nauka

(76 wyników)
  • Katecheza produkuje ateistów? "[...] Jestem katechetą. Czytam internetowe fora, gdzie wielu młodych ludzi pisze, jak odchodzi od wiary. W przeważającej liczbie przypadków z powodów, którym mogłaby zapobiec dobrze prowadzona katecheza. Uczę religii w polskiej szkole od 2000 roku i coraz częściej zadaję sobie pytanie o skuteczność naszych działań katechetycznych, podejmowanych w polskiej szkole od czasu powrotu religii do szkół. [...]" "[...] Jednym z podstawowych wątków, jakie powtarza...
  • Największym wrogiem ateizmu jest nauka wykzując bsurdalnosc ateizmu. Nie ma żadnego dowodu naukowego na SAMO-powstanie kosmosu Nie ma zadnego dowodu naukowego na SAMO-syntezę chemiczną zycia biologicznego. Ateizm to irracjonalna wiara sekty ateistow
  • Dziedzictwo kulturalne, korzenie cywilizacyjne, ech... "Uczeni szybko znaleźli uzasadnienie dla zatrudniania aniołków przy pomiarach i demonstracjach naukowych. Już w 1614 roku, a więc wkrótce po naukowym debiucie puttów, Robert Bellarmin, kardynał i bodaj najbardziej wpływowy człowiek Kościoła katolickiego swoich czasów, napisał: Anioł w mgnieniu oka intuicyjnie pojmuje obiekt i jednocześnie dostrzega jego przyczyny oraz wynikające zeń efekty. A wszechstronny niemiecki uczony Athanasius K...
  • Sporo ciekawych historii słyszałem o tych naukach. Sam nie uczęszczałem, ale może Wy się z nimi zetknęliście. Możecie coś ciekawego powiedzieć?
  • Jak w temacie.Moze macie jakies fajne wspomnienia zwiazane z naukami o rodzinie( swego czasu byly one obowiazkowe w liceach,nie wiem jak teraz) Ja na naukach o rodzinie dowiedzialam sie,ze stosowanie prezerwatyw jest glupota,bo daja tylko 60% pewnosci,osoby masturbujace sie ( np.ja) maja problemy z samym soba i widac po nich,ze cos jest z nimi nie tak,trzymaja sie z boku itp.( poniewaz w tym czasie bylam troche niesmiala i rzeczywiscie trzymalam sie troche z boku czulam,ze gosc pij...
  • W dniu dzisiejszym na TV24, wiceszef LPR Mieczysław Orzechowski stwierdził, że religia katolicka jest nauką, niczym nie rózniącą sie od takich nauk jak: (tu zaczał wymieniać) - geografia, historia, matematyka, fizyka. Jak to usłyszałem, chociaż zaliczam się do "spokojnych", wyszedłem z siebie. Jak taki idiota może mieć możliwość publicznego gloszenia głupot? Co za czasy? To on nie wie, że żadna religia nie jest nauką? Jeśli już mowić o jakiejś nauce to tylko o religioznastwie i to n...
  • Tylko krótka sentencja autorstwa Wiktora Hugo: "W każdej wsi jest kaganek — nauczyciel, i gasidło — ksiądz." Czyż nie jest tak zawsze i wszędzie?
  • Nie jest prawdą,że ludzie nie wierzący w Boga nie są religijni.Są i to bardzo. Sama przekonałam się o tym prowadząc rozmowy na tym forum. "Bogiem" ateistów jest nauka.To ona ma za zadanie wybawić ludzkość z trudnego położenia w jakim jesteśmy. Według Celsusza zagraża nam katastrofa kosmiczna i gdy ludzie zbiorą swe siły w rozwój nauki,to może da się ocalić ludzkość. Podobne hasło już było:"Proletariusze wszystkich krajów łączcie się!" Co dało to hasło?Czy ludzie rzeczywiście się zjed...
  • W ramach Festiwalu Nauki odbędzie się w Opolu impreza organizowana przez Naukowe Koło Orientalistów, które działa przy Instytucie Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Opolskiego. ============== >> Buddyzm i nauka. Dyskusja panelowa inspirowana książką "Nieskończoność w jednej dłoni". << 18 września 2004 (sobota) - godz. 17.oo Uniwersytet Opolski Opole, pl. Kopernika 11 (niedaleko KINOPLEXu) Collegium Maius Aula Błękitna (sala 301) ============...
  • W Łodzi zrobiono badania. Podczas "białego marszu" poswięconego pamieci papiezowi dziennikarka zrobiła sondaż. Zadała około tysąca osobom pytanie o tytuł jakiejś encykliki Wojtyły po polsku lub po łacinie. Nikt nie znał. Pieprzyli jakies farmazony o miłosci, wybaczaniu i inne pierduły. Nic dodac nic ujac
  • Czy religia wchodzi na polskie uczelnie pod pozorami naukowości? Oto kilka niepokojących przykładów [b]jedynie z tego miesiąca[/b]: Kogo w tej sytuacji powinna chronić wolność badań naukowych?
