Forum Religia chrześcijaństwo
ZMIEŃ
      nauka

nauka

(50 wyników)
    • Paweł z Tarsu to wyraźnie powiedział: (5) aby wiara wasza opierała się nie na mądrości ludzkiej, lecz na mocy Bożej. Kor 2 Wszak chrześcijaństwo ma być nauką bezmyślnych niewolników.
    • „CUDA wciąż uważa się za rodzaj listu polecającego, za rękojmię autentyczności orędzia Bożego, za pieczęć, którą Wszechmocny opatruje posłannictwo lub słowo od Niego pochodzące”. Joseph Vandrisse, watykański korespondent dziennika Le Figaro, mówi tu oczywiście o cudach uznanych przez Kościół katolicki. Ale na jakiej podstawie rozstrzyga się, czy cud lub objawienie naprawdę pochodzi od Boga?
    • Pytanie(24)

W religii katolickiej dużo mówi się o wielkiej miłości Boga do ludzi. Często spotykam się z pytaniem -"Kto więcej zabił ludzi, Bóg, czy szatan?". Nie umiem na nie odpowiedzieć bo nie czytałem Biblii w całości.
    • W jaki sposób kościół i religia chrześcijańska korzysta z nauki? Bardzo proszę o pomoc.
    • Pytanie(4)

To jest pytanie do pani tessy18, gdyż dotyczy to pisma "Strażnica". Mam przed sobą takie pismo z dnia 1 maja 2009 i ucieszyłem się czytając artykuł na stronie 5 gdyż zgadzam się z podanymi tam stwierdzeniami. Cytuję - "Jednym ze sposobów nabywania wiedzy o Bogu jest przyglądanie się Jego dziełom." - zgadzam się i dalej - "Dzięki wnikliwemu obserwowaniu świata natury można się wiele dowiedzieć o mądrości i mocy Stwórcy (Psalm 104:24; Izajasza 40:26)." Zgadzam się z tym i nawet ucies...
    • Rozpoczął się okres pielgrzymek do Częstochowy. Nigdy nie rozumiałem sensu tych czynności. Ludzie idą pieszo, ponoszą ogromny trud mierzony bólem nóg. Bóg jest wszędzie, chcemy oddać mu hołd, to po co idziemy tyle kilometrów pieszo do jakiegoś obrazu namalowanego ręką ludzką? Podobno ten obraz czyni cuda, niby jaką mocą? Tyle ludzi traci energię, którą można by poświęcić na użyteczne czynności. Czy Bóg wynagradza ten poniesiony trud chodzenia? A jak ktoś pojedzie swoim samochodem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się