kwas foliowy

(29 wyników)
  • Dziewczyny, czy podczas waszych starań, niejednokrotnie trwających miesiącami a nawet latami, łykacie cały czas kwas foliowy? Czytałam, że należy przyjmować folik na parę miesięcy przed planowanym zajściem w ciążę, ale czy w przypadku, gdy nikt tak naprawdę nie wie kiedy wreszcie się uda, mijają długie miesiące, cały czas należy łykać folik? Co na to lekarze?
  • Nie mogę znaleźć tego pytania do mnie jak się nazywa ten tani kwas foliowy co kupuję w aptece. Otóż producentem jest Puridan Pride z Piaseczna. Jak co :-)
  • przepraszam, jesli temat tutaj juz byl.. wyczytalam wlasnie, ze mezczyzni powinni na poprawienie jakosci nasienia brac rowniez kwas foliowy. macie doswiadczenia na ten temat?? jakie witaminki mozna jeszcze zaaplikowac ukochanemu??? pozdrawiam upalnie:))))
  • kupilam feminatal a w nim kwas foliowy 800 mcg. Czy to wystarczy? Jakie sa normy? bo ja znalazlam bardzo rozbiezne...od 0,4 mg do 450 mg..... oczywiscie dla kobiet w ciazy lub starajacych sie.
  • dziewczyny natrafiłam w internecie o konsekawncjach nie przyjmowania tego leku.( wady rozwojowe dziecka) bardzo sie przestraszylam bo od dluzszego czasu nie przyjmuje juz tego leku( za bardzo bylam zrezygnowan staraniami)ale teraz przestraszylam sie troszeczke.napiszcie mi prosze ile czasu przyjmujecie folik.i czy pora dnia mosi zawsze byc taka sama?
  • ostatnio dowiedzialam sie, ze przed zajsciem w ciaze i kobieta i mezczyzna powinni brac folik (kwas foliowy). czy slyszeliscie o czyms takim?
  • mam pytanie na temat kwasu foiliowego.zaleca sie lykanie juz na 3 miesiace przed planowana ciaza.czy moze mi ktos przyblizyc funkcje tego kwasu.dlaczego jest on taki wazny?i jeszcze jedno pytanie dlaczego zaleca sie rowniez mezczyznom starajacym sie o dziecko tabletki z kwasem foliowym.jaka dawka dzienna jest zalecana?dziekuje za odpowiedzi.
  • Ja biorę od 3 mies. partner też powinien???
  • napewno wiekszość z nas pochłania go regularnie - a najbardziej popularny folik wcale nie jest w dłuzszym okresie takie tani - i właśnie , donoszę, może się którejś przyda , znalazłam preparat Kwas Foliowy firmy Puritan's Pride (producent Salfazinu)- 250 tabl, cena ok.12 zł - czyli miesięczna kuracja ok 1,55 zł. W aptekach trudno go dostać - a ja znalazłam go w aptece internetowej. Skład identyczny jak folik!!!!!
  • ...bierzecie?
  • Może wyda Wam sie śmieszne moje pytanie...Tyle mówi się o przyjmowaniu podczas przygotowywania się do ciąży kwasie foliowym, a w zasadzie to jakią on spełnia funkcję? Bardzo dziekuje za odpowiedź.
  • W jakich dawkach podajecie mężom kwas foliowy i Salfazin? Co jeszcze dajecie?
  • przygotowuję sie od IVF, wciskam mojemu m folik, bo słyszałam że warto, co wy na to????
  • kiedy odstawić pigułki jeśli "starsz się" o ciążę?
  • Od jakiegoś czasu łykam Folik. M-c temu w aptece pani zaproponowała mi Folacid - też kwas foliowy a tańszy od bardziej popularnego Folika. Cóż, dopiero niedawno zauważyłam, że Folik ma 0,4 mg a Folacid aż 5 mg kwasu foliowego. Czy to za duża dawka - te 5 mg ?? chyba wrócę do Folika....
  • Hej. Mam pytanko jaka dawkę kwasu foliowego należy spożywać przed zajściem w ciążę, a jaka podczas ciąży. pozdawiam Mysza
  • Witam Was, Od niedawna staramy sie o potomstwo, od bardzo niedawna, do tej pory nie chcialam miec dzieci, ale chyba odezwal sie zegar biologiczny... ;-) niedlugo 30-tka na karku. Byc moze wiec nie jestem w odpowiednim miejscu, jesli chodzi o plodnosc czy nieplodnosc, ale probuje roznych sposobow dowiedzenia sie czegos nt skutecznego zajscia w ciaze. Czy moglybyscie mi napisac cos o dniach plodnych i nieplodnych w cyklu? Nigdy sie specjalnie tym nie przejmowalam i nie obserwowalam...
  • CZEŚĆ. ROK TEMU ZASZŁAM W CIĄŻE ALE OKAZAŁO SIĘ ŻE MUSZĘ JĄ USUNĄĆ BO MAM WRODZONĄ WADĘ DZIECKA A MIANOWIECIE BEZMÓZGOWIE I W CZWARTYM MIESIĄCU MIAŁAM TĄ CIĄŻE USUNIETĄ. OD TAMTEJ PORY MINĄŁ ROK A JA NIE MOGĘ ZAJŚĆ W CIĄZĘ , NIE WIEM DLACZEGO. BYĆ MOŻE KTÓRAŚ Z WAS TEŻ MIAŁA TAKI PRZYPADEK PROSZĘ GO OPISAĆ I POWIEDZIEĆ CZY SIĘ UDAŁO. U LEKARZA JESZCZE NIE BYŁAM BO SIĘ BOJĘ ŻE POWIE MI CIOŚ PRZYKREGO,. CZEKAM OD PAŃ NA OPINIE BO NIE WIEM CZEGO MAM SIĘ JUŻ CHWYTAĆ I POZDRAWIAM
  • dziewczyny troszkę inny temat. jestem chora na schizofrenię i depresję, ale pomimo choroby staram sie o dziecko już od 18 miesięcy. dostałam światełko nadziei od mojej psychiatry, która nie mówi nie i mnie rozumie. przyjmuję leki na moje dolegliowści. łykam kwas foliowy dwie tabletki dziennie. jakie są jeszcze lekarstwa dawane kobietom działające przeciw wadom rozwojowym płodu oraz przeciwporonne. przyjmuje luteinę w drugiej połowie cyklu (2 tabletki). dziewczyny pomyślcie trochę i dodajcie m...
  • lekarz kazał brać kwas foliowy więc kupowałam fiolik to jest biały proszek na następnej wizycie przepisał mi acidum folicum i to jest żółty proszek. Ktoś ma doświadczenie? Pozdrawiam OLA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się