Dodaj do ulubionych

kaloryfery

25.07.09, 10:03
mam pytanie: czy wspólnota mieszkaniowa może zmusić najemców lokali gminnych
do założenia kaloryferów, tj. wspólnota płaci za ich zakup i założenie, ale ja
jako najemca nie chcę się na to zgodzić, ponieważ planowo kaloryfer ma się
znajdować w przedpokoju (przy drzwiach wejściowych), a to jest pomysł co
najmniej dziwny?
Obserwuj wątek
    • mieszkanie.i.wspolnota czy wspólnota mieszkaniowa może zmusić najemców ? 25.07.09, 10:58
      czy wspólnota mieszkaniowa może zmusić najemców lokali gminnych do
      założenia kaloryferów--?

Wspólnota nie może, ale może właściciel, czyli gmina.
      Jeżeli pomysł na instalację wydaję się Pani (Panu) głupi, proszę zwrócić
      się do gminy, która - jako jeden z właścicieli, zapewne znaczący, a na
      pewno lepiej znający się na rzeczy niż zarząd wspólnoty - może zażądać
      korekt w projekcie instalacji.

www.kalinowski.waw.pl
      +48 501 514 786, skype: witold.kalinowski +4822 219 60 09
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30104
    • xxxll Re: kaloryfery 25.07.09, 11:23

marcobranca (najemca lokalu) napisał:

> mam pytanie: czy wspólnota mieszkaniowa może zmusić ...

Wspólnotą zarządzają właściciele lokali . Najemcy lokali są reprezentować przez właściciela lokalu. Wszelkie decyzje wspólnoty obowiązują przede wszystkim właścicieli lokali.

Napisz jeszcze, co się stało z poprzednim grzejnikiem, że musisz teraz założyć nowy (ponownie)?
      Czy może jest teraz wymiana(modernizacja) instalacji C.O.?

----------------------------------------------------------------
      Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
      www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/
      • marcobranca Re: kaloryfery 26.07.09, 09:39
        dokładniej sprawa wygląda następująco, choć przyznam, że wszystkich szczegółów
        nie znam i nie jestem pewien czy dobrze wszystko rozumiem. bardzo trudno jest mi
        to klarownie napisać.
        w naszym bloku wszyscy najemcy (nie wiem jak mają właściciele) płacą za
        ogrzewanie ryczałtem, a podstawą naliczania jest powierzchnia ogrzewana, czyli
        taka, w której znajduje się grzejnik. wspólnota mieszkaniowa podjęła decyzję o
        założeniu grzejników wszystkim najemcom, tj. tylko takim, którzy posiadają
        powierzchnię nie wliczaną do ryczałtu (w naszym przypadku jest to przedpokój i
        kuchnia), bo - podobno - za powierzchnię nieogrzewaną najemców płacą
        właściciele, a zatem, aby wspólnota miała przed gminą (administracją
        nieruchomości) argument, zakładane są np. w przedpokojach grzejniki, a taki
        przedpokój staje się wówczas powierzchnią ogrzewaną, za którą już trzeba płacić.
        innymi słowy, wszystkie działania w kierunku założenia ogrzewania mają na celu
        zmniejszenie wysokości opłat właścicielom (co przyznał mi w rozmowie zarządca
        nieruchomości posługując się terminem ciepła pośredniego) i jednocześnie
        spowodowanie, aby za dotychczas powierzchnię nieogrzewaną płacili najemcy
        • xxxll Re: kaloryfery 26.07.09, 10:52
          marcobranca napisał:

> w naszym bloku wszyscy najemcy (nie wiem jak mają właściciele) płacą za
          > ogrzewanie ryczałtem, a podstawą naliczania jest powierzchnia ogrzewana, czyli
          > taka, w której znajduje się grzejnik!!!!.w naszym przypadku brak jest grzejnika w przedpokoju i
          > kuchni),

No nietypowy system rozliczania. Zazwyczaj w przedpokojach nie montuje się grzejników, a i tak, powierzchnia ta, jest brana pod uwagę w naliczaniu /rozliczaniu należności za ogrzewanie lokalu, bo ciepło dostaje się do tych izb przez otwory drzwiowe a temperatura nie spada poniżej 16 st.C.

Poczytaj prawo energetyczne - art. 45a.

> innymi słowy, wszystkie działania w kierunku założenia ogrzewania mają na celu
          > zmniejszenie wysokości opłat właścicielom (co przyznał mi w rozmowie zarządca
          > nieruchomości posługując się terminem ciepła pośredniego) i jednocześnie
          > spowodowanie, aby za dotychczas powierzchnię nieogrzewaną płacili najemcy

Oj naiwni ci właściciele lokali..., rozszerzenie instalacji o dodatkowe metry instalacji, odbiorniki (grzejniki)to wzrost kosztów za ogrzewanie.

Nie lepiej, pozostawić instalację w takim samym stanie jak jest obecnie, a rozszerzyć powierzchnie zgodnie zasadami zawartymi w prawie energetycznym (art. 45a)

Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol).
    • serafin666 Re: kaloryfery 25.07.09, 19:45
      w okresie trwania umowy najmu bez zgody najemcy takich zmian
      wprowadzać raczej nie można ; wynika to - a contrario - z art. 684
      kodeksu cywilnego
      • xxxll Re: kaloryfery wg serafina666 26.07.09, 05:34
        serafin666 napisał:

> w okresie trwania umowy najmu, bez zgody najemcy, takich zmian
        > wprowadzać raczej nie można ; wynika to - a contrario - z art. 684
        > kodeksu cywilnego

Art. 684. Najemca może założyć w najętym lokalu oświetlenie elektryczne, gaz, telefon, radio i inne podobne urządzenia, chyba że sposób ich założenia sprzeciwia się obowiązującym przepisom albo zagraża bezpieczeństwu nieruchomości. Jeżeli do założenia urządzeń potrzebne jest współdziałanie wynajmującego, najemca może domagać się tego współdziałania za zwrotem wynikłych stąd kosztów.

Raczej jest obowiązek udostępnienia lokalu:

Art.13.ustawy o własności lokali

2. Na żądanie zarządu właściciel lokalu jest obowiązany zezwalać na wstęp do lokalu, ilekroć jest to niezbędne do przeprowadzenia konserwacji, remontu albo
        usunięcia awarii w nieruchomości wspólnej, a także w celu wyposażenia budynku, jego części lub innych lokali w dodatkowe instalacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka