-
Hej dziewczyny, jestem mamą prawie półrocznego synka i powoli przymierzam się do nauki nocnikowania. Mam zatem kilka pytań odnośnie tego tematu:
Po pierwsze jaki nocnik - zwykły, najzwyklejszy - jakie bywały za naszych czasów, czy jakieś wynalazki typu FP - z muzyczkami, itd? czy takie wc-grajki mają jakikolwiek sens?
Następnie czy 18mcy to nie za wcześnie na naukę nocnika? Moje dziecko jeszcze niezbyt mówi - raptem mama, tata i kocham i ogólnie wydaje mi się jeszcze taki mocno "niemowlakow...
-
Młody ma 4 lata. W ciągu ostatniego roku byliśmy na basenie 6-7 razy. Rzadko, bo ja ciągle chorowałam. Na początku młody był w pasie na brzuchu i w rękawkach, potem tylko w rękawkach. Radzi sobie super, pływa nawet w "rzece".
Ostatnio kupiliśmy basen ogrodowy i młody "nurkuje". Nabiera dużo powietrza i kładzie się na wodzie machając rękami i nogami, potrafi tak przepłynąć metr-półtora. Woda 70cm. O dziwo nauczył się to robić na drugi dzień. Umie też na chwilę wynurzyć głowę, machając równoc...
-
Ciekawi mnie kiedy warto wprowadzić naukę drugiego j. obcego, zakładając, że dziecko uczy się jednego języka obcego od roku/dwóch. Czy warto się już nad tym zastanawiać, czy lepiej dać sobie spokój i drugi język wprowadzić w szkole podstawowej?
Pytam z ciekawości, często słyszę ostatnio dyskusje wśród matek na temat wprowadzenia maluchowi drugiego języka obcego.
Proszę o Wasze opinie i podzielenie się doświadczeniami w temacie.
-
www.czaszabawy.pl/p/pl/woodyland_90625/woodyland+-+but+do+wiazania+90625.html
planuję takowy zakup dla synka.
Pytanie czy warto kupować buta do nauki czy lepiej kupić młodziakowi wiązane buty... z opcją butów obawiam się, że zabraknie mu cierpliwości i potraktuje to jako niemiły obowiązek,a kupując buta liczę na naukę poprzez zabawę.
-
Co wg Was jest największym problemem w nauce zasypiania dziecka bez mamy/mamy i jej atrybutów ;) ?
Co w tym wszystkim wg Was jest najtrudniejsze?
Próbuję sobie z koleżankami odpowiedzieć na to pytanie bo chyba każda z nas borykała się/boryka z takim problemem... a każda z nas ma przerobioną stertę książek na ten temat.
Jesteśmy ciekawe czy wszystkie mamy takie same odczucia. :)
Pozdrawiamy wszystkie nie śpiące/ niewyspane mamy :)
-
witam moja 2 l i 3 mce corka nie mowi nic ma problemy neurologiczne miedzy innymi zanik kory mozgowej w platach czolowych ktore jak wiadomo odpowiadaja za prawidlowy rozwoj psychiczny i ntelektualny.a wrazcajac do tematu wczoraj logopedka zaproponowala nam nauke rozpoznawania gestow i ich znaczenia cos na zasadzie j. migowego podala mi nazwe tej metody ale przesialam kartke.moze wy drogie mamy wiecie cos na ten temat jak ta metoda sie nazywa czy jest skuteczna u 2 latkow. czy sa jakies pomoce...
-
Drogie mamy. Chcę zapisać moją czterolatkę na naukę pływania, ale nie wiem czy to nie za wcześnie. Może wy mamy mi doradzicie swoim doświadczeniem. Kiedy wasze maluchy zaczęły naukę pływania. Może to za wcześnie, nie wiem. Serdecznie Was pozdrawiam, i dziękuję za jakiekolwiek opinie.
-
Rodzice uczą dzieci czytać i pisać, ale nie zgadzają się na posłanie
od 6 lat do szkoły, bo szkoła skraca dzieciństwo. W szkole dzieci,
które zostały nauczone czytać i pisać w domu nudza się i rodzice
mają pretensje do szkoły. Rodzice bardzo lubią się chwalić: mój 5
latek umie czytać i pisać.
Zastanawiam się czy taka bardzo wczesna nauka czytania i pisania ma
sens, oprócz satysfakcji rodziców. Najczęściej poziom w 3 klasie
wyrównuje się.
-
Proszę o radę - zapisałam syna na wakacyjny kurs pływania - 10 lekcji w ciągu 5 tygodni.
M. (4 lata 4 m-ce) po wejściu na halę basenową wpada w panikę i histerię. Jesteśmy po dwóch lekcjach. Grupa niewielka - 6-ro dzieci w podobnym wieku. Histeryzuje tylko M. Widzę, że instruktor się irytuje,zachowanie M. dezorganizuje mu zajęcia.
Ja się łamię. Może to zbyt wcześnie? Co radzicie - odpuścić czy wytrwać?
Dodam, że dziecko zaznajomione z woda i pływaniem - regularne wizyty rodzinne na bas...
-
gdzies czytalam, ze ma to sens powyzej 4 rz..z drugiej strony dobrze jak sie dziecko oslucha..
-
tak czytam wątek o "domanie" i głęboko się zastanawiam jaki to ma sens w wieku ok 2 lat??? to nie krytyka broń boże poprostu chciałabym dowiedzieć sie PO CO ?? moja córka ma prawie 2,5 roku , zna dużo literek (bo ją interesują) ale jakoś nie sądze żeby miała potrzebę czytania (nie pyta o to). prosze więc napiszcie mi DLACZEGO uczyć czytać takie szkraby??
-
Zapisalam syna, 4 latka, na basen. Jest utworzona grupa dzieci w
różnym wieku (jeden 4 latek, resza dzieci w wieku 5-10 lat) i pod
okiem instruktora uczą się (jest tych dzieci 7). Moje dziecko jednak
chęci na naukę nie ma wiele. Owszem, już po 4 lakcjach zauważam, ze
nie robi na nim wrażenia woda lejąca się po twarzy (wczesniej lekka
panika, więc to, co teraz jest na plus), ale ćwiczeń proponowanych
przez instruktora robić nie chce, ewentualnie robi je źle. Chce
natomiast wygłup...
-
czy ktoras mama ma moze jakies doswiadczenia z nauka gry na skrzypcach metoda
suzuki (od 2 roku zycia)...??
-
czy polecacie do nauki chodzenia??amcie jakies doświadczenia w związku z uzywaniem szelek do chodzenia?
-
Drogie mamy. Wszedzie mowia, pisza inaczej...Powiedzcie mi czy w skarpetkach antyposlizgowych dziecko moze stawiac swoje pierwsze kroki czy koniecznie mam isc kupic "specjalne" buty. Corka chodzila duzo przy meblach. Wreszcie poscila sie i chodzi sama, pomagajac sobie na czworaczkach. Na razie na dworzu nie probujemy. Owszem ma buciki, ale nie sa one specjalnie dobrane z nastawieniem na poczatki chodzenia. Do tej pory przy meblach zasuwala w skarpetkach. Wasze dzieci w domu chodza w butach???...
-
Córka ma 14 niecałe miesiecy. Według babć ,ciotek ... powinna juz umieć siusiać do nocusia. Kiedy miała dziewięć miesięcy babcia jej kupiła. Oczywiście moja ruchliwa córcia potrafiła już samodzielnie z niego zejśc podpierając sie rączkami o podłoge i nie bardzo chciała na nim siedziec wiec stwierdziłam ze to bez sensu bo przecież ona nie rozumie do czego on służy. A babcia swoje(tesciowa)'' bo trzeba ja przyzwyczajać'' '' pózniej nie siądzie ci na nocnik'' i ze'' bedzie długo lała w piel...
-
Jesteśmy na etapie nauki korzystania z nocnika. Idzie tak sobie -
czasem uda się na nocnik częściej jednak nie. Wszystkie wątki
dotyczą metod nauki a ja chciałam się dowiedzieć jak długo u was to
trwało. Nie chodzi mi przy tym o dzieci, które same zaczynają wołać
albo takie, które załapują po pierwszym obsiusianiu sobie nóżek ale
o normalną naukę. Moja córka ma dwa lata i uczymy się od piątku;
nie liczę na cud ale ciekawa jestem ile to trwało u innych dzieci.
-
Przyjemnie się czytało. Przestroga dla zbyt ambitnych rodziców, którzy poprzez
dzieci chcę realizować własne ambicje. Szkoda dzieciaczków... Jak widać - na
wszystko przychodzi pora. Już i tak rok dzieciństwa został dzieciom odebrany.
Więc może zanim nasze dzieci pójdą do zerówki, pozwólmy im na odrobinę
beztroski (wszystko w granicach rozsądku). Do wyścigu szczurów i tak zdążą
dołączyć...
-
Witam dziewczyny. Mam dwoje dzieci (4- i 2-latka). Chodzieliśmy w
tym roku znimi na basen i zauważyłam, że świetnie czują się w
wodzie. Pomyślałam o zapisaniu ich na naukę pływania, ale czy to nie
za wcześnie dla 2-latka? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
-
Mąż jest po operacji, unieruchomiony, mlody po przeziębieniu dochodzi do siebie, więc zaczął z naszym 5 latkiem pisac szlaczki, litery, cyfry . Synek do tej pory czasem liczyl, pisal będąc u babci, ale jakos spektakularnych efektow nie bylo. No i teraz tez nie ma. Mlody miga się (zmęczyla mi się rączka). No i nie wiem, leser mi rosnie, czy po prostu 5 latek jest jeszcze za maly na taką naukę? Sama pamiętam, ze kiepsko czytalam jako 6 latka, natomiast w pierwszej klasie czytelam już plynnie i...