  • Niedwuznacznie Chrystus wypowiedział się o Żydach, że ich ojcem jest szatan, który zawsze był kłamcą. Przedsoborowy kościół wypowiadał się otwarcie w tej sprawie, ale zdominowany przez postępowy nurt masoński kościół katolicki jest w defensywie, wypowiada się tchórzliwie i milczy na temat spraw najistotniejszych jakim jest zło. A zło na tej planecie szerzy międzynarodowe żydostwo, przez rewolucje, intrygi, manipulacje, masonerie, podcinanie wartości etycznych, podstęp, pieniądze, przeku...
  • SZukajac zajec dla mojego dziecka, znalazlam w Palacu Kultury cykl bezplatnych pokazów pt. jak zamienic wode w wino, podstawy sztuki wladania piorunami, jak oszukac zmysły. Świetna odpowiedź na indoktrynację Kościoła, warto by dzieci znały zdrowrozsądkową a nie tylko kościelną wersję sztuczek dawnych czarowników. Nie wiem czy pójdę, bo moje dzidzi jest troche na to za małe, ale grgkh mógłby nam tu chemicznie odczarować cud z Kany Galilejskiej. Co właściwie zrobił Chrystus, wrzucił do w...
  • ...Słońce jest Bogiem ;). Reszta to manipulacja oparta na niewiedzy i zacofaniu ludzi. A w przypadku ludzi wykształconych na zjawisku snobizmu intelektualnego. Proszę do czego takie zjawisko prowadzi. Wykształceni ludzie są równie prymitywni, bo za nic nie przyznają się do niewiedzy i niemożliwości sprawdzenia. Zatem zostaje wiara. Naukowcy w życiu do tego się nie przyznają, bo cały przemysł manipulacyjny i marketingowy oparty na ludzkiej naiwności by upadł. Co starożytni obserw...
  • tam. Każdy totalitaryzm buduje swoje.
  • ""Biblię napisał jakiś napruty winem..." - zdaniem Ogólnopolskiego Komitetu Obrony przed Sektami tymi słowami Doda obraziła uczucia religijne. " co ciekawe KK sam formalnie nie zgłosił popełnienia przestępstwa. zgłosiło go jakaś jego podrzędna organizacja która ukrywa się pod nazwą sugerującą walkę z sektami (a nie z pilnowanie praworządności w kwestii uczuć religijnych) w związku z czym, moim zdaniem, postępowanie powinno zostać umorzone z przyczyn formalnych tj ta organizacja jako twór ...
  • Polowania na czarownice To, co kojarzy się przeciętnemu człowiekowi ze słowami "inkwizycja" czy "czarownica" nie zawsze miało takie znaczenie. Po pierwsze, oczywiście, samo słowo "inkwizycja" nie istniało. Ale i "hogata" inaczej się kojarzyła. Sama etymologia "wiedźmy" mówi, że była to osoba, która WIE. Wie o ziołach, lecznictwie, dolegliwościach. To ona (jako nieliczna w okolicy) nie zajmowała się uprawą ziemi, nie wychowywała dzieci, nie miała męża, za to często hodow...
  • Życie(21)

Kilka uwag o teorii ewolucji Roberta Darwina w jego słynnym dziele - "O powstawaniu gatunkow drogą doboru naturalnego", ktore jest uznawane przez ateistów jako dowód na nieistnienie Boga. Tu wtrącenie, sam Darwin był wierzący i jeśli ktoś ma możliwość dostępu do tej pracy naukowej to może przeczytać jego zakończenie. Tu przytaczam wiernie cytat końcowy - "Wzniosły zaiste jest pogląd, że Stwórca natchnął życiem kilka form lub jedną tylko i że gdy planeta nasza, podlegając ścisł...
  • Zajrzałem na reaktywowane, "bliźniacze" forum. Napisałem to, co tu cytuję. Nie jestem jednak pewien, czy jego admin nie zechce cenzurować moich wypowiedzi. Na wszelki wypadek zamieszczam tutaj kopię mojego posta: forum.gazeta.pl/forum/w,92767,100707386,100707386,Bog_nie_istnieje.html [quote]Ponieważ przy wrotach nie stoi cerber żaden, więc odważyłem się je uchylić. Przychodzę i przynoszę dobrą nowinę. Bóg nie istnieje, o czym niektórzy z was nie wiedzą. Nie istnieje, gdyż w bogu w...
  • Niewiele tez naukowych wzbudza podobną awersję wśród fanatyków religijnych jak teoria ewolucji. Obecnie ta (silnie udokumentowania i na 99,99% słuszna, ale wciąż) teoria jest najczęściej atakowania, próbuje się negować promując pseudoteorie typu "teoria inteligentnej kreacji itd. Być może wynika to z tego, że wgłębiając się w teorię ewolucji można (choć nie trzeba) łatwo dojść do wniosku, że życie rozwijało się na oślep, nie według jakiegokolwiek planu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się