amelia30 21.10.03, 11:27 Jest coraz zimniej i przyszła pora na ''rozgrzewające zupy''. Podajcie proszę przepis na prawdziwy, polski kapusniak. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bruno Re: Kapuśniak IP: 217.11.133.* 21.10.03, 11:40 To zależy, czy chcesz z kiszonej, czy ze słodkiej. Ale i tak potrzebny będzie kawałek wędzonki albo żeberka, liść laurowy, ziele angielskie, kminek. Gotujesz to przez chwilę, wrzuć potem pokrojone w kostkę ziemniaki i jak one już będą miękkie, dodaj poszatkowaną kapustę. Gotuj do miękkości, potem przypraw i gotowe. Można zaciągnąć zasmażką, kapuśniak z kiszonej "bardzo to lubi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Kapuśniak IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 21.10.03, 12:08 A następnie wylej do zlewu. PS Wybacz Bruno, ale czy Ty naprawdę jesteś w stanie zjeśc coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Kapuśniak IP: 217.11.133.* 21.10.03, 12:28 Z ciekawości tylko zapytam - a ty do ust kapuśniaku nie jesz ze snobizmu, czy z innych przyczyn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: Kapuśniak IP: 217.11.133.* 21.10.03, 12:30 Miało być "nie weźmiesz" Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Kapuśniak 22.10.03, 09:49 Gość portalu: bruno napisał(a): > Z ciekawości tylko zapytam - a ty do ust kapuśniaku nie jesz ze snobizmu, czy z > > innych przyczyn? Też mnie to ciekawi! A może leo ma inny, jakiś bardzo wysublimowany sposób na przyrządzenie kapuśniaku i stąd ta uwaga? Leo, odezwij się i podaj przepis na kapuśniak nie do wylania wg Ciebie, please! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: Kapuśniak IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 24.10.03, 10:04 > Też mnie to ciekawi! A może leo ma inny, jakiś bardzo wysublimowany sposób na > przyrządzenie kapuśniaku i stąd ta uwaga? Przesadziłem z tym zlewem, to fakt. Zostałem zaskoczony brakiem warzyw, stąd może ta złośliwa uwaga. Pp wnikliwszym przeczytaniu przyznaje, że Bruno podał przepis na fajny prosty kapuśniak. Kolejność gotowania ziemniaków i kapusty świadczy o jego praktyce w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch dobra leo, 27.10.03, 12:13 z pewnością masz rację z warzywami, ale ja mam lekki (na szczęście!) uraz na warzywa. Znam dom, w którym wszystkie zupy gotuje się w ten sam sposób - ściera się na tarce masę warzyw (marchew, pietruszka, seler i Bóg wie co), a jak się to na amen rozgotuje, to dodaje się do tej pulpy składnik świadczący o nazwie zupy - pomidory, kaszę, flaki, buraczki czy jakiś groch. W efekcie wszystkie zupy smakują tak samo(głównie marchwią jednak), tak samo wyglądają i są nie do rozróżnienia bez wieloletniej wprawy i oka Sherlocka Holmesa. Dlatego w ramach protestu - warzywa głównie do rosołu, a reszta zup przede wszystkim z tego, co trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
ruthel Re: Kapuśniak 21.10.03, 12:34 bardzo dobrą, rozgrzewającą zupka jest pomidorowa pokroić pomidory (1 kg) na kawałki zalać wodą wrzucić dwie kostki rosołowe, maggi, pieprz, sól ziołową a jak to wszystko sie zagotuje dolać lane kluski bardzo rozgrzewa i mam nadzieje ze o zadnym składniku nie zapomniałam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kapuśniak IP: *.wp3.ptc.pl 21.10.03, 14:21 Z kiszonej (tę gotujemy osobno - kwas nie da ugotować się żadnej jarzynie). Kość od schabu gotować przez czas jakiś, dodać kminek, liść laurowy, ja dodaję jeszcze dwie łyżki kaszy dość grubej. Po godzinie dorzucam jarzyny - cebulę, marchew, pietruszkę, seler pokrojone w kostkę i ziemniaki. Po dwudziestu minutach wlewam kapustę z rondla