nauka

(484 wyniki)
  • Witam czy orientuje sie ktos czy majac juz slub cywilny a chcac wziasc teraz po kilku latach koscielny musze odbyc nauki przedmałżeński? czy moze da sie to jakos obejsc?? prosze o szybkie odpowiedzi:)
  • Hej. Mam mały problem. Byliśmy ostatnio u księdza zarezerwować termin ślubu (małe miasteczko w warmińsko-mazurskim). Spytał nas, czy mamy odbyte jakieś nauki. My na to, że jeszcze nie, bo do ślubu został nam jeszcze rok.. Ksiądz chwilę pomyślał i zapytał czy mamy na świadectwach z liceum ocenę z religii. Ja nie mam, narzeczony ma. Ksiądz odpowiedział, że w takim razie ja muszę zrobić kurs, a narzeczonemu ta ocena z religii wystarczy. Przyznam się szczerze, że zgłupiałam, bo nigdy nie słyszał...
  • Pytanie kieruje do Dziewczyn doswiadczonych w tej kwestii. Gdzie najlepiej w Krakowie udac sie na nauki i do poradni. Tak by przeszlo to sprawnie, szybko i bezstresowo (o ile to mozliwe).
  • czy ktos moze mnie oswiecic, jak to sie zalatwia ile czasu one trwaja, czy swiadectwo z religii z adnotacja o odbyciu kursu przedmalzenskiego w czyms pomoze?? dziekuje
  • Pewnie część forumek jest już po naukach, częśc ma to dopiero przed sobą. Czy którejś z was kurs przedmałżeński rzeczywiście coś dał? W sensie, że dowiedzieliście się czegoś ciekawego, nowego, potrzebnego w małżeństwie. A jeśli tak, to gdzie takie nauki można znaleźć? W Wawie dobrą sławę maja Dominikanie, ale tam trudno się zapisać. Możecie jakieś sensowne miejsce polecić?
  • Dziewczyny musze zrobic nauki przedmalzenskie aczkolwiek nie mieszkam w Polsce, moge przyleciec na weekend do Krakowa i zrobic takie nauki ale moglybyscie mi powiedziec gdzie sie odbywaja najfajniejsze nauki przedmalzenskie w Krakowie?? mnie najbardziej interesowalyby takie ktore moge zrobic wlasnie w jeden weekend - jest to mozliwe?? i ile takie nauki ewentualnie kosztuja?? i ile wczesniej trzeba sie zapisywac? z gory dziekuje za odpowiedzi
  • czy tylko ja jestem tym wybrancem? ksiadz calkowicie machnal na to reka... :)
  • 1) Okazało się ostatnio, że mój Mężczyzna w liceum zdobył zaświadczenie potwierdzające, że posiadł wiedzę, którą normalnie przekazuje się na naukach przedmałżeńskich. Jak jest z respektowaniem takich zaświadczeń? Spotkaliście się z czymś takim? 2) Czy przy ślubie jednostronnym strona niekatolicka musi też zaliczyć nauki?
  • Kursy przedmałżeńskie to jakiś bezsens, poszłam nastawiona pozytywnie, wybraliśmy kościół którego proboszcz cieszy się dobrą opinią i spodziewaliśmy się czegoś przydatnego, a tu... Przez godzinę ksiądz dosłownie bredził o tym jak zbudowany jest kłos zboża, jak przeszczepione serce jest gorsze od prawdziwego i próbował nieumiejętnie wyjaśniać zjawiska fizyczne. Poziom wystąpienia pod względem merytorycznym nie dorównywał bajkom edukacyjnym dla maluchów. W tym pseudonaukowym gadaniu było ...
  • Witam, zaraz po nowym roku chcieliśmy pójść na dwudniowe Nauki, jest pięć parafii w Krk, które je oferują: www.wdr.diecezja.pl/index.php?page=Katechezy_przedma_e_skie_dwudniowe_Krakow W zasadzie nam obojętnie w jakim miejscu, ale może macie jakieś doświadczenia? Wiem, że 2 dni to krótko, ale chciałabym by przeszło to miarę bezboleśnie a i może czegoś nowego się dowiem? I druga sprawa-poradnia. W starszych wątkach dziewczyny chwaliły poradnię przy kościele Mariackim. Macie jakieś doświ...
