Forum Specjalne Publicystyka
ZMIEŃ
      kraj

kraj

(1328 wyników)
    • No, NALEZY SIE Pani. Slusznie sie Pani nalezy i slusznie sie Pani dopomina! Wszystkim nam SIE NALEZY! A ONI, specjalnie korporacje, nie chca DAC. I pomyslec ze niedawno mielismy taki wspanialy ustroj w ktorym praca byla zagwarantowana w Konstytucji, w ktorym absolwentow uczelni Pelnomocnik Do Spraw Zatrudnienia wysylal do zakladow pracy ktore mialy obowiazek absolwenta przyjac, gdzie nie bylo brzydkich korporacji i bezrobocia, gdzie wszyscy mieli urlopy, wczasy FWP, sanatoria darmowe i swi...
    • Biedny żuczek. >Gdyby nie przodkowie, zostałbym profesorem. Wejście w politykę to nie była moja decyzja A teraz usiądźmy mu na twarzy i rozpłaczmy się rzewnie.
    • Za każdym razem, kiedy czytam podobne opinie- cieszę się. Życie emigranta jest dobre, doceniam wszystko co mi się przytrafia za granicą. Przede wszystkim- ludzi, miłych uśmiechniętych, takich wśród których chce mi się zyc. Odkąd jestem poza granicami kraju, wróciła mi radosc i chęc do życia.
    • Pan Pietrzak to by chciał kasy, kasy i jeszcze raz kasy za swoje jakże marne dowcipasy.
    • najwyzszy czas aby zajela sie Polska bo sama nieradzi sobie z tym problemem a niestety nie ma dziedziny zycia w ktorej obyloby sie bez specyficznych ukladzikow za dodatkowe pieniadze a jezeli chodzi o wymiar sprawiedliwosci to w Polsce nazywajac tymi slowami sady ,adwokatow to brzmi az smiesznie jest to obraza faktycznie sprawiedliwosci na swiecie
    • No cóż, Korea Południowa oraz Tajwan także podźwignęły się gospodarczo i cywilizacyjnie pod rządami autorytarnymi (niektórzy powiedzą wręcz: dyktatorskimi). Lecz gdy w obydwu krajach wykształciła się silna klasa średnia, to wprowadzenie pełnej demokracji okazało się nieodzowne. Bowiem żaden inny system nie zabezpieczy lepiej wszystkich zdobyczy wspomnianej klasy średniej. Prawdziwa demokracja w Chinach kontynentalnych to zapewne jeszcze śpiewka dalekiej przyszłości. Ale nie wyk...
    • A w Polsce coś się zmieni? Czy ludzie wreszcie zobaczą do czego prowadzi religijna głupota nie tylko spod znaku półksiężyca ale i KRZYŻA?
    • Stwierdzenie pana Drzewieckiego jest trafne, ale zapomniał, że to m.in.on ten dziki kraj stworzył.Dzikość Polski polega na tym,że nie obowiązuje w niej prawo a jego interpretacja. Każdy kto piastuje jakieś państwowe stanowisko może przy sowitym poparciu innych urzędników zinterpretować prawo jak mu się rzewnie podoba. Obywatel ma szanse jak się obstawi najwybitniejszymi adwokatami. Prawo jest zwięzłe i czytelne, jednak złodzieje na urzędach mogą bezkarnie zrobić z nim co tylko zechcą. P...
    • Prezes wsrod odpadow senacko, sejmowych. WSTYD dla POLSKI.
    • Generalnie zgadzam się z opinią brytyjskiego premiera. Ale też jest różnica między klęską żywiołową, którą trudno przewidzieć, a większymi nakładami na bomby zrzucane w Iraku, Afganistanie, strefie Gazy - niż na likwidację szkód. Jest różnica między modlitwą - a sytuacją gdy doszło do skandalu finansowego na skalę globalną, gdy nie tylko amerykańskie banki spekulowały nieodpowiedzialnie, zaś pomoc państw poszła na premie dla kierownictwa, za okradanie ludzi. Ja nie chcę by mi po...
    • Szkoda, że nie wzięto pod uwagę takiego wskaźnika jak przemoc domowa. W Szwecji tłuką kobiety gorzej niż w Iranie. Szwecja prowadzi w rankingach przemocy domowej.
    • Juz po? Czyzby niedzwiedzie nie zagryzly nikogo z naszych? Niemozliwe ...-:) A w ogóle to normalna wspolpraca bedzie wymagala dobrych kadr, bo co jak co ale Rosjanie dyplomacje maja calkiem niezla. Mam pragnienie by najwieksza sensacja po nastepnych rozmowach byla marka wina podanego do posilku.
    • A co, miałaby być w Europie oazą kultury?
    • Nie rozumiem dlaczego tak znamienity(sic!) ekonomista (bowiem skoro jego wypowiedź się drukuje), nie wymienia w tym porównaniu Polski. Przecież nasza gospodarka leci na łeb i szyję i tylko PR rządu oraz dziwne księgowanie naszego kraju na razie "ratuje" Polskę przed dnem.
    • A jak można traktować tych, którzy posługują się tzw. św. księgą w której WSZYSTKO ZOSTAŁO ZMIENIONE !!! Tych zmian i przeinaczeń w niej jest przecież więcej niż ... WYRAZÓW !!! Poza tym każdy wie co to INKWIZYCJA lub KRUCJATA !!!
    • pani od więziennictwa radziłbym zastanowić się, czy prysznic raz w tygodniu (kobiety 2 razy) to są cywilizowane warunki..nie mówię o 3 pokojowym apartamencie z netem jak w norwegi, ale o pewnym minimum..
    • Panie Drzewiecki, żenujący spektakl, oczywiście polityk powinien być elastyczny ale nie wolno mylić tego ze śliskością, dwulicowością, dążeniem do celu za wszelką cenę. A w moim odczuciu celem są rozbabrane interesy Euro 2012, które musi spinać pan Drzewiecki bo szlag trafi misternie ułożony plan przepływów finansowych.
    • Brawo, więcej takich tekstów, trzeba zacząć edukację Polaków od początku. Po 1989 roku, kiedy wszyscy mieli mgliste pojęcie o zasadach i wariantach gospodarczych kapitalizmu polską scenę polityczno-gospodarczą zdominował skrajny liberalizm będący podstawą transformacji Balcerowicza. Przedstawiano go jako ucieleśnienie wszystkich zalet kapitalizmu, nie dopuszczano do dyskusji o innych możliwych drogach bliższych nam kulturowo jak kapitalizm zachodnioeuropejski. Dopiero po 20 latach doszło...
    • Nic dodać, nic ująć. Żelazna Kurtyna niby opadła, granice otwarte, my w UE. Ale w umysłach ludzi Zachodu, ta kurtyna ma się bardzo dobrze.
    • Kiedy Polska byla biedna za komuny to paczki sie nalezaly, szczegolnie w stanie wojennym, bo jak to gwazdka bez cytrusow? Pomoc, umorzenie dlugu wszystko sie nalezalo. Teraz kiedy juz kraj sie dorobil, skapi biedniejszym. Mentalnosc nam sie nalezy, a innym nie. Sikorski to zart, nie zeby PiS byl lepszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się