klasyka

(5 wyników)
  • ma tutaj jakichs czytelnikow? bo ze kazdy z nas ogladal "Sokola maltanskiego" to raczej przyjmuje za pewnik
  • Jest lato, może jakiś luźniejszy wątek. Na przykład - czego jeszcze nie było w powieściach kryminalnych? czy już powstał kryminał np. o nielegalnie korzystających z windowsa (żeby nie było, sam używam innego systemu...) czy ściągających bezpłatnie mp3 i filmy? Albo np. o kryminalistach gwałcących ?
  • entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/books/article7002917.ece przy okazji pytanie retoryczne - dlaczego u nas się nie wznawia klasyków??? to nie są książeczki jednego sezonu. część wyszła bardzo dawno temu, że już nawet w bibliotece nie znajdzie się egzemplarza, bo rozpadł się zaczytany na śmierć, a wiele tytułów nie doczekało się polskiego wydania.
  • jak już jesteśmy przy klasykach - to teraz Van Dine. Jak dla mnie mocno skomplikowana intryga, wiele jakiś wstawek "kulturalnych", ale zawsze kończy się wywodem o żelaznej logice :) i tak na marginesie - nie wiem czy to jest jakiś zabieg literacki czy coś w tym stylu, ale narratorem jest pomocnik (sekretarz?) Philo Vance'a, którego właściwie w ogóle nie ma. Tzn. jest jakby niewidzialny, z nikim nie gada, nikt go nie zauważa. Specjalnie zwróciłem na to uwagę (Skarabeusz i śmierć),...
  • Wdzięczny temat dla sporej rzeszy książek i filmów:). Ostatnio moim faworytem jest Michael Dibdin z serią 11 powieści z komisarzem Aurelio Zen osadzonych we Włoszech. Po polsku ukazały się 3: Kabal, Cosi Fan Tutti i Martwa Laguna. Biurokracja, korupcja od najwyższego do najniższego urzędniczego szczebla, bliskie związki przestępców i polityki. Świat w którym nie dzieje się nic bez zgody lokalnych struktur mafijnych. I w tej stajni Augiasza próbuje zaprowadzić porządek niepozorny, ale ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się