Dodaj do ulubionych

... w liściach bananowca

20.01.05, 06:44
poniewaz z uwagi na odrobine wiecej czasu i mozliwosc nabycia lisci bananowca, mysle o tym od dwoch tygodni, szukam jakiejs inspiracji. Na razie znalazlem klika przepisow, ale moze senin, szopen (inni) cos podpowiedza.
na razie znalazlem przepis brazylijski na indyka
i Puerco En Hojas De Platano czyli wieprzowine
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Otak Otak IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 20.01.05, 07:51
      czyli ryba w lisciach bananowca
      Podaje link (nie probowalam tego przepisu, ale wyglada doc dobrze)

bua keras mozesz pominac lub zastapic jakimis innymi miekkimi orzechami o
      lagodnym smaku
      zamiast blachanu (belacan) mozesz uzyc sosu rybnego (choc to nie to samo to
      jednak podobne klimaty)

kuali.com/recipes/viewrecipe.asp?r=767

lengkuas to galangal (bez niego potrawa straci oryginalny smak, ale wciaz
      bedzie bardzo aromatyczna)

druga to: www.recipeland.com/recipe/16629/
      Ten przepis sugeruje rozciapcianie ryby, ale mozna to chyba pominac, pociac na
      male kawalki
      • Gość: giezik pewnym problemem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 08:05
        jest tio, ze w domu ja jestem rybny (no i kot), czyli wolalbym zaczac najpierw od miesiwa jakiegos innego
        • Gość: senin Re: pewnym problemem IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 20.01.05, 08:09
          to moze sprobuj tego:

www.asianonlinerecipes.com/online_recipes/indonesia/grilled-chicken-banana-leaf.php
          • giezik Re: pewnym problemem 20.01.05, 08:20
            zestaw smakow imponujacy - trawa cytrynowa (jeszcze ze 2 mam), mleczko kokosowe - jesli bedzie kokos w sklepie
            a coz to galangal jest??
            • Gość: szopen Re: pewnym problemem IP: 206.73.209.* 20.01.05, 08:31
              Najpierw sie przyznam, ze nigdy sam nie robilem.
              (to coby mnie do oszustow kulinarnych nie zaliczono)

Ale jadalem:
              - barrakuda w lisciach bananowca z grilla (kawalek szczupaka bedzie swietnym
              zastepstwem), po prostu sol, ciut chili i pare plasterkow limonki, zawinac i
              grilowac.
              - zong zi, czyli rozmaite niby golabki, licie napchane glutinous rice z
              dodatkami, orzechy, kandyzowane owoce, miesa, jajko, na slodko lub na slono,
              napchane, zawiniete w czworoscian i ugotowane na parze.
              - rozmaite inne na lisciu bananowca ulozone w koszyku do gotowania na parze,
              zawiniete od gory, zolw, kurczak, ryba, zaba, krolik...
              Jednym z dan "na wynos" lub "na donos" jest caly posilek dla jednej osoby, tzn
              mieso/ryba/itd plus warzywa plus ryz (wkladaja juz ugotowany) zawinietw w lisc
              i w wyzej wymienionym koszyku ugotowane na parze.
            • Gość: senin Re: pewnym problemem IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 20.01.05, 10:27
              galangal to odmiana imbiru - zwykly imbir mimo iz korzenny ma tlo w klimacie
              podobnym do trawy cytrynowej, cytrusow,
              galangal jest bardziej korzenny, niestety nie potrafie opisac smaku i aromatu ,
              bo o aromat glownie chodzi

swiezy jest bardziej "zylasty" od imbiru i twardszy,jakby zdrewnialy
              mozna kupic suszony w plasterkach, ale chyba tylko w specjalistycznych
              sklepach...
              jest znany rowniez jako "laos powder"

Mysle ze nasz imbir sproszkowany moze byc tutaj substytutem

i jeszcze jedno - ja podobnie jak szopen, niegdy nic nie przyrzadzalam w
              lisciach bananowca, jadalam tylko i bardzo mi smakowalo.
            • Gość: senin Gieziku IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 20.01.05, 10:34
              a mleko kokosowe to lepiej z puszki, w koncu tloczone jest gdy kokos swiezy,
              kto wie jakie te kokosy w sklepach sprzedaja, moja znajoma ze Sri Lanki robi
              swietny sambal ze swiezych wiorkow kokosowych, ale zawsze narzeka na jakosc
              orzechow w sklepach - a w koncu tropiki ci u nasz

ni i jak ty zamierzasz toto zetrzec?
            • rezurekcja posiadam galangal 28.01.05, 13:56
              nabyty w Kaliszu w sklepie z przyprawami
              Moge sie podzielic.
              Mieszkam w WArszawie na Ochocie.
    • lunatica Tofu with Banana Leaf 20.01.05, 08:44
      www.bbc.co.uk/food/recipes/database/tofuwithbananaleaf_2408.shtml
      nie testowane:-)
    • lunatica Wrapped Chicken with Aromatic Spices 20.01.05, 08:45
      www.bbc.co.uk/food/recipes/database/wrappedchickenwithar_4544.shtml
      nie testotwane :-) ale brzmi smakowicie
    • lunatica Alex& & #35; 8217;s Pierna (Banana-Leaf Wrapped Pork) 20.01.05, 08:54
      www.goodcooking.com/ckbookrv/apork_04/bruce_aidells.htm
    • Gość: Hanna Re: ... w liściach bananowca IP: 64.213.237.* 20.01.05, 14:21
      Na Puerto Rico robi sie pastele zawijane i gotowane w lisciach bananowych.
      Uwielbiam, ale nie robilam, kupuje sie od "baby" na tuziny. Mam jednak przepis,
      bo uczestniczylam w kursie gotowania i nam pokazali. Troche roboty, jak przy
      golabkach, ale za to potem przyjemnosc na dluzej. Potrzeba miec zielone banany
      lub juke.Dobrze sie mroza, wiec mozna zawsze ugotowac swieze.
      • jacek1f Re: ... w liściach bananowca 20.01.05, 14:23
        pastele? Kto zacz?
    • hanna51 Re: ... w liściach bananowca 20.01.05, 22:47
      Pastele-zawijane w liscie bananowe i papier pergaminowy. Jest to mieszanka masy
      z juki lub platanos(zielone banany) z wieprzowina .Mieso jest przed tym smazone
      lub pieczone z cebula, papryka, oliwkami-co kto lubi.Taki zgrabnie zawiniety
      sznureczkiem pakiecik gotuje sie w goracej wodzie i serwuje na goraco. Jedna z
      glownych atrakcji na Boze Narodzenie. Masowo sa wysylane do Nowego Jorku
      expresowa poczta(oczywiscie zamrozone). Tam ludziom sie tego nie chce robic.
      Bardzo smaczne.
      • hanna51 Re: ... w liściach bananowca 20.01.05, 22:50
        W odpowiedzi lunaticy jest sposob, jak trzeba przygotowac liscie.
    • Gość: Pichciarz Re: ... w liściach bananowca IP: *.nyc.rr.com 21.01.05, 06:17
      buphamal.notlong.com
      "Licie" kukurydzy też służą podobnym celom. Np. tamales:
      www.grillmates.biz/sample.html
    • Gość: giezik nabyłem - 2 olbrzymie liscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:54
      zaraz ide szukac czegos do środka
      • monia_77 Re: nabyłem - 2 olbrzymie liscie 28.01.05, 13:22
        Gieziku a gdzie Ty w W-wie licie kupiles takie?
        • Gość: RED moim zdaniem hihi w Ogrodzie Botanicznym :) n/t IP: 193.0.117.* 28.01.05, 13:58
        • Gość: giezik Re: nabyłem - 2 olbrzymie liscie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:06
          poznanska - sklep z orientalna zywnoscia na przeciwko technikum gastronomicznego
          • rezurekcja Re: nabyłem - 2 olbrzymie liscie 28.01.05, 14:08
            Gość portalu: giezik napisał(a):

> poznanska - sklep z orientalna zywnoscia na przeciwko technikum gastronomiczneg
            > o

to galangal tez powinni miec
    • Gość: n0str0m0 zastrzele cie IP: 202.172.58.* 28.01.05, 13:10
      a moze nie

podaj ryz bialy lub briani
      z curry baranim
      sambalem i aczarem
      (slodkimi piklami o ktorych juz sie rozpisywalem - szukaj pod "achar")

kazde curry zreszta
      kurczece czy rubne
      krewetcianne
      lub osmiorne

lisc zastepuje TYLKO I WYLACZNIE talerz
      ale jest sliczna i biodegradujaca jego odmiana

skoro nie jestescie rybni
      to nie powiem ze samonajlepsza na swiecie
      jest raya raya czyli plaszczka w sambalu owinieta lisciem owym z grilla

smacznego
      i to jeszcze jak

nostromo
    • Gość: giezik po przejrzeniu kilkunastu przepisów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:08
      postanowiłem pójsć walsną drogą. Zakladam, ze poza walorami ozdobnymi, pieczenie w lisciu ma nadac jakis dodatkowy aromat.
      Wiekszosc przepisow zaklada baaaaardzo obfite i mocne przyprawienie. No wiec od kilku minut marynuje sie schab (pokrojony w kostke) w mieszaninie oliwy, tandoori masala, czosnku, miodu, soku z cytryny i sporej ilosci pieprzu cytrynowego.
      Łagodne to to na pewno nie bedzie to juz wiem
      • Gość: giezik Re: po przejrzeniu kilkunastu przepisów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 16:48
        mięso przygotowane, z cebulą papryką i selerem naciowym. czekam na ryż i pakowanie w liście
    • ampolion Cooking w lisciach (różnych) 28.01.05, 17:05
      www.mexconnect.com/mex_/recipes/puebla/kgleaves.html
      www.hub-uk.com/foodpages31/1531.htm
      server9.web-mania.com/users/pfafardea/leaflets/altleaves.php
    • giezik zawiniecie w zgrabne paczuszki 28.01.05, 17:47
      o takie:
      kuali.com/photos/1998/6/wrap2.jpg
      nie okazalo sie zbyt proste.
      zeby nie powiedziec, ze sie nie udalo
      ale wizualnie i tak atrakcyjnie wyszlo.
      i nie takie ostre
Inne wątki na temat: