Gość: Hella IP: *.chello.pl 07.04.03, 12:04 Gdzie można kupić w Wawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marudus Re: Liście winorośli 08.04.03, 22:46 Zdaje się, że w Samirze przy bibliotece narodowej widziałem w sklepiku z wynalazkami....... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Liście winorośli IP: 195.238.41.* 09.04.03, 13:15 mam 3 krzewy winogron na działce - czy można zrobić użytek z nich jesienią? Słyszałam, że można je użyć do gołąbków - tylko czy napewno o takie liście chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Liście winorośli 09.04.03, 13:28 podobno tak, ale wiem to tylko ze słyszenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: Liście winorośli 09.04.03, 13:44 the_ladybird napisała: > podobno tak, ale wiem to tylko ze słyszenia :) Tak, należy pamiętać, aby farsz kłaść na stronie matowej, a z zewnątrz ma być błyszcząca. Ja natomiast mam inne pytanie: czy można zrobić zapas z liści winorośli na zimę? Jak? Wysuszyć? Chyba nie... zamrozić? Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Liście winorośli 09.04.03, 13:55 podobno można zrobić jakoś w zalewie. ale też wiem to tylko ze słyszenia. :) btw Isis, pozwól, że wykorzystam Twoje doświadczenie, czy zaproszenie dwóch b. poważnych panów do Vabanku na późny dość obiad, lecz jeszcze nie kolację, to dobry pomysł? Jak sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: Liście winorośli 09.04.03, 23:40 the_ladybird napisała: > btw Isis, czy zaproszenie dwóch b. > poważnych panów do Vabanku na późny dość obiad, lecz jeszcze nie kolację, to > dobry pomysł? Jak sądzisz? Zależy jak poważnych... Jeśli baaardzo, to lepiej wydać więcej i udać się do Splendido. Pora OK, wsio zależy od "kategorii" tych panów. A czy lubią golonkę? Sola też niezła. Poza tym niezbyt duży wybór ostatnio. A kiedy to ma być? Bo za jakiś tydzień pojawią się nowe dania, wielkanocne. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Liście winorośli 10.04.03, 08:37 isis! napisała: > Zależy jak poważnych... ok. Jeden z nich to rektor naszej szacownej politechniki, ale nie idzie tam jako rektor, ale mój jak najbardziej bezpośredni szef, co to przeżył ze mną wszystkie dole i niedole pisania doktoratu :) No i nie wiem. bo z jednej strony b. bym chciała, żeby ten obiad był raczej bezpretensjonalny, a nie w najdroższej knajpie w mieście, a drugiej strony, żeby było dobrze. Bo przecież to, że został w międzyczasie wybrany wcale to a wcale nie oznacza, że przestał pić piwo z plastiku w sytuacjach ekstremalnych ;) W Vabanku nie byłam, natomiast słyszałam o nim mnóstwo dobrych słów. Nic, trzeba będzie przetestować w sobotę :) > Jeśli baaardzo, to lepiej wydać więcej i udać się do > Splendido. Pora OK, wsio zależy od "kategorii" tych panów. A czy lubią > golonkę? Lubią wszystko co dobre... Akurat co do golonki, to nie wiem :) > Sola też niezła. Poza tym niezbyt duży wybór ostatnio. > A kiedy to ma być? Bo za jakiś tydzień pojawią się nowe dania, wielkanocne. W środę, tuż przed świętami - to by pasowało :D Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Liście winorośli 10.04.03, 10:44 alarm odwołany. Obiadu nie będze :) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: Liście winorośli 10.04.03, 18:36 the_ladybird napisała: > alarm odwołany. Obiadu nie będze :) Uuuuuuuuuuu :( Ale nastepnym razem - prowadź do Vabanku. Faktycznie - rektor itp. to nie na najlepszą knajpę w mieście (mogłoby być odebrane jako snobizm). A w Vabanku swojsko, przytulnie, niezła muzyczka... Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: Liście winorośli 11.04.03, 09:19 Dziękuję, Isis, ślicznie, za rady cenne i pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Liście winorośli 09.04.03, 15:37 isis! napisała: Ja natomiast mam inne pytanie: czy można zrobić zapas z liści > winorośli na zimę? Jak? Wysuszyć? Chyba nie... zamrozić? Zakisić - tak jak kapustę kiszoną (oczywiście nie szatkować :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Liście winorośli IP: *.chello.pl 09.04.03, 13:33 Bardzo dziękuję, sprawdzę Samirę. A co do działkowych liści to nie wiem, ale myślę, że warto spróbować, bo takie gołąbki są naprawdę wspaniałe... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Liście winorośli IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 09:05 Jasne, że można uzyć normalnych liści z krzewu winorośli i to wcale nie jesienią ale już wczesnym latem (wystarczy, że liście są wystarczająco duże). Z mojego doświadczenia wynika, że lepsze są z czerwonych niż białych ale może to kwestia gatunku a nie koloru gron. Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Liście winorośli 10.04.03, 09:15 A ja mam pytanie, poczytałam Wasze wypowiedzi o liściach i przyznam że w zyciu nie jadłam gołąbków w liściach winogronowych. Czy to znaczy, że zamiast kapuchy???? proszę o wyjaśnienie:))) bo az mi ślinka pociekła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Liście winorośli IP: *.chello.pl 10.04.03, 09:54 kasia_57 napisała: > A ja mam pytanie, poczytałam Wasze wypowiedzi o liściach i przyznam że w zyciu > nie jadłam gołąbków w liściach winogronowych. > Czy to znaczy, że zamiast kapuchy???? > proszę o wyjaśnienie:))) bo az mi ślinka pociekła... Jak najbardziej zamiast kapuchy!!!Nazywają się chyba "bałkańskie" ale nie jestem pewna... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Liście winorośli 10.04.03, 10:35 I tak się zawija w te liście (świstak mi się rpzypomniał ze sreberkami). Farsz na liść i zawijać po stronie matowej, jak się doczytałam, i co - gotować? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Liście winorośli IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 13:16 Dusić na wolnym ogniu (tak jak gołąbki). Podawać z tzatziki. Pzdr. Gal PS Z liści usunąć ogonki. ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hella Re: Liście winorośli IP: *.chello.pl 10.04.03, 13:41 Ale farsz bez ryżu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Liście winorośli IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 15:13 Gość portalu: Hella napisał(a): > Ale farsz bez ryżu??? Bez. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 W kwestii ryżu 10.04.03, 19:01 Gość portalu: Gal napisał(a): > Gość portalu: Hella napisał(a): > > > Ale farsz bez ryżu??? > > Bez. Jak to? Przecież i w Grecji, i w Bułgarii i w restauracjach tureckich i szeroko rozumianych "jugosłowiańskich" jadłam gołąbki z liści winogron wyłącznie z ryżowym nadzieniem. Ryż był wzbogacany rozmaitymi ziółkami i pewnie zmieszany z oliwą przed zawinięciem w liście, ale nigdy przenigdy nie jadłam innych gołąbków z liści winogron niż z nadzieniem ryżowym. Hm... Ciekawe :-) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: W kwestii ryżu 10.04.03, 23:56 hania_76 napisała: > w Grecji, i w Bułgarii i w restauracjach tureckich i > szeroko rozumianych "jugosłowiańskich" jadłam gołąbki z liści winogron > wyłącznie z ryżowym nadzieniem. Właśnie o tym wcześniej napisałam - co jeśli nie ryż? Przecież nie samo mięso! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: W kwestii ryżu IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.04.03, 08:50 Gołąbki w liściach winogron znam nie z Bałkanów a z Armenii. W tych gołąbkach nie ma ryżu lub jest go b. mało - ja przynajmniej robiłem bez, jest mięso wieprzowe, baranina, jajka i zioła (m.innymi ormiańska bazylia o smaku bazyliowo-anyżkowo-miętowym), podawane są również nie z tzatziki tylko z ormiańskim jogurtem którego nazwy nie pomnę. Tzatziki wydało mi się najbliższe temu jogurtowi i dlatego je stosuję. Ale w związku z wątpliwościami szanownych forumowiczów postaram się sprawdzić u źródła (trochę to pewnie potrwa, ale jak się dowiem to poinformuję, na pewno przed sezonem na winorośl;-). Pzdr. Gal Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: W kwestii ryżu 11.04.03, 09:39 Gość portalu: Gal napisał(a): > Gołąbki w liściach winogron znam nie z Bałkanów a z Armenii. W tych gołąbkach > nie ma ryżu lub jest go b. mało - ja przynajmniej robiłem bez, jest mięso > wieprzowe, baranina, jajka i zioła (m.innymi ormiańska bazylia o smaku > bazyliowo-anyżkowo-miętowym), podawane są również nie z tzatziki tylko z > ormiańskim jogurtem którego nazwy nie pomnę. Tzatziki wydało mi się najbliższe > temu jogurtowi i dlatego je stosuję. > Ale w związku z wątpliwościami szanownych forumowiczów postaram się sprawdzić > u źródła (trochę to pewnie potrwa, ale jak się dowiem to poinformuję, na pewno > przed sezonem na winorośl;-). > Pzdr. > Gal Faktycznie, moja mama opowiadała kiedyś o przepysznych gołąbkach z liści winogron nadziewanych mięsem i podawanych z jogurtem właśnie na sposób ormiański. Galu, gdybyś znalazł przepis na to cudo i mógł go podać, będę nieskończenie wdzięczna :-) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_57 Re: Liście winorośli 10.04.03, 14:01 Gość portalu: Gal napisał(a): Podawać z tzatziki. ************ Musze wypróbować!!!! > PS Z liści usunąć ogonki. ;-0 ************ NIezła uwaga, pewnie bym zapomniała z wrażenia! :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: Liście winorośli 10.04.03, 18:44 Niezupełnie bez ryżu - Makłowicz ostatnio pokazywał z ryżem właśnie. Bałkańskie, bo tam głównie sie je spotyka. Znam bułgarskie (z jagnięciny mielonej), greckie (Robert robił chyba na Cyprze), ale też słoweńskie i... zapomniałam... w każdym razie - oprócz mięsa jest ryż i posiekane pomidory, sok z cytryny oraz dużo ziół (świeżych) - mięta, bazylia, nawet cynamon. Duszą się ok. 40 min., a na dnie garnka - jak w przypadku kapusty - liście. O ogonkach też zapomniałam... Odpowiedz Link Zgłoś