Dodaj do ulubionych

liście kapusty

03.06.10, 17:22
Proszę o radę: mam sparzone liście kapusty na gołąbki, ale zabrakło mi farszu. Czy mogę je zamrozić i wykorzystać w przyszłości na gołąbki, czy się rozpadną? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: liście kapusty 03.06.10, 18:22
      Skoro liściom z farszem - gołąbkiem, nic się nie dzieje, to same
      liście też powinny przetrzymać mrożenie.

      • Gość: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 18:42
        Teoretycznie możesz,ale PO CO? Po co dokładać do kilku lisci
        energię,blokować zamrażarkę.Kapusta jest tania,kilka liści
        kosztuje grosze. Poszatkuj je i zrób kapustę
        zasmażoną,dodaj jakieś skrawki mięsa,skwarki,kawałki kiełbasy i
        wykorzystaj na dodatkowy obiad za dzień lub dwa. Nawet możesz
        dodać przecieru,pomidory,śmietanę i wyjdzie coś zjadliwego.
        Albo zrób łazanki z kapustą-proste to a smaczne i bardzo
        zjadliwe. Możesz też zrobic jakąś zapiekankę z makaronem(jak
        lazanię),albo zrób takie coś- rozwałkuj kawałek ciasta jak na
        makaron. Małym kieliszkiem wykrój małe kółka.Kapustę zasmaż z
        jakimiś kawałkami mięsa(obojętnie jakimi) dodaj trochę
        oliwy,albo smalec,albo masło i zrumienioną delikatnie cebulę.
        Podduś kapustę z mięsem,a potem wrzuć do niej te kółka makaronowe
        (możesz je wczesniej ugotować. Wymieszaj i zapiecz.Pod pokrywką
        na małym ogniu w piekarniku,albo duchówce pieca.Do tego sól i
        pieprz. Nic więcej.
        • venettina Re: witaj 06.06.10, 22:01
          Popieram: poszatkuj i przerob na wiosenna potrawe kapusciana.
          Szkoda ambarasu z zamrazaniem, moga sie potem rozpadac wiec bedzie
          trudno cokolwiek zawinac, bo jednak lod rozerwie tkanki.
        • Gość: inny gość Re: liście do kapusty z mięsem IP: *.centertel.pl 08.06.10, 02:33
          Nie zamrażaj, bo się nie zwiną dobrze po rozmrożeniu.Dołóż lepiej sparzone
          liście do garu z gołąbkami.Na wierzch lub pod spód. Bardziej kapuściane będą
          smaczniejsze. Zwłaszcza jeśli do wody do gotowania gołąbków dodasz rosołek
          cielęcy(albo wołowy,czy drobiowy) w kostce.
          Jeśli w garze miejsca brak - to popieram - pomysł kapusty z mięsem(z
          pozostałych, pociętych w paski liści): skrawki mięsa, łyżka koncentratu
          pomidorowego, łyzeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, rosołek
          cielęcy, lub drobiowo-wołowy, dwa suszone grzybki(opłukane) i dwie szklanki
          wody. Gotować -na wolnym ogniu -od 25 do 40 min.(do miękkości mięsa). Jak
          wyjdzie rzadkie, podawać jako zupę. Gęstsze - jako drugie danie z kartoflami
          tłuczonymi lub z chlebem.Danie - jako lżej strawny - rodzaj bigosu - można
          schłodzić a nawet zamrozić. Zyskuje na tym.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka