nastolatki

(20 wyników)
  • Witam. Mam prawie 17 lat. Od prawie roku regularnie chodzę do pani ginekolog, która stwierdziła u mnie niedobór progesteronu. Z początku przyjmowałam orgametril, a ze nie dał pożądanych efektów pani ginekolog zmieniła go na duphaston. Chciałam się dowiedzieć, co tak właściwie oznacza dla mnie, osoby mającej niespełna 16 lat niedobór progesteronu i jakie to może mieć skutki w przyszłości? Prosiłabym o jak najdokładniejsze informacje. Wiem, że powinna o to zapytać panią doktor, ale je...
  • chciałam sie dowiedzieć czy jako 16stolatka mogę sama iśc do prywatnego ginekologa i czy może on mi bez wiedzy rodziców przypisac tabletki? Jezeli okres mam juz od 4 lat a okolo 1,5 roku jest regularny to czy nie ma zadnych przeciwskazacn? I nie chodzi mi tu o zniechecenie nastolatek do antykoncepcji bo chyba lepiej zapobiegac niz potem cierpiec i marnowac cale zycie. Z gory dziekuje za odpowiedz
  • Moja córcia ma 12 lat i trzecią miesiączkę w swoim życiu. Jak na razie są one regularne. Ta jednak jest bardzo obfita, aż tak bardzo, że dziś zostałam wezwana do szkoły, gdyż córcia "przeciekła". Ponieważ już wczoraj miała mocne krwawienie kupiłam jej podpaski Always night - super długie i super chłonne, więc tego się nie spodziewałyśmy. Od godziny 8 rano do około 11 zużyła trzy takie podpaski, a mimo to przeciekła... Pojechałam do ginekologa, ale ten stwierdził, że na tym etapie wszystko się...
  • jaką metodę antykoncepcji zalecałybyście dla nastolatk? niedługo planuje rozpocząć współżycie co do prezerwatyw to przeraza mnie mała skuteczność (już 2 moim starszym kumpelkom pekła gumka i musiały brać tabletke po :( brrrr...) tabletki i plastry - boję się ze utyję albo jeszcze cos innego się stanie (będę się źle czuła itp). Stwierdziłam ze będziemy się zabezpieczać prezerwatywą + globulkami pantex. Czy to wg Was dobre wyjscie? Czy to prawda że po globulkach obrzydliwie "pieni" ...
  • Drogie mamy. Mam 25 lat w kwietniu urodziłam córkę i co? Mam cerę jak 15- letnia nastolatka w okresie dorastania. Tłusta i osyfiona,pryszczata. Zaczęło się to w wieku 15 lat (chyba) i trwa do dziś. Owszem, nie liczyłam na to że ciąża to złoty środek ale miałam odrobinkę nadziei że choć troszkę będzie lepiej. I nic a teraz jeszcze gorzej. Stosuję różne toniki, kremy itp. (oczywiście na moją kieszeń- czyli w miarę tanie). Czasem nie mogę patrzeć w lustro. I nie przesadzam , bo nie ch...
  • Wirtam:) Wiem, że takich wątków być może było wiele na tym forum, jednak liczę na wyrozumiałość i pomoc. Naprawdę zależy mi na waszej opinni. Chcemy moim chłopakiem zacząć z współżycie i wybraliśmy jako metodę antykoncepcyjną pigułki. Chciałabym wiedzieć, ktore są wg Was godne polecenia. Wiem, że to zależy od wielu różnych czynników, że jednym kobietom pewne pigułki odpowiadają, a już innym te same nie za bardzo. Mimo wszystko prosiłabym Was o podzielenie się ze mna swoimi doświadczenia...
  • Witam . W sumie nie wiem jak to opisac bo sprawa nie dotyczy mnie samej tylko mojej znajomej. No wiec zaczne od poczatku -dziewczyna ma lat 17 - nadczynnosc tarczycy stwierdzona i leczona tabletkami -ale ponoc juz wyniki sa na granicy dobrych . Czyli stabilizuje sie wszystko. Ta dziewczyna nie ma jeszcze okresu. MIała robone wszystkie badanie ginekologiczne i endokrynologiczne - no i niby wszystko ok -tylko chyba cos jest nie halo - zeby w tym wieku nic. Miała co prawda 2 razy...
  • Pytam z ciekawości-czy dobrze jest,by np.16-latka brała tabletki antykoncepcyjne?Może to mieć wpływ na jej późniejsze zdrowie?Znacie jakieś fachowe źródło na ten temat? Czy też uważacie,że dawki hormonów są małe,a lepiej zapobiegać,niż wychowywać dziecko? proszę o opinie.
