Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      ludzka

ludzka

(10 wyników)
    • Kilka dni temu miałem okazję wykonać zabieg usuniecia ciała obcego z przełyku (znieczulenie ogólne,badania, anestezja itp). NFZ wycenił ten zabieg na 40 pkt (x10zł=400zł). Mój kolega ma nowego opla, w którym otarł zderzak. Serwis naprawę zderzaka (zdjęcie, pomalowanie, założenie) wycenił na 600 zł. Czy ktoś zna jeszcze jakiś kraj, w którym ludzkie życie mniej warte jest niż zderzak??
    • bledy sa wszedzie. i wszedzie lekarze kryja kolegow. wiesz dlaczego? nie z powodow "mafijnych". po prostu kazdy leakarz wie, ze blad lekarski jest niemal czescia pracy, ze sie go nie ustrzezesz. takie zycie taka praca. a im bardziej doswiadczony tym bardziej zdaje sobie z tego sprawe. i to jest bardziej taki ludzki odruch obronny- dzisiaj on, jutro- moze- ja. To jest cytat wypowiedzi uczestnika tego forum. W zwiazku z tym mam pytanie,czy lekarze z takimi ludzkimi odruchami obronnym...
    • Standardowy tekst jaki słyszy się od pacjenta dyżuru opieki całodobowej w sobotę, gdy nie ma za bardzo wskazań do wizyty i pacjent sam dobrze o tym wie, brzmi: "w sumie wiem że się jeszcze nic takiego nie dzieje, ale nie chciałem czekać BO JUTRO NIEDZIELA". Przy założeniu - a taki jest stan faktyczny - że możliwości diagnostyczno lecznicze, kompetencje i w ogóle "wszystko" (łącznie z dostępnością apteki, która jest czynna w niedzielę) są dokładnie takie same w sobotę i w niedzielę (ta...
    • Rece mi opadaja. Moja mame o 2 nocy przywieziono do jednego z Walbrzyskich szpitali. Z wysoka temperatura i wysokim cisnieniem. Zrobiono jej przeswietlenie pluc. Na pytanie mojej mamy co jej jest szanowna Pani doktor odpowiedziala lekcewazaco "Moze zapalenie pluc moze goz!" I co wy na to? Jak byscie sie czuli po takiej diagnozie? Siedziac w izbie przyjec od 2 w nocy az do teraz? czyli prawie 8 godzin z temperatura, wyklucajac sie o lozko w szpitalu za ktore placi!
    • wyborcza.pl/1,91535,8283635,Nasz_pacjent__nasz_klient.html Pieniadze zamiast na leczenie ida na ukulturowienie. To powinno byc przerabiane w szkole, o domu nie wspomne.
    • .. dlaczego nie został lekarzem?
    • slysząc argumenty lekarzy i generalnie pracowników SZ, "jak mi będziecie lepiej płacić (składki wieksze, prywatnie) to bedę miły i ludzki" to ja sobie myslę tak: ucze studentów na uczelni państwowej i jak spotkam studenta, który bedzie synem/córka lekarza/lekarki to bede wstrętna, okrutna i nieludzka, bo mam generalnie i wględem sił włożonych w edukację, słabą płacę. inne, czysto humanitarne kwestie bedą mi obce, a że społęczeństwo wymaga etyki szczególnie od zawodów niektórych, ...
    • www.who.int/mediacentre/news/statements/2009/vaccine_donation_20090617/en/index.html Od Sanofi Aventis. Thx.
    • Rozumiem, ze od lekarzy oczekuje sie zaangazowania, poswiecenia itd, i ze wynika to z pewnej przysiegi i powolania. zreszta jest to zawod bardzo odpowiedzialny, wiec nie moze byc inaczej. Dlaczego jednak wszyscy sie do tego odwoluja w momencie, kiedy ktos z tego srodowiska uskarza sie na niske zarobki? Czy powolanie oznacza ze lekarzom nic sie nie nalezy? Dlaczego kiedy jest zle mowi sie im: no przeciez sami tego chcieliscie, wiedzieliscie w co sie pakujecie itd. Dlaczego strajkuj...
    • Jutro bedzie widomo kto jest Profesorem i tutaj daje popalic pacjentom i kto docentem i kto ma doktorat a kto zwyczajnie jako lekarz napierpisuje na pacjentów ilu tutaj jest z ministerstwa ,żeby jezyka zasiegnac i jakie z tego płyna wnioski.Trzeba dokonac niezbednych zmian i zmienić kolor kuponów NFZ z uwłaczajacego ludzkiej godności żółtego na niebieski nikomu nie kojażacemu się z zakladem lecznictwa zamknietego psychiatrycznego,ujawnimy tez kto z lekarzy ma samochód na wyrazna p...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się