GoĹÄ: lola IP: *.firma / *.gdansk.sprint.pl 17.10.05, 13:10 Proponuje zamiast namoczonej bułki dodać bułki tartej - kotlety są wtedy bardziej "chrupkie" i nie pecznieją na patelni, pychotka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: jagoda Re: Kotlet mielony IP: *.amg.gda.pl 21.10.05, 15:14 Bułka tarta to dobry pomysł, ale jeżeli namoczoną bułkę dobrze się odciśnie z nadniaru płyny kotlety są bardzo dobre i nie pęcznieją na patelni Odpowiedz Link Zgłoś
uchel1 Sprawdzony (od lat) przepis na kotlety mielone 15.01.06, 10:35 SKŁADNIKI NA 6-8 KOTLETÓW -około 70 dkg. łopatki wieprzowej bez kości -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1 bułka kajzerka -2 świeże jaja -sól, pieprz mielony, bułka tarta, smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE: Namoczyć w mleku byłkę kajzerkę Mięso wieprzowe pokroić na kawałki Obrać cebulę i ząbki czosnku Na maszynce do mielenia mięsa zmielić wszystkie składniki, na końcu zmielić odciśniętą wymoczoną bułkę. Do otrzymanej masy wbić 2 całe jajka, dodać do smaku sól i pieprz i wszystko dokładnie wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Na patelni dobrze rozgrzać smalec, z masy mięsnej formować zmoczonymi rękoma niewielkie kulki, następnie lekko je spłaszczyć i dokładnie obtoczyć w tartej bułce ostrożnie układać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron do chwili jak się dobrze zarumienią. Kotlety podawać z ziemniakami. Świetnie do mielonych pasuje marchewka z groszkiem na gęsto, biała kapusta na gęsto lub surówka z kiszonej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
zibiscj55 Re: Sprawdzony (od lat) przepis na kotlety mielon 02.08.07, 14:24 Rzeczywiście, jest to klasyka kotleta mielonego. Ja cebulę lekko zrumieniam, oczywiście , na smaluszku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Kotlet mielony 18.02.06, 22:17 Kiedyś nie miałam w domu czerstwej bułki . Do sklepu nie miałam już czasu iść , więc zrobiłam tak , jak " lola " . I bardzo tego żałowałam bo kotlety były twarde jak kamienie . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: katrina Re: Kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 20:57 to na pewno nie byla wina bulki tartej,lecz kucharza.od zawsze dodaje bulke tarta zamiast namoczonej i sa pycha.po usmazeniu, jeszcze je chwilke dusze. Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik07 Re: Kotlet mielony 24.02.06, 21:54 Witam! A ja od lat stosuje tylko bulke tarta, rozmieszaną z mlekiem. Kotlety - palce lizac! Odpowiedz Link Zgłoś
helena_50 Re: Kotlet mielony 02.03.06, 20:06 ja do kotletów zawsze dodaje łyzke smietanki wiejskiej sąbardzo pulchne w srodku.Ostatnio jadłam mielone gdzie zamiast bułki dodane były ananasy srednio zmiksowane ,lekko wyczuwalne podczas jedzenia.bardzo orginalny smak. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Barbara Re: Kotlet mielony IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.12, 10:04 Podaj proszę proporcje mleka i tartej bulki oraz miesa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Janka Bardzo dobre IP: *.13.11.vie.surfer.at 22.11.06, 13:17 Przepis na niby zwykłe kotlety, a jednak ta odrobina gałki muszkatołowej i majeranek podnoszą smak. Bardzo dobre. Do tego odpoeiednie proporcje, odrobina mleka sprawiają, że nie są ani zbyt wysuszone, ani rozmemłane. Dziś zrobiłam te kotlety z ziemniakami i czerwoną kapustą. Odpowiedz Link Zgłoś
mirona68 Re: Bardzo dobre 12.09.07, 01:29 a ja kiedys dodałam pieczarek do miesa mielonego, i przyprawy jak zawsze pieprz , sól, vegeta; innym razem dodalam pieczarki ,mieso i ser żółty w kostke lub jako słupek do srodka kotleta albo mieso mielone a s srodek pieczarka marynowana i smażyć małe kulki :) Odpowiedz Link Zgłoś
natsimax Re: Bardzo dobre 21.01.13, 14:11 do kotletów mielonych dodaje pieczarki starte i usmażone na maśle ,posiekaną natke pietruszki jedno jajko , cebule , bułke tartą i oczywiście sól oraz pieprz do smaku .Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ostry Kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 16:11 Mielone naprawde SUPER!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wiedzma Re: Kotlet mielony IP: *.chello.pl 05.02.07, 19:47 jezeli do wyrabiania i formowania kotletow nalozymy na rece rekawiczki lekarskie,masa nie bedzie ich oblepiac.To samo dotyczy obierania nozek na zimne nozki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: opty Re: Kotlet mielony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.07, 14:35 do formowania kotletów wystarczy zmoczyć dłonie zwykłą wodą, wtedy też nie będzie mięso oblepiać rąk Odpowiedz Link Zgłoś
dzwony1 Re: Kotlet mielony 21.02.07, 13:00 Mam pytanko, kocham kotlety mielone, aczkolwiek nie nazwe sie ich mistrzynia, czesto wygladaja juz gotowe a srodek rozowy ( czyli nie upieczony). Robie mniejsze, plaszcze i nic - jak chce je dosmazyc to wychodza przypalone. Co ja zle robie ???? - moze ktos doradzi Odpowiedz Link Zgłoś
giobanna Re: Kotlet mielony przypalony 27.03.07, 14:19 dzwonie 1- rob takie same, jak zawsze, tylko po obsmazeniu jednej strony i przewroceniu na druga zrob maly ogien i przykryj szczelnie. Wtedy sie i nie spala, i usmaza w srodku. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jerzy Re: Kotlet mielony IP: *.kwidzyn.mm.pl 15.01.09, 19:50 bo robisz kotlety z gotowego mielonego kupionego w sklepie z dodatkiem chemii a przede wszystkim saletry. Takie mielone może leżeć 2 lata ale nigdy sie nie usmaży. Trzeba kupić dobre mięso wołowe 1/3 i wieprzowe z tłuszczykiem 2/3 zmielić je samemu i dopiero robić kotlety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Aladyn Re: Kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 21:25 Przypuszczam, że smażysz kotlety na zbyt ostrym ogniu. Dlatego z wierzchu są przyrumienione, a w środku surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: stefek Re: Kotlet mielony IP: *.77.116.158.ltv.pl 08.01.10, 15:17 Podlej łyżką wody i duś przez 10 minut, wyjdą nieprzypalone pulpety :). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: dorotka Kotlet mielony IP: *.access.telenet.be 27.03.07, 10:58 moj moz nie przepada za kotletami mielonymi a tu niespodzianka posmakowaly mu czyli so poprostu pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lolek Re: Kotlet mielony IP: *.acn.waw.pl 29.04.07, 12:36 a ile tej bułki tartej na 1/2 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: evro44 Re: Kotlet mielony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.07, 11:54 oczywiście że lepsza jest namoczona bułeczka (gotuję 25 lat), tartą można dać awaryjnie z braku laku.Ja nie podsmażam cebuli, tylko mielę ją z mięsem, namoczoną bułkę też.Zamiast cebuli dodaję również czosnek albo jedno i drugie.Dodatek przypraw i ziół można dowolnie zmieniać.Nigdy też nie robię mielonych z dodatkiem świeżego boczku (wiele tak praktykuje)dla mnie z tłuste. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vb W Gazecie Wyborczej i bez czosnku? To chyba błąd. IP: *.magma-net.pl 23.08.07, 12:02 Albo redaktor GW zapomniał o wyborczym kanonie diety. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anka Kotlet mielony IP: *.bsk.vectranet.pl 04.11.07, 13:35 Ja do kotletów dodaję namoczoną bułkę pszenna, a bułkę tartą dodaję gdy "ciasto" jest zbyt miękkie. Przed smażeniem obtaczam uformowane kotlety w bułce tartej. Są wtedy chrupiące i nie ma możliwości, aby przywierały do patelni. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Moniq_27 Re: Kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 14:29 W weekend zrobiłam klopsiki w zalewie octowej. Super przekąska! Polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
paulina-krauza1986 Re: Kotlet mielony 09.06.10, 23:35 Witam. Mam tylko jedno pytanie, czy ta zalewa zgęstnieje jak przestygnie? Kiedyś jadłam i to było jak w galarecie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mon Kotlet mielony IP: *.adsl.inetia.pl 18.06.08, 09:28 A ja widzę to tak: mięso mielone wieprzowo-wołowe, drobno pokrojona cebulka (oczywiście zarumieniona przed wymieszaniem), bułka namoczona żeby było ciekawiej nie w mleku tylko w wodzie, mleko dodam przy mieszaniu, odrobinę czosnku i zaryzykuję jeszcze bazylię, a co; do tego młode ziemniaczki posypane koperkiem i sałatka z kiszonych ogórków w majonezie z dodatkiem czosnku i oregano; a teraz pointa: nie gotowałem od kilku miesięcy i w życiu nie robiłem mielonych; uda mi się przyprawić żonę o usmiech? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: magda Kotlet mielony IP: *.tubadzin.pl 11.09.08, 15:37 Musisz smazyc na wolniejszym ogniu a dłużej - wówczas dojdą w środku - moja mama zawsze ma taki problem :) Odpowiedz Link Zgłoś
