Forum Zdrowie Zdrowie kobiety Zdrowie kobiety
ZMIEŃ
      kwas foliowy

kwas foliowy

(86 wyników)
    • Hej, czy znacie może taką formę kwasu foliowego, którą można rozkruszyć, albo w formie tabletek musujących? Nie łykam tabletek, a jeśli się uda to chcę zajść w ciążę w ciągu miesiąca-dwóch. Radziłam się w aptece ale farmaceutka nie umiała mi nic powiedzieć, szukałam tez dużo w sieci. Kiedyś mignęła mi informacja, że jest alternatywa i jest coś, co można rozpuszczać. Byłabym wdzięczna za rady.
    • Czy biorąc tabletki anty moge rownocześcnie zacząć brać kwas foliowy?? i czy biorąc kwas foliowy można pić alkohol??
    • Witam, mam taki problem.....planowałam ciążę i przez 2 miesiące brałam kwas foliowy. Później z różnych przyczyn odstawiłam te tabletki na okres ok. 3 tygodni po czym dowiedziałam się że jestem w ciąży. Od momentu kiedy dowiedziałam się o ciąży znowu biorę kwas foliowy....zastanawiam się teraz czy tabletki, które brałam przed zajściem w ciążę "będą brane pod uwagę" przez mój organizm ? czy przez to, że zrobiłam przerwę witaminy całkowicie ulotniły się z organizmu do momentu poczęcia? Prz...
    • Jestem w 5-tym tyg. ciąży. Od kilku miesięcy biorę kwas foliowy, gdzie 1 tab. zawiera go 400 μg, co stanowi 200% zalecanego dziennego spożycia. Od 2 miesięcy biorę też Prenatal Classic, który oprócz witam i mikroelementów w swoim składzie posiada też kwas foliowy - 1 tab. zawiera go 800 μg, co stanowi 400% zalecanego dziennego spożycia. Czy to nie za dużo? Wszędzie czytam, że niby nie ma żadnych efektów ubocznych...
    • Ostatnio przeczytałam, że kwas foliowy powinny przyjmować wszystkie kobiety w wieku rozrodczym. W najbliższej przyszłości nie planuję dziecka, ale wiadomo, że nie zawsze jest tak jak planujemy, więc zastanawiam się nad suplementacją kwasem foliowym. Uważacie, że to dobry pomysł? Szczerze mówiąc w mojej diecie jest mało warzyw i nie wiem czy w związku z tym nie powinnam brać większej dawki?Jak wy robicie? Z góry dzięki za odpowiedź:)
    • Mam pytanie. Znajoma poradziła mi aby brać kwas foliowy już teraz (a ciążę planuję za ok. pół roku). Ona ma wykształcenie medyczne i twierdzi że kwas nie zaszkodzi. Z koleji pani ginekolog twierdzi że nie wolno brać kwasu wcześniej niż ok 3 miesiące przed planowanym poczęciem. Co robić. Brać czy nie??? Jak Wy postąpiłyście...
    • Witam ! Mam pytanko - staramy sie z mężem o dzidziusia , zażywam kwas foliowy - czy moge jeść rownież magnez? Czy to nie za dużo witaminek??? Z góry dziękuje za odpowiedzi !!! Pozdrawiam :- )
    • Cześć dziewczynki, powiedzcie mi proszę ile przed planowaniem poczęcia dobrze jest brać kwas foliowy?? W ulotce jest napisane 1 miesiąc, ale ja słyszałam, że więcej. I czy wskazane jest żeby facecie też to brali? bo gdzieś mi sie o uszy obiło że przyszły tata też powinien zażywać. Dzięki wielkie za rady :) Możecie powiedzieć co jeszcze dobrze zrobić jak sie planuje za parę miesięcy zacząć ostro starać o fasolkę :) dzięki, pozdrawiam
    • Staramy sie z mężem o dziecko,ja biorę kwas foliowy,a czy on tez powinien? Co o tym sądzicie,ewentualnie jakieś witaminy
    • Biorę tabletki, często też dodatkowo używamy prezerwatyw. Ciąża raczej bardzo mało prawdopodobna ale jednak takie rzeczy się zdarzają. Wszędzie teraz mówią że kobiet, które potencjalnie mogą zajśc w ciążę powinny regularnie łykać kwas foliowy. Powiedzcie mi proszę tylko czy ten kwas w jakikolwiek sposób może zaszkodzić, tak jak np nadmiar witamin. Czy w przypadku małego prawdopodobieństwa ciąży opłaca się go łykać - nie o pieniądze chodzi tu oczywiście. A tak na marginesie, fak...
    • Chodzi o to czy wszystkie przed ciaza i w trakcie bierzecie kwas foliowy? a moze uzupelniacie go odpowiednim pozywieniem bogatym w ten skladnik? co prawda jeszcze sie nawet nie przymierzamy do ciazy, ale tak na razie chcialam zasiegnac porady czy rzeczywiscie jest on tak niezbedny (chodzi mi o proszki)..
    • Chcialabym zapytac czy to prawda co uslyszalam w radio osttnimi czasy. A wiec, mowiono iz kobieta powinna zazywac kwas foliowy juz w okresie starania sie o baby, a nie dopiero gdy juz zajdzie w ciaze. Pozwala to w duzym stopniu uniknac wad wrodzonych dziecka. Jesli tak jest, powiedzcie, w jakich dawkach zazywac tabletki kwasu foliowego?? Z gory dziekuje.
    • Czy ktoś może wie, jakie badanie wykazuje zawartość kwasu foliowego w organizmie?
    • czy to normalne ze lekarz nie przepisuje witamin szczegolnie kwasu foliowego na poczatku ciazy? Moja kolezanka jest w Holandii gdzie sluzba zdrowia nieco odbiega od polskich standartow. Moje kolezanki w Polsce od samego poczatku maja zalecenia zwiekszenia przyjmowania kwasu foliowego preparatami a holenderski lekarz kaze zglosic sie na wizyte za miesiac nie wspominajac nic o witaminach. Czy powinno to niepokoic?
    • Proszę o rade kiedy należy zacząć brać kwas foliowy
    • W wakacje planujemy z mężem postarać się o dziecko. Teraz na dniach kończę ostatnie opakowanie pigułek anty. Zamierzam zacząć brać jakieś witaminki. Polecacie coś może? Falvit? Myślałam też o kwasie foliowym np. Folik, ale nie wiem jak długo go brać przed ciążą, bo do wakacji jest pół roku. No i nie chcę przesadzić z witaminami, bo to w końcu tez "chemia". Lepiej chyba sobie urozmaicić dietę warzywami i owocami... Prosze o radę. Pozdrawiam.
    • Mam pytanie do Pani Doktor.za kilka miesiecy chcialabym sprobowac zajsc w ciaze, w zwiazku z tym mam pytanie, czy powinnam juz teraz zaczac lykac kwas foliowy?jezeli tak to jaka ilosc? z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam weronika
    • jestem w drugim miesiącu ciąży . przed ciązą robiłam badania , zaczęłam przyjmować kwas foliowy 15 mg. ponieważ z badań morfologii krwi wynikało ze mogę mieć niedobór kwasu foliowego lub wit. B 12 (podwyższone MCV). biore więc "ten" kwas foliowy dawce 15 mg. - z przepisu lekarza , kupiłam też wczoraj "Materne" - zestaw witamin dla kobiet w ciąży i tam też jest kwas foliowy w dawce 1 mg. byłam u lekarza z zapytaniem o przedawkowanie kwasu foliowego , uspokoił mnie ze nie da sie p...
    • wyczytałam, ze dzienną dawką kwasu foliowego jest 180-200mcg, jednak sprawdzone przeze mnie preparaty np. kwas foliowy (puritans pride), vigosal,salfazin...mają dawkę aż 400mcg. patrzyłam także na wit. A (podwója dawka), wit. D i inne. w większości przypadków dawka w tabletkach znacznei przekracza dzienne zapotrzebowanie na daną witaminę czy minerał. możecie mi to wytłumaczyć? strasznei się pogubiłam i boję się "przedobrzyć" z góry dziękuję
    • pani Doktor!!!jeste w 21 tyg.ciązy od 6tyg.biore kwas foliowy 15mg + prenatal, któy w swoim składzie tez ma kwas foliowy, mój gin nic nie mówi, zeby przestac brać, ale czy to nie za duzo? wiem, ze w początkach ciąży kwas foliowy jest bardzo ważny, ale potem czy na pewno nie zaszkodzi Dzidziusiowii i mnie również? pozdrawiam Anna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się