  • Moja siostrzenica od pol roku dopiero ma miesiaczki sa one bardzo obfite i trwaja okolo 10 dni,nie pamietam jak bylo u mnie,rodzice sie niepokoja.Acha w tym miesiacu byl jeden dzien i skapo,czy to normalne? Nie zabardzo wiedzialam gdzie zapytac.
  • Tak to własnie ja jestem ta moze i glupia nastolatka, ale ciekawa jestem, a mumusi sie nie zapytam bo mi glupio,czy duzo krwi traci sie przy pierwszym razie??Ktoś odpowie?
  • Witam Mam 15 lat i 22 lipca miałam swój 1 okres był wyjątkowo skąpy i trwał 3 dni (nie musiałam nawet nosić podpasek same wkladki wystarczyły) jeśli wszystko bedzie regularnhie to nastepny wypadnie mi podczas wyjazdu :( i co wtedy? myślałam o tamponach ale nie wiem czy przy tak małym krwawieniu można ich uzywać i jakie są najlepsze? Pomóżcie mi...
  • mam 15 lat. od 4 miesięcy nie mam okresu. (nie moglam zajść w ciązę - jestem dziewicą) slyszalam ze lekarz moze mi przypisac pigulki antykoncepcyjne dla wyrownania okresu. podobno wtedy takze powiększą mi się piersi (teraz mam niewielkie i chętnie bym to zmienila :) ) mam 1.73m i waze 46kg - nigdy sie nie odchudzalam. czy to za mało? czy jezeli pójdę z moim problemem do ginekologa, to czy on musi mnie "tam" badać? czy jezeli zaczne brac leki, to przytyję? /mam nadzieję ze nie/
  • Poradzcie mi prosze cos,bo nie mam juz sił--otoz moja prawie ze 18-letnia corka nie chce jesc wszystkiego co my i nie odzywia sie tak jak dotąd.zaczela zamiast ziemniakow jesc ryz,chleb najwyzej kromka raz w tygodniu,zadnej szynki czy innej wedliny.nie jada slodyczy,malo owocow.a porcje to zmieszczą sie na spodku od filizanki.Kolacji wogule nie jada.sniadanie to najczesciej płatki.do szkoly zadnej kanapki,mikroskopijne porcje mięsa.Zaprowadzilam ją silą do lekarza,porobila wyniki ...
  • Moja corka ma 13 lat i miesiaczkuje od prawie dwoch. Niestety jej miesiaczki sa stale bardzo nieregularne, ostatnio kilka ostatnich wystepowalo w odstepach dwu tygodniowych. Myslalam aby wybrac sie do lekarza rodzinnego po porade ale wiem jak to sie skonczy, wysle mala do ginekologa a ten z kolei przepisze hormony, przed ktorymi bronie corke jak dlugo moge. Uprzejmie prosze osoby zorientowane w temacie o opinie. Czy okres unormuje sie sam z czasem czy raczej nie ma co na to liczyc...
  • czy ktos wie jakie tabletki najlepiej zaczac przyjmowac w wieku 17 lat? moja kolezanka brala jakies co sie zaczynaly na R i mialy w srodku E i V . czy ktos wie o jakie mi chodzi lub moze polecic inne ?
  • moja 11-letnia corcia ma od jakis 2tyg uplawy.najpierw sladowe ilosci,kazalam sie podmywac plynem do hig.int ziaja,nie pomoglo- kupilam plyn femina+wkladki.jestesmy nad morzem,myslalam,ze to od piachu,wody.wiem tez ze to taki wiek,ale na takie objawy chyba ma czas.ja dostalam 1mies w wieku 14lat,teraz dzieci szybciej dorastaja,ale...co byscie poradzily?
  • Czy jest ktoś na forum kto założył aparat i nie jest nastolatkiem? chciałabym się wymienić refleksjami!!!
  • W związku z polecaniem na forum kobieta piętnastoletniej dziewczynie tabletek anty, prosiłabym o wypowiedź na ten temat szanowwne forumowiczki a zwłaszcza panią doktor. Pozdrawiam
  • Witam Jakie jest zdanie Pani doktor w tej kwestii ? Mam ponad 40 lat , od kilku lat jestem wierna spiralce . W końcu tego roku powinnam ją wymienić . Wiadomo , że nie ma róży bez kolców - nie cieszą mnie dłuższe miesiaczki , ani ich bolesność - ale ten rodzaj antykoncepcji wydaje mi się dla mnie najlepszy . ( m. in . palenie ! ) Czy istnieją jakieś ograniczenia czasowe stosowania wkładek - jeśli tak , to po ilu latach stosowania należy i na jak długi czas zrobić przerwę ? ( u mnie...
  • hej czy ktos z was miał problemy z hormonkami i po braniu diane zaszedł w ciąze i poprawiły sie hormony??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się