mucka1313 03.06.10, 17:22 Proszę o radę: mam sparzone liście kapusty na gołąbki, ale zabrakło mi farszu. Czy mogę je zamrozić i wykorzystać w przyszłości na gołąbki, czy się rozpadną? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smutas13 Re: liście kapusty 03.06.10, 18:22 Skoro liściom z farszem - gołąbkiem, nic się nie dzieje, to same liście też powinny przetrzymać mrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: yśty witaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 18:42 Teoretycznie możesz,ale PO CO? Po co dokładać do kilku lisci energię,blokować zamrażarkę.Kapusta jest tania,kilka liści kosztuje grosze. Poszatkuj je i zrób kapustę zasmażoną,dodaj jakieś skrawki mięsa,skwarki,kawałki kiełbasy i wykorzystaj na dodatkowy obiad za dzień lub dwa. Nawet możesz dodać przecieru,pomidory,śmietanę i wyjdzie coś zjadliwego. Albo zrób łazanki z kapustą-proste to a smaczne i bardzo zjadliwe. Możesz też zrobic jakąś zapiekankę z makaronem(jak lazanię),albo zrób takie coś- rozwałkuj kawałek ciasta jak na makaron. Małym kieliszkiem wykrój małe kółka.Kapustę zasmaż z jakimiś kawałkami mięsa(obojętnie jakimi) dodaj trochę oliwy,albo smalec,albo masło i zrumienioną delikatnie cebulę. Podduś kapustę z mięsem,a potem wrzuć do niej te kółka makaronowe (możesz je wczesniej ugotować. Wymieszaj i zapiecz.Pod pokrywką na małym ogniu w piekarniku,albo duchówce pieca.Do tego sól i pieprz. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: witaj 06.06.10, 22:01 Popieram: poszatkuj i przerob na wiosenna potrawe kapusciana. Szkoda ambarasu z zamrazaniem, moga sie potem rozpadac wiec bedzie trudno cokolwiek zawinac, bo jednak lod rozerwie tkanki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inny gość Re: liście do kapusty z mięsem IP: *.centertel.pl 08.06.10, 02:33 Nie zamrażaj, bo się nie zwiną dobrze po rozmrożeniu.Dołóż lepiej sparzone liście do garu z gołąbkami.Na wierzch lub pod spód. Bardziej kapuściane będą smaczniejsze. Zwłaszcza jeśli do wody do gotowania gołąbków dodasz rosołek cielęcy(albo wołowy,czy drobiowy) w kostce. Jeśli w garze miejsca brak - to popieram - pomysł kapusty z mięsem(z pozostałych, pociętych w paski liści): skrawki mięsa, łyżka koncentratu pomidorowego, łyzeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, rosołek cielęcy, lub drobiowo-wołowy, dwa suszone grzybki(opłukane) i dwie szklanki wody. Gotować -na wolnym ogniu -od 25 do 40 min.(do miękkości mięsa). Jak wyjdzie rzadkie, podawać jako zupę. Gęstsze - jako drugie danie z kartoflami tłuczonymi lub z chlebem.Danie - jako lżej strawny - rodzaj bigosu - można schłodzić a nawet zamrozić. Zyskuje na tym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś