Forum Turystyka Świat Egipt
ZMIEŃ
      kraj

kraj

(171 wyników)
    • Właśnie pykam sobie wodną fajeczkę i pomyślałem sobie, że można by się podzielić doświadczeniami i wrażeniami z puszczania dymku we własnym domu
    • Powiedzccie-czy u Was jest podobnie? Jezdzilam z rodzinka to tu-to tam i bylo super. Kazdy kraj mi sie podobal, dawal mi wiele, przywozilam mile wspomnienia... do czasu wyjazdu do Egiptu. Gdy pierwszy raz odwiedzilam ten wspanialy kraj-oszalalam!! Pamietam ta gesia skorke, gdy odkrywalam ten kraj-zapachy, cieplo, odglosy, wspaniale zabytki.. chodzilam przez 14 dni zauroczona, pijana od nadmiaru doznan jakie mnie tam dopadly! Zakochalam sie w zabytkach, zapachu, odglosach, cieple Egiptu...
    • Witam, W zeszlym roku bylem w Egipcie. To byly cudowne wakacje: piekne slonce, wspaniale zabytki, cudowne morze, rafa koralowa, niskie ceny. W tym roku rowniez rozpatruje wyjazd do tego kraju, ale... No wlasnie mam pewne obiekcje co do bezpieczenstwa - chodzi mi zwlaszcza o wojne w Iraku i o radykalizacje niektorych dzialan Al Kaidy (chodzi mi zwlaszcza o dzisiejsze sciecie Koreanczyka). Wiem, ze to moze smiesznie brzmi, ale naprawde sie boje. To w koncu tez sa Arabowie, muzulm...
    • Witam Jadę 12.06 do Hurghardy ale niestety będę zmuszony dosyć często komunikować się z krajem.Jak najlepiej to robić ? Może ktoś wie ile kosztuje połączenie u tamtejszych operatorów. Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam
    • Zapraszam na forum o krajach arabskich: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10662
    • Serdecznie polecam chyba w zasadzie jedyny polskojęzyczny portal o historii Egiptu aktualizowany na bieżąco - jest też dział z recenzjami przewodników turystycznych. Polecam!
    • W egipskiej TV rozpoczeto nadawanie spotow w ktorych obcokrajowcy sa przedstawiani jako szpiedzy. Haslo na koniec spotu brzmi: [b] Egipcjanie nie rozmawiajacie z obcokrajowcami, oni wszyscy sa szpiegami![/b] No coz, Egipcjanie wrecz slyna ze swej manii i obraczania wina obce panstwa za wszystkie nieszczescia tego kraju. Egypt's on-air warning: Don't talk to foreigners – they're all spies www.independent.co.uk/news/world/africa/egypts-onair-warning-dont-talk-to-foreigners--th...
    • ...zaczyna tam byc nie do zniesienia.Za kazdym razem gdy tam wracam widze coraz gorzej zachowojacych sie mieszkancow i upodabniajacych do turystow,przejmojacych ich nawyki a w szczegolnosci paskudne zachowania przyjezdzajacych-wszystkich i rosjanie tu wioda prym nie do pobicia.Wedlug mnie juz nie dlugo zmienimy kierunek podrozy tak jak zrobili to niemcy czy robia wlosi...tak,hmm,wrocilem wczoraj i wcale nie tesko mi do szybkiego powrotu.Pozdrawiam forum.Robson.
    • Piszę na tym forum już prawie 10 lat. Staram się podpowiadać, doradzać, tak by Wasze wycieczki nie tylko były ciekawe, ale również bezpieczne i atrakcyjne. Wiele lat temu pisałem, że Egipt jest na tyle bezpiecznym krajem, że spokojnie możecie go zwiedzać nawet na własną rękę, również autobusami "PKS", czy pociągami (tak jak ja robiłem to wraz z moją rodziną). Więc trudno mi tutaj zarzucić, że sieję panikę, czy jestem osobą "wygodnicką" lub potrzebującą w tym kraju opieki. [b]Jednak ...
    • Czy ktoś z Was podróżował po Egipcie na własną rękę, bez biura podróży? Wyjeżdżam za dwa dni do Hurgardy i chciałabym sama wybrać się do Kairu, Luksoru i Asuanu . Lepiej poruszać się pociągiem, wynajętym samochodem czy autobusem. Będę wdzięczna za wszelkie rady:)))
    • przepraszam ze temat nie popularny ale moze ktos ma ochote sie wypowiedziec... Jak wiadomo 82-letni prezydent Mubarak ma swoje lata, i w przyszlym roku maja sie odbyc wybory. Jak rzady przejmie jego syn to dla nas turystow bedzie "bezpiecznie",ale jak wygra kandydat popierany przez Bractwo Muzułamnskie, ktore chce w Egipcie wprowadzic panstwo islamskie to czy to bedzie mialo jakis wplyw na turystyke? oczywiscie mozemy sobie pogdybac, ale kiedys rozmawialam z pewnym przewodnikiem Egipcja...
    • Byliśmy w sierpniu z 2 letnim dzieckiem tego roku w Tunezji. W czerwcu wybieramy się do Egiptu. Ciekawa bardzo jestem czy te kraje różnią się od siebie klimatem i kuchnią. W sierpniu w Tunezji spokojnie dało radę wytrzymać , wszyscy jednak piszą że lato w Egipcie jest strasznie gorące. Proszę o informacje od osób , które mają porównanie.
    • Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina, że sytuacje, których ani konsument, ani biuro podróży nie mogą przewidzieć – np. niespodziewane zdarzenia atmosferyczne, ataki terrorystyczne, zamieszki, konflikty – nie zwalniają organizatora wyjazdu z udzielenia pomocy przebywającym na urlopie turystom. Prawa wyjeżdżających oraz obowiązki organizatorów określa szczegółowo ustawa o usługach turystycznych. [u]Turysta przebywający na urlopie:[/u] W przypadku wystąpienia ...
    • do bywających w Egipcie - czy widoczni są Polacy kupujący tam mieszkania?
    • poradzcie prosze uwzględniając 9 letnie dziecko co należałoby zwiedzić w Egipcie ile to kosztuje czy waro u rezydenta kupować czy lepiej gdzie indziej a może wybrać się poza Egipt. Jadę z kopernika jacy są tam rezydenci? Z góry dziekuje
    • Musze przyznac, ze ktos mu dobre przemowienie napisal. Bo prawie mu uwierzylam ;)
    • [b] Witam ! (przepraszam za umieszczenie tego postu w tym miejscu ale nie wiedziałem gdzie napisać ten watek) Czy ktoś orientuje się ile kosztuje utrzymanie 3 osobowej rodziny (która ma swój dom) tzn. paliwo,jedzenie,woda,prąd itp. . Nie chodzi mi o 'oszczędzanie' tylko o normalne życie przeciętnych ludzi, jak z kartą stałego pobytu, czy coś takiego jest wymagane, jak z bezpieczeństwem w kraju, jak ze studiami, czy niezbędny do tamtejszego życia jest arabski, czy wystarcza angielski(poziom ...
    • To tytul artykulu, ktory przedwczoraj ukazal sie w Egyptian Gazette. Wynika z niego, ze ze wzgledu na totalny chaos i bezprwie szerzace sie w Egipcie, ludzie sami organizuja sie w lokalne milicje. Uzbrojeni w jakakolwiek bron, strzega swoich domow i dzielnic. W chwili obecnej najlepszy biznes w Egipcie, to sprzedaz ciezkich, ochronnych drzwi wejsciowych oraz krat do okien, a takze broni (czesto zrabowanej z rozbitych posterunkow policji).
    • Wybierając tegoroczny urlop dałam się uwieść powszechnie panującej w biurach turystycznych egiptomanii; bo piramidy, bo piękne morze, cudna rafa koralowa... Tak, owszem jest w tym kraju czym oko nacieszyć ale dlaczego do chol….. żadne biuro (a byłam prawie we wszystkich ogólnie znanych, także mąż aż śmiał się ze mnie że brakuje w domu miejsca na katalogi) nie informuje o potencjalnym zagrożeniu, jakie może spotkać każdego turystę (no może za wyjątkiem tych, którzy wyłącznie leżą n...
    • Czy jezeli na lotnisku za wize zapłace banknotem 100 dolarowym to reszte dostane w dolarach czy walucie egipskiej ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się