wraz z zawartością. Solę, pieprzę i co tam jeszcze, zagęszczam zasmażką albo zupą ogonową w proszku. Postoi z godzinę i da się jeść. Wylać zawsze można - u nas jednak nie zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Kapuśniak IP: *.proxy.aol.com 21.10.03, 23:36 Nikt nie wspomina, że kapustę kiszoną ZAWSZE warto spłukać dla usunięcia tego okropnego kwasu. Tak, zawsze cebula. Ja jednak gotuję razem i zupę, i mięso na drugie i dlatego lubię bardzo kapuśniak a to na żeberkach, a to na kurze, a to na kiełbasie, a to na golonce, a to na kawałku wołowiny. Mięsa tak przygotowane nabierają doskonałego smaku, a i kapuśniak na tym nie traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Kapuśniak IP: *.wp3.ptc.pl 22.10.03, 10:02 Wcale nie trzeba płukać - teraz ponoć trochę inaczej się ją robi i nie ma tyle kwasu, co niegdyś. Ja akurat nie płukam i dlatego o tym nie piszę, ale fakten jest, że lubię kwaśny kapuśniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Kapuśniak IP: *.proxy.aol.com 22.10.03, 20:55 Szczęśliwa nowina, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: Kapuśniak IP: 213.17.152.* 23.10.03, 12:40 Zdrowiej jest mocno kapustę wycisnąć , pokroić i kwas sobie zostawić do końca gotowania.Jeżeli kapuśniak jest mało kwaśny,dodajemy część lub całość do zupy i zagotowujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Kapuśniak IP: 212.191.200.* 23.10.03, 13:41 Mój kapusniak; wlewam wodę do gara,wrzucam liść laurowy,ziele angielskie-kilka kulek, ząbek czosnku.Dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę,marchew,pitruszkę,seler ścieram na tarce i też dorzucam + i niech się gotuje. Na patelni rozgrzewam olej,podsmazam cebulę.W tym czasie kroję kiszoną kapustę coby się nie ciągnęła jak spagetti,wrzucam na patelnię, posypuję bazylią suszoną,przykrywam pokrywką i na maleńkim ogniu pod przykryciem kapustka się dusi[ups co za słowo]. Gdy kapusta jest podsmażona sypię na nią troszeczkę mąki,chwilkę mieszam i łączę zawartość patelni z zawartościa gara.Chwilkę gotuję i finito.sól i pieprz wg.smaku smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Kapuśniak 24.10.03, 22:43 Tak na marginesie, w podstawowce jadlam kapusniak SULFEMINO, ze slodkiej kapusty, ale z papryka i pomodorami.Byl dosc paskudny.Zreszta, p. intendentka planowala wszystkie posilki z papryka i pomidorami (bigos, surowki, placki).Maatko, to bylo straszne.Az dziw, ze mi nie zostal uraz... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kapuśniak IP: *.dialup.tiscali.it 25.10.03, 10:38 Jest zupa Solferino, ale bez kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Kapuśniak 25.10.03, 12:30 JA CHCE KAPUSNIAKU!!! I nie moge go miec! Bo ci glupi angole nie maja kiszonej kapusty! A jak nastawie do ukiszenia, to mi obsluga sprzatajaca akademik wyniesie do smieci!!! Bo zepsute! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kapuśniak IP: *.dialup.tiscali.it 25.10.03, 16:36 Poszukaj "crauti" w puszce, w sklepie wloskim. W niemieckim tez powinna byc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Kapuśniak IP: *.w80-13.abo.wanadoo.fr 25.10.03, 17:11 We Francji kupuje doskonala polska kapuste kiszona w sloikach , w rejonie koszernym w super marketach!!!Poszukaj tez tam , Zydzi w GB chyba tez mieszkaja?! Odpowiedz Link Zgłoś
elodia Re: Kapuśniak 27.10.03, 03:36 A ja zawsze do kapuśniaku ( z kiszonej) dodaję przecier pomidorowy , pychotka:) Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: Kapuśniak 27.10.03, 11:54 Nie wiem gdzie, chlip chlip, ale chyba nie w Belfascie... Tutaj jest tylko od groma Chinczykow... Odpowiedz Link Zgłoś