-
Na Forum widzę dość duży rozrzut: od banalnego umpa umpa - do ambitnego jazzu. Nawet na Playliście, która może taką różnorodnością zaciekawić. Pan Gospodarz - widzę posiada rozległą wiedzę, może nie dogłębną, tak jak konik polny skacze sobie po różnych kwiatkach... A jak z klasyką, tzn, Muzyką klasyczną.
Ja ostatnio wpadłem w Jana Sebastiana. Koncert włoski grany przez Glena Goulda, a też oba zeszyty Wohltemperierte Klavier pod niesamowitymi palcami Światosława Richtera. Ciekaw jestem, czy k...
-
Ostatnio parę razy odsłuchałem sobie REVOLVER w wersji remastered, po paroletniej przerwie. Przypomniał mi się rok 66, moje szkolne lata. Oczywiście wszyscy szaleli na temat brytyjskiego rocka, z tym że to "wszyscy" oznaczało jakąś część głównie wielkomiejskiego małolactwa, choć też szał przenikał też wgłąb Narodu. Pięknie pokazał to film "Yesterday".
I już na początku 66 czuło się, że z tymi Bitelsami coś szykuje się nowego. Najpierw "Help" potem "Rubber Soul" oba albumy niby w tym samym s...
-
To jedno z tych arcydzieł, dzięki którym niezależnie od epok i mód zostaną nieśmiertelni (z LP. Sgt. Peppers)
Jeden z pierwszych hitow na żywo (z wrzaskami i piskami)!
Rock'n'roll w duchu "Women's Lib" z r. 68 (side B- "Inner Light")
Jedna z największych niespodzianek tej listy. Side B przeboju "Hello Goodbye, który tu znalazł się dużo niżej... Niesamowita, wyzywająco-prowokująca wyobraźnia słowno-muzyczno-plastyczna!
Brytyjski humor i ironia połączona...
-
To może nie całkiem w profilu forum, ale jutro zaczyna się kolejny Konkurs Chopinowski. Ja - przyznam - do rocka trafiłem przez klasykę, grając i - wielbiąc Bacha, klasyków wiedeńskich no i oczywiście Chopina. Co nieco pamiętam konkurs z 70 roku, gdzie wygrał Garrick Ohlson (tam też wysoko był Janusz Olejniczak), a najlepiej pamiętam późniejsze konkursy, szczególnie naszego Krystiana Zimmermana z 76 roku.
Jeśli chodzi o Chopina to ten rok miał go jakoś spopularyzować w Narodzie (bo okazuje ...