sygitka21 Kotlet mielony 06.05.09, 17:45 Wypróbowałam numer z bułką tartą moczoną w mleku. Rewelacja! Przedtem kotlety były jak kamienie. Teraz, są świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Anchor Re: Przypomnienie IP: *.devs.futuro.pl 17.10.09, 14:42 Tiaaa! Pamiętamy! Mniam, pychotka... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kasik Kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.09, 12:27 Bardzo prosty i fajny przepis. Ja dodałam dodatkowo czosnek, bo bardzo lubię. Kotlecik puszysty, miękki, rozpływający się w ustach. Naprawdę polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kotlet mielony 14.12.09, 18:23 czasem,jak mi odbija, do mięsa mielonego daj e tak ze 39% pokrojonej na takjie większe skwarki wołowiny.miło w mielonym poczuc takie mięsko do gryzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Guzio Kotlet mielony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 18:30 Dobry przepis dzięki. ja dałem troszkę więcej bułki , którą podsuszyłem w tosterze :) i 2 cebule na pół kilo mięsa. Cebulki zapomniałem podsmażyć, ale wyszło super. 1 raz robiłem mielone i śmiało mogę polecić ten przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
floress Tylko z bułką tartą, czasami z pieczarkami 21.01.10, 09:21 Zawsze dodaję do mięsa bułkę tartą, ale podlewam ją odrobiną wody. Daję też czosnek i cebulę przeciśnięte przez praskę. Poza tym sól, pieprz, trochę majeranku, tymianku, koperek i pietruszka (suszone), oczywiście jajko. Smażę na maśle. A jak chce mi się siekać pieczarki, to dodaję pokrojone w drobną kostkę, podsmażone na oliwie z ziołami. Wychodzą pyszne kotleciki, tylko trzeba uważać, aby pieczarek nie było za dużo, bo kotlety albo się w ogóle nie zlepią, albo na patelni będą się rozwalać. Idealne na zimno na jakieś przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
idealnapanidomu29 Kotlet mielony 21.01.10, 13:48 Do smażenia najlepsze mięso to takie o miękkiej, soczystej i jednolitej tkance. Warunki spełniają następujące elementy tuszy poszczególnych zwierząt: cielęcina: udziec — na szynele, steki i medaliony; górka — na kotlety, łopatka i kark — na mięso mielone; mózg wątroba i nerki; wołowina: polędwica — na befsztyk, brizole i filety; część biodrowa — na befsztyki; łopatka i kark — na mięso mielone; rostbef i mózg; wieprzowina: schab środkowy i karkowy — na kotlety; szynka — na sznycle i steki; łopatka — na gulasz i mięso mielone; wątróbka i mózg; baranina i dziczyzna: comber i górka — na kotlety i befsztyki ; udziec - - na sznycle i medaliony; kark i łopatka — na mięso mielone; konina: polędwica — na befsztyki. Smażenie jest procesem przebiegającym przy silnym ogrzewaniu mięsa na gorącym tłuszczu na patelni. Mięso można również smażyć bez tłuszczu, bezpośrednio na bardzo silnie rozgrzanej patelni. Służą do tego celu specjalne patelnie, tzw. groszkowe, z okrągłymi wgłębieniami na powierzchni. Do smażenia bez tłuszczu nadają się cienkie plasterki wołowiny najlepszego gatunku, bez tkanki łącznej. Mięso smażone bez tłuszczu jest łatwiej strawne od smażonego w tłuszczu i dlatego zalecane w niektórych dietach. Smażenie w tłuszczu jest jednak bardziej rozpowszechnione. Proces ten powinien od początku przebiegać w temperaturze 170—180°C, gdyż przy temperaturach niższych produkt nasiąka tłuszczem, staje się trudniej strawny i mniej smaczny. Z tego powodu do smażenia mięsa odpowiedni jest smalec, który rozkłada się w wyższej temperaturze. Nie należy natomiast używać do tego celu tłuszczów rozkładających się w niższej temperaturze, jak masło i margaryna. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lili Kotlet mielony IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.10, 19:33 Najlepiej jest zrobic kotlety mielone 1/2 mielonego mieszane,2 buleczki 2duszone cebule 2 jajka sol,pieprz do smaku dobrze wymieszac obtoczyc w tartej bulce nie za grubo,piec na rozgrzanym oleju zmieszanym z margaryna po smarzeniu klasc na papierze kuchennym.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś