mama303 05.06.10, 18:37 Ja zrobić dobry kapuśniak z młodej, słodkiej kapuchy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbor1 Re: kapuśniak 06.06.10, 09:29 Wadero, kapuśniak robi z zarówno z kapusty kiszonej jak i z kapusty świeżej. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: kapuśniak 06.06.10, 09:54 Kapuśniak? ze świeżej? pierwsze słyszę. Owszem ze świeżej robi się zupę, tzw. parzybrodę, ale z kapuśniakiem nie ma to nic wspólnego. Chyba chodzi w tym wszystkim o zwyczajowo używane lokalnie nazwy. Moja była teściowa gotowała "szczaw", i to były kawałki szczawiu na wodzie, bądź jakimś wywarze mięsnym + osobno podane gotowane ziemniaki. Oraz gotowała "zupę szczawiową", która była szczawiem z ziemniakami w środku:) Także samo gotowała "barszcz czerwony" - czyli barszcz czysty, oraz "zupę burakową" czyli włoszczyznę+buraki. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: kapuśniak 05.06.10, 23:56 Ugotować kapustkę w bulione warzywnym z ziemniakami i duuużą ilością koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: kapuśniak 06.06.10, 09:53 Nieeeeee. My, Martini, nie dodajemy;) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wg Kuchni polskiej, z 1982: IP: *.unitymediagroup.de 06.06.10, 10:43 poszatkowaną kapustę gotujemy razem z pokrojoną w kostkę cebulą i wędzonym boczkiem. W trakcie gotowania dokładamy ziemniaki pokrojone w talarki lub w kostkę, gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy czosnek roztarty z solą i ew. sól do smaku. Przed podaniem dosypujemy siekaną zieleninę. Ta zupa nazywa się: Kapuśniak ze świeżej kapusty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: wg Kuchni polskiej, z 1982: 06.06.10, 11:14 W mojej Kuchni Polskiej ta zupa nazywa się parzybroda, książka jest stara jak węgiel kamienny, więc nie ma już okładek i nie ma tez kartki z metryczką. Odpowiedz Link Zgłoś
ewkka Re: wg Kuchni polskiej, z 1982: 06.06.10, 13:40 jeżeli już to parzybroda jest jedną z odmian kapusniaku. Generalnie kapusniak to zupa z kapusty - kwaszonej lub świezej. Na pewno drobno posiekanej (dlatego: kapuśniak - drobny deszcz). Ale czy to takie ważne? U mnie w domu kapusniak z młodej kapusty był obowiązkowo z pomidorami i zdecydowanie łagodny - bez dodatku listka i ziela) no i bez ziemnaków. Ale na fabryce w stołówce - już "z" i z wędzonką. A tu troszku o parzybrodzie: www.polskatimes.pl/dobrakuchnia/43752,parzybroda-zdrowia-doda,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: wg Kuchni polskiej, z 1982: 06.06.10, 21:10 Wadero wg mojej Kuchni Polskiej z 1956 roku jest napisane jak byk: Kapuśniak ze świeżej kapusty i skład 50 dag kapusty cukrowej, 20 dag kości, 25 dag włoszczyzny, 11,5 l. wody, 5 dag koncentratu pomidorowego, 5 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, 3 dag mąki, sól, cukier. Kapuśniak ten można zaprawiać zasmażką, lub śmietaną z mąką. Będziemy się jeszcze licytować. Kapuśniak jak sama nazwa wskazuje jest z kapusty kiszonej lub kapusty świeżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x 26 lat później zmniejszono ilość wody IP: *.unitymediagroup.de 06.06.10, 21:23 do dwóch litrów. No, ale wtedy mieliśmy już dobrobyt! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: 26 lat później zmniejszono ilość wody 06.06.10, 21:55 Kurza stopa, ale wtopa. Miało być oczywiście 1,5 litra wody. Tak to jest jak nie czyta się własnego tekstu przed wysłaniem. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alexa0000 Re: wg Kuchni polskiej, z 1982: IP: *.gorzow.mm.pl 06.06.10, 21:48 To był chyba kapusniak błyskawiczny. Przepis przewidywał możliwość dodania kostki maggi, a obok widniała ikonka sygnalizujaca szybka potrawe. Czytywałam jako dziecko Kuchnę Polska do poduszki, a ta zupa jakos tak smakowicie zawsze mi brzmiała...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wszystko się zgadza, ikonka ze wskazówkami zegara IP: *.unitymediagroup.de 07.06.10, 01:08 jest, w przepisie są nawet dwie kostki przyprawy do zup i liść laurowy. Czas wykonania około 40 minut. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs a teraz robia tak samo, 07.06.10, 17:15 Gość portalu: x napisał(a): > jest, w przepisie są nawet dwie kostki przyprawy do zup i liść laurowy. Czas > wykonania około 40 minut. ;) a wiec co, gdzie problem Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: wg Kuchni polskiej, z 1982: 07.06.10, 20:45 Ugotowałam - na mięsie /kostek nie używam/i właszczyźnie, z pomidorami, ale czosnku nie dodałam i sypnęłam sporo majeranku /nie miałam kopru :-(/ Pychota wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotkah Re: a kostki miesne daja smak IP: *.hsd1.il.comcast.net 08.06.10, 06:26 Ona chyba miala na mysli bulion w kostkach a nie kosci:-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: kapuśniak 08.06.10, 11:23 Dziewczyny, sprobujcie zrobić kapusniak z mlodej niekwaszonej kapusty a potem go troche zakwasic do smaku sokiem z kiszonych selerów - wychodzi cos naprawde fajnego; mozna też zakwasic "wodą spod kiszonej kapusty" ale ostroznie; po zakwasie selerowym jest smaczniejsza! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: lobbyista kwaszonego selera ;) 10.06.10, 16:07 X z Niemiec napisał: > lobbyista kwaszonego selera ;) :-) Odpowiedz Link Zgłoś