Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie młode ziemniaki?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 16:49
Czy macie jakieś specjalne sposoby gotowania młodych ziemniaków żeby wydobyć
z nich najlepszy smak? Słyszałam o dodawaniu masła z koperkiem po odcedzeniu
i w trzymać chwilę w garnku ale nie jestem pewna czy to tak miało być.
Obserwuj wątek
    • Gość: sara Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.06.05, 17:17
      po ugotowaniu, odlaniu wody dodaje maslo, koperek i zostawiam na chwile na
      planiku az ziemniaki odparuja i maselko sie roztopi.
    • j-lee Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? 14.06.05, 17:23
      jak chcesz wydobyć pełny smak jakiegokolwiek warzywa, w tym również ziemniaka,
      a tymbardziej młodego to zrób go na parze. Masło o koper jakby niebyło super
      smaczne ale mimo wszystko modyfikatory smaku. Ale jak je tak lubisz to oczyść
      te ziemniaki, na pare, a dalej jak lubisz - czyli te masło i koper. I to jest
      pełnia smaku

zwykłe gotowania niedość że wciąga smak do wody to jeszcze przekazuje niesmak
      swoich zanieczyszczeń
      • kaiserka j-lee od dzis tylko na parze - znakomite:))) n/tx 15.06.05, 21:45
    • Gość: basiul ile czasu gotują się ziemniaki na parze? IP: *.energostal.pl / *.energostal.pl 15.06.05, 07:34
      • em_es Re: ile czasu gotują się ziemniaki na parze? 15.06.05, 08:44
        zależy jak duże ziemniaki, pół godziny albo więcej, nie ma raczej ryzyka
        rozgotowania jak przy gotowaniu w wodzie, mnie w każdym razie jeszcze się nie
        zdarzyło, żeby na parze cokolwiek mi się rozgotowało :)
      • j-lee Re: ile czasu gotują się ziemniaki na parze? 15.06.05, 11:47
        jak są małe to około 15-20 minut... smak nie do pobicia
        • em_es Re: ile czasu gotują się ziemniaki na parze? 15.06.05, 12:17
          j-lee napisał:

> jak są małe to około 15-20 minut... smak nie do pobicia

się podpisuję obiema ręcami - raz spróbowałam i nie przewiduję kiedykolwiek
          gotować ziemniaki w wodzie
        • basiul w którym momencie dodać sól? 16.06.05, 07:18
          domyślam sie ze na talerzu:)
          czy do tej wody? Póki co na parze gotowałam tylko brokuły z mrożonki ale
          zamierzam eksperymentować dalej (robię to w durszlaku)
          • j-lee Re: w którym momencie dodać sól? 16.06.05, 14:21
            ja zawsze solę na talerzu... ale myślę, i w ogóle muszę to przetestować, jak
            wypada solenie tej wody... myśle że sól sie też unosi i przenika warzywa... ale
            tak jak mówie - trzeba to przetestować
            • basiul jeszcze jedno pytanie 16.06.05, 14:38
              te ziemniaki i inne warziwa (jak mówi Pascal)też kładzie się od razu nad zimną
              wodę i tak podgrzewa czy dopiero jak będzie wrząca?
              przepraszam za głupie pytanie:)
              • j-lee Re: jeszcze jedno pytanie 16.06.05, 16:33
                zagotowanie wody na dnie dużego garnka trwa nie wiele czasu i proces przejścia
                wody z jednego stanu skupienia w drugi jest niedługi. Z tego też powodu uważam
                że właściwie nie ma to wpływu na smak...
              • em_es Re: jeszcze jedno pytanie 16.06.05, 20:48
                bez różnicy, ja zwykle stawiam gar z wodą na gazie, a w tym czasie myję
                ziemniaki czy co tam gotuję, czasem się zdąży zagotować czasem nie - i nie
                zauważyłam, żeby to miało jakieś znaczenie dla smaku
    • marghot Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? 15.06.05, 08:46
      gotuję nieobrane, a jedynie umyte ziemniaczki. kupuje małe, tak, aby nie trzeba
      było przekrawać.
      wkładam do zimnej wody, po zagotowaniu solę. odlewam wodę z ugotowanych pyrek,
      dodaję nieco masła i posiekanego koperku lub oliwy z oliwek i tymianku. Calość
      trzymam ze 2 minuty pod przykryciem (gaz wyłączony).
      Smakuja wybornie :)
      • Gość: justa Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 09:05
        a ja nie obieram
    • Gość: zenon gajowniczek W garnku na ogniu i w wodzie IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 15.06.05, 09:34
    • anchan Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? 15.06.05, 10:33
      Szczelnie przykryte w szerokim garnku, tak żeby była jedna warstwa ziemniaków.
      Wody do 1/3 wysokości ziemniaków, na wierzch sól, masło i kilka łodyg kopru.
      Trzeba pilnować, żeby się nie przypaliły.
    • ba_nita Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? 15.06.05, 10:47
      Moja nieżyjąca już niestety ukochana Babcia zawsze gotowała dodając potężną
      wiechę kopru. Robie to samo i jestem święcie przekonany, że te ziemniorki
      smakują bardziej. Wody z gotowania nie wylewam do zlewu. Jest podstawą do zup
      warzywnych lub ma zastosowanie kosmetyczne. Doskonale działa na spierzchniętą
      skórę dłoni.
      • Gość: basiek13 Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 11:07
        Napisz jak stosujesz tę wode na ręce, moje są w koszmarnym obecnie stanie.
        • ba_nita Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? 15.06.05, 12:09
          Odlewam wodę z ziemniaków i jak wystygnie moczę w niej łapcie mojej żońci. Od
          lat miała problem z pękającą skórą na dłoniach - teraz nie ma. Tylko - UWAGA -
          nie można solić gotowanych ziemniaków przed odlaniem wody.
    • Gość: xpk Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? IP: *.dziesiata.com / *.dziesiata.com 15.06.05, 22:01
      ja do młodych ziemniaczków dodaje po odlaniu wody koperek, troszke masełka i
      śmietany, potrząsam garkiem aż wszystko się wymiesza ładnie i moge jeść nawet
      same ziemniaczki, takie sa pyszne
      a juz jajeczko sadzone i sałata ze śmietaną i szczypiorkiem do tego to już
      niebo w gębie :-)

pozdrawiam
    • Gość: anita Re: Jak gotujecie młode ziemniaki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:42
      nieobrane do wrzącej wody,dodaje koprui czasem młodą cebulkę,gdy sa twardawe
      odlewam wodę i dolewam smietanę-słodką! i niech dochodza na słabiutkim ogniu
      przez mniej wiecej 10 minut.PYCHOTA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka