-
Nie będę sie wypowiadać na temat praw i obowiązków emigrantów polskich .Dla mnie stosunek Polakow w kraju do emigracji to egzotyka w stosunku do tego jak to wyglada w krajach w ktorych mieszkałam.
Ale ja nie o tym.
Interesuje mnie bardzo jak wyglada sprawa prawa do głosowania w innych krajach. Nie chodzi mi o to co sie komu wydaje czy co sadzi tylko o fakty.
Peru , obywatele maja obowiązek głosowania łącznie z tymi którzy od lat nie mieszkają w Peru nie płaca podatków i nie zamierz...
-
dla swoich obywateli.
Poniewaz TAKIEGAO watku ja tu jeszcze nie widzialam, a jak nie widzialam, to znaczy ze nie bylo, chcialabym poczytac, dlaczego Polska jest fajnym krajem do zycia, co oferuje, i dlaczego zycie w Polsce a nie gdzie indziej jest najfajniejsze,
Zaczne od siebie, teoretycznie i subiektywnie:
1.Jest sie u siebie, w swoim domu(chociaz moglabym troche polemizowac, ale niech bedzie)
2. Rodzina blizsza i dalsza (no i tu tez moglabym polemizowac, bo czasami lepiej byc daleko i ...
-
od stycznia do końca maja 2012r pracowałam na umowę zlecenie.Nastepnie podjęłam pracę ale już za granicą od 4 sierpnia2012 i pracuję tam do dziś.Proszę powiedzcie mi czy w Polsce w US mam rozliczyc się z dochodu z obydwu krajów czy tylko uwzględnić tylko te z Polski?Pytanie drugie jesli musze rozliczyć się z dochodów z obu krajów to jak to wyglada?Czy będę musiała coś zwrócić polskiemu fiskusowi?(Za granicą gdzie obecnie pracuję za okres sierpień - grudzień rozliczyłam się z pitu wyszedł mi c...
-
niewygodne.info.pl/artykul5/02283-Gigantyczny-wzrost-zadluzenia-Polski-po-I-kwartale-2015.htm
Nic dodać,nic ująć.
Tylko nie pie....cie,ze każdy rząd zadluza,bo tak,jak PL zasłużyło PO to nawet gierek nie zadluzal Polski w tak zastraszającym tempie. Gierka splacily 2 pokolenia,zas zadluzenie spowodowane bezradności a PO bedzda splacaly 3 pokolenia !
-
Wściekłam się bardzo. Syn wczoraj wieczorem ok. 19.30 upadł na palec, który wygiął mu się, następnie bardzo spuchł i bolał oczywiście. Ostatnio oglądałam w DDTVN o tym, ze ludzie nadużywają korzystania z pogotowia i pewnie faktycznie tak jest ale.... Stwierdziłam, że pójdę rano do rodzinnego po skierowanie do chirurga. Zazwyczaj do chirurga rejestrowali nas (byłam kiedyś z synem, był też mąż) tego samego dnia. Do rodzinnego zarejestrowali mnie na 10.30 bo tak zaczyna dziś przyjmować nasz rodz...
-
Zauważyliście, że tzw patrioci najczęściej narzekają, co to się w "tym kraju" wyprawia...
Nazwy z tej wielkiej miłości zapomnieli, czy jak?
-
w wątku o liście do posłow w sprawie aborcji rozwinęla się dyskusja o dostepie w Polsce do środkow antykoncepcyjnych. Są tu kobiety z różnych krajów i mam pytanie - czy możecie powiedziec jak to jest w ktorym kraju? kto moze przepisac receptę, ile kosztują tabletki czy co tam? Tylko proszę o ceny w walucie kraju w którym pracujecie, kupujecie. Bez sensu jest przeliczac bo placi sie w walucie w której się zarabia.
-
Szlag mnie trafił (inaczej chyba się nie da), ale po obejrzeniu dzisiejszych wiadomości mam dość. Cały czas się słyszy o nieludzkim podejściu do rodzących kobiet. Sama przeszłam przez niezły cyrk na porodówce (dwukrotnie), ale po dzisiejszym obejrzeniu reportażu nie wytrzymałam . I wydawało by się ,że ktoś taki jak mistrz olimpijski (osoba znana) bedzie miał lepszą opiekę -jego zona-jednak okazuje się że w tym chorym kraju nie ma sprawiedliwości.A lekarze nadal są bezkarni. Wszyscy zwalają n...
-
mam dylemat. wlasnie dowiedzialam sie,ze jestem w 2 ciazy. wpadka.mieszkalam kiedys w duzym miescie, ale po latach przeprowadziliśmy sie na wieś. mamy dom. zyje nam sie dobrze, ale musimy byc oszczędni. wystarcza od pierwszego do pierwszego.
kiedy pojawi sie 2 dziecko sytuacja sie zmieni.
nienawidze wsi, nic nie mozna dziecku zaoferowac.
jestesmy na odwyku kulturalnym. zadnych muzeow, opery. mam tego dosyc.
musimy zmienic prace,zeby lepiej zarabiac. ja jestem po studiach, maz nie.
...
-
za wyjatkiem Slowenii.
Sila nabywcza przecietnego wynagrodzenia.
"W tym zestawieniu Polska zajmuje 17. miejsce i wyprzedza wszystkie kraje regionu z wyjątkiem Słowenii. Za nami znalazły się także takie państwa jak Portugalia czy Grecja, wyprzedza nas jednak Hiszpania, która co prawda jest dwa miejsca wyżej, ale różnica w sile nabywczej jest znacząca. Choć Szwajcaria pozostaje na czele stawki to jej obywatele mają siłę nabywczą [u]nawet nie dwuipółkrotnie[/u] większą od Polaków (poprzednio r...
-
Czemu wszyscy zawsze tylko czekają na "pomoc" państwa? Lepiej niech nasze państwo przestanie zabierać ponad 80% naszych dochodów w podatkach (proszę sobie dodać razem PIT, VAT, ZUS i inne), to sobie rodzice sami poradzą finansowo z wychowaniem dzieci. Będzie ich wtedy stać i na lekarzy i na porady specjalistów i na podręczniki dla dzieci. Przecież każde 100 zł "pomocy" od państwa oznacza, że państwo musi zabrać ludziom 150 zł w podatkach. To się po prostu nie opłaca!
-
Nie chodzi o wakacje hihi.
Wychodzisz za jakiegos araba lub kogos w tym stylu np.w polsce.
Wyjezdzasz do jego kraju i tu zaczynaja sie schody,takie opinie slyszymy.
Zgadzam sie,ze kultura jest zupelnie inna,inne zwyczaje,zupelnie inny swiat.
Ciekawe jak bardzo musi sie nagiac europejka przyzwyczajona do luzu bo w sumie wszystko jej wolno,aby byc szczesliwa zona i matka w tak innej rzeczywistosci.
Czy wogole jest w stanie to ogarnac,nie moze prowadzic samochodu,nie moze nosic mini,kaza je...
-
...którego języka uczy. Czy ktoś taki może dobrze nauczyć języka? Jak myślicie?
Chodziłam kiedyś na kurs angielskiego, gdzie lektorka się do tego przyznała, byłam mocno zdziwiona. Trudno stwierdzić, czy mnie czegoś nauczyła, bo chodziłam jednak zbyt krótko.
Niedawno znów usłyszałam o takim wypadku. Jakieś to dziwne, przecież nawet studentki japonistyki starają się choć raz pojechać do Japonii na kilka miesięcy. A do Anglii pojechać jednak dużo prościej i taniej.
-
wiem, że jest tu dużo kobitek mieszkających w innych krajach, dlatego pytam: jak wygląda u was segregowanie śmieci?
czy trzeba samemu rozdzielać do odpowiednich worków/pojemników czy może zajmują się tym jakieś inne osoby/firmy czy wogóle się nie sortuje?
-
Jacek Wasilewski na temat skoku napisał tak:
"Dla mnie to klasyka bajki: zwykły Austriak, z kraju kojarzącego się z Fritzlami, urodził się, by latać. W czasach kryzysu i upadku wskaźników giełdowych, podejmuje skok, który nam pokaże, że ludzkość daje radę ze swymi ideałami - może iść wyżej, śmielej, chyżej. Śledzimy to z zapartym tchem - czy ktoś może skoczyć z kosmosu? Tak. Nic to że kryzys, że strach, że Grecja tonie. "My" potrafimy skakać z kosmosu, więc spoko. Damy radę. Red Bull w dłoń ...
-
Witam .
córka-harcerka szkoła podstawowa próbuje znależć kontakt z drużyną / zastępem harcerskim w innym kraju . Wcześniej próbowała sama , ale szło jej raczej słabo . Czy moze któraś e- mama ma bliższy kontakt z taką organizacją i mogłaby wskazać jak taki bliższy kontakt nawiązać w celu wymiany informacji i pokazania jak wyglądają zajęcia takich organizacji u dziewczynek w młodszym wieku ?
-
gdzie jest wtedy ciepło tak z 27-30 stopni? I warto tam pojechać w tym czasie?
-
Nie wiem, dlaczego mi to umknęlo. Ale co sie odwlecze, to...
"W Niemczech zaginęły mu faktury. - Alarmujemy tamtejsze biuro rachunkowe. A oni: spokojnie, nic się nie stało, strata to strata, papiery zginęły, zdarza się. Szaleni? Nie, ich skarbówka podobnie: spokojnie, nic się nie stało, macie prawo do błędów. Proszę sobie wyobrazić tę samą sytuację w Polsce. - opowiada."
"Frasyniuk: - Rozmawiam z przedsiębiorcą z Holandii, a on dumny, że płaci wysokie podatki. Wariat? Nie. Co roku dostaje...
-
Becikowe w Japonii - 400 tys jpy
czyli... 16 000 pln
Dodatkowo firma wyplaca premie, od 5 tys pln w zwyz, dodatkowo z polisy ubezpieczeniowej tez premia,
i maly miesieczny dodatek dla mamusi - 15 000 jpy - czyli 600 pln, co miesiac, nie wiem przez jaki okres.
Nasi politycy normalnie zaszaleli z polityka prorodzinna. :D
Ciekawe, jak jest w innych krajach swiata, ktos sie orientuje?
-
Zaświtała nam z mężem nowa szalona myśl (bo życie stało się doprawdy zbyt
nudne). Otóż rozglądamy się (na razie) w możliwościach opuszczenia naszego
kraju i szukania szczęścia w innym. To na razie tylko projekt, ale...
Po pierwszych chwilach euforii przychodzą mi teraz do głowy myśli związane z
praktyczną stroną życia: a co z dzieckiem, które powinno iść do zerówki? A co
z dziećmi, które osiągną wiek przedszkolny? A co ze szczepieniami, których
tutaj pilnuje nasza przychodnia? A co z M...