląda??Czynsz pomniejszony o tą kwote??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się