  • Witam, czy ktoś z Was orientuje sie może gdzie warto byłoby uczęszczać na nauki przedmałżeńskie w Warszawie? Razem z N jesteśmy raczej mało "kościelni" a że obowiązek taki wypełnić musimy, chciałbym, aby to nie był dla nas stracony czas, aby było mądrze i interesująco. Możecie coś polecić? Z góry dziękuję! :)
  • Udało nam się zaliczyć nauki, chodź jeszcze w poradni nie byliśmy,ale w nawiązaniu do tego co już zdążyłam usłyszeć nasuwa sie konkluzja.....Wszystko w miłej i sympatycznej atmosferze ,ksiądz w miarę życzliwy ,ale....prawie 200zł od pary za udział to przesada, szczególnie że osób było mnóstwo i łatwo przeliczyc jak dobry jest to biznes.Z jednej strony fajnie ,a z drugiej tak naprawde rozmawianie o wszystkim i o niczym,a już największym hitem był doktor habilitowany inzynier magi...
  • Mieliśmy brać ślub w 2006 roku, ale z przyczyn rodzinnych przełożyliśmy go na 2009 i wczoraj ksiądz nam powiedział że nauki z 2006 roku są nieważne bo wazność mją tylko 2 lata!!! Pierwsze słysze. Ksiądz z parafii który wystawiał nam w 2006 zaświdczenie mówi ze są dożywotnie. rety wiecie jak to jest moze?
  • Witam, moj narzeczony jest obcokrajowcem i bierzemy slub koscielny. Ksiadz z moje parafi wyslal nas na nauki przedmalzeskie, tyle tylko ze moj N nie mowi slowa po polsku. Przeszukalam caly internet i nie moge nigdzie znalesc, gdzie takie nauki sa prowadzone? Czy ma ktos jakiekolwiek informacje? Poradzcie jak mam to zalatwic ... dzieku
  • Oniemiałam, jak to zobaczyłam. Dominikanie mają jednak głowę do biznesu, nie sądzę, by jacyś inni księża się zgodzili na uczestnictwo w czymś takim... Sama byłam u nich na naukach weekendowych - do niewielkiej w sumie sali upchnęli ze 100 par, od każdej inkasując 160 pln. Ale to... www.js-academy.com.pl/warsztaty.pdf www.js-academy.com.pl/?gclid=COGI6728hZwCFUQA4wod7Arw-A o tempora, o mores :(
  • Drogie forumowiczki wrocławskie! Czy możecie mi polecić jakiś kościół, gdzie można zapisać się na interesujące, ciekawe, pożyteczne nauki przedmałżeńskie? Widzę, że były takie wątki, ale dosyć dawno, a zależy mi na aktualnych informacjach. Ślub bierzemy we wrześniu 2010, więc już pora zacząć się rozglądać.
  • Byłam dzis na pierwszych naukach przedmałżeńskich. Poszłam tam z optymizmem i zaciekawieniem. Jestem wierzaca i bardzo byłam ciekawa tych nauk. Niestety totalnie się rozczarowałam. Ksiadz super ale pani która nam o kobiecości i meskości... tylko usiasc i płakac. Z facetów zrobiła bezmozgów którzy tylko patrza co przeleciec i jedyne co wiedza to jaki ma silnik w samochodzie a kobiety to histeryczki które jedyne co wiedza o własnym samochodzie to ze jest czerwony (bo na markach to...
  • Jesteśmy właśnie po weekendowych naukach w kościele akademickim św. Anny w Warszawie. Szczerze je wszystkim polecam. Wiem, że większość z nas niechętnie myśli o uczestnictwie w takich zajęciach. Muszę szczerze powiedzieć, że jesteśmy z nich bardzo zadowoleni i pozytywnie zaskoczeni. Prowadzą je młodzi księża, którzy mają pojęcie o tym, co przekazują. Chwilami łapaliśmy się na tym, jakby ksiądz Michał czy Darek mówili dokładnie o nas:) Poruszali niby codzienne treści. Mówili o sprawac...
  • Czy przed przystąpieniem do nauk przed małżeńskich należy przedstawić zaśw. o bierzmowaniu ? Dopiero rozpoczynam przygotowania, więc doradźcie :)
  • czy to prawda że nauki można zrobić dopiero trzy miesiące przed ślubem czy mogę zrobić w czerwcu jeśli mi pasuje a w kwietniu następnego roku wziąć słub?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się