Forum   oczy

oczy

(16 wyników)
  • Witam, mam 17 lat, od jakiś 3 tygodni na lewe oko widze błyski przy poruszaniu nim, są szczególnie widoczne w ciemnych pomieszczeniach i przy zamkniętych oczach. Byłem na wstępnych badaniach jednak lekarz nie miał wystarczającego sprzętu i skierował do kliniki w katowicach.. Póki co dał mi zwolnienie z w-f i zabronił nawet biegać ;( .. boje sie bo sport to całe moje życie, czy to możliwe że przez te oko będe uziemiony? Co to może być? jakie mogą być konsekwencje tej choroby i ja...
  • Mona friend szykuje sie na zabieg, tylko jeszcze nie wie gdzie, polecono jej www.okolaser.pl, ale chce być pewna, to pomagam jej, może macie jakies tam doswiadczenia, lub polecicie inne miejsce?
  • Zooptica jest nowoczesnym centrum okulistycznym. Najnowsze metody i urzadzenia pozwalaja na szybkie i skuteczne leczenie wad wzroku. Z laserowej korekcji wad wzroku skorzystało już z powodzeniem kilkanaście milionów pacjentów na całym świecie. Krótkowzroczność, dalekowzroczność, astygmatyzm oraz kombinacje tych wad koryguje wiązka lasera excimerowego. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony i zapoznania sie z oferta www.zooptica.pl
  • Czy może ktos wie cokolwiek na temat odklejenia siatkówki.Czy to faktycznie jest nie do wykonania taki zabieg?Bliska mi oosba miała 3 razy wykonywany zabieg we Wrocławiu w Szpitalui kazdy był nieudany-nadal nie widzi.Czy może jest tu ktoś komu pomógł jakis lekarz? może prywatnie?
  • Witam, ostatnio kupiłam soczewki Freshlook ColorBlends. Niestety kiepsko w nich widzę :( założyłam je na chwilę i od razu zdjęłam - obraz był zamglony, miałam wrażenie jakby soczewka była za duża. Czy ktoś z Was miał taki problem z Freshlookami? Czy to tylko chwilowa reakcja na zmianę soczewek i oko się przyzwyczai, czy niestety soczewki są źle dobrane? :( Dodam, że noszę soczewki ok. 10 lat (ostatnio air optix) i nigdy nie miałam z nimi większych problemów.
  • Witam po raz pierwszy Wszystkich Uczestników Forum, mam pytanie w związku z moją nieco nietypową wadą wzroku, a może zaglądają tu również okuliści. Otóż badania w gabinetach okulistycznych wskazują na następującą wadę: OL: -5,5 bez cylindra OP: 0 do 0,50 (ta druga wartość ostatnio się pojawiła, ale w badaniu empirycznym) cylinder 1,25 Wiem, że tak duża różnica kwalifikowałaby mnie do zabiegu laserowej korekcji jednego oka, lecz niestety cierpię od dziecka na chorobę autoimmunologi...
  • jak wyjmujecie soczewki? czy przesuwacie je do kacika oka i wtedy wyjmujecie czy jak to robicie? wczoraj mialam jakies 15 minut gehenny z wyjmowanie jednej z nich. Macie jakies sposoby???
  • Witam! Moja wada wzroku to (wskazane na komisji wojskowej - otrzymałem kat. "D"): - par. 11 p. 3: "Brak jednoczesnego widzenia obuocznego" - par. 13 p. 5: "Astygmatyzm nadwzroczny złożony obu oczu, niedowidzenie oka lewego". Posiadam okulary (do dali): O.P.: +4.0 (sfera), -1,5 (cylinder), 16 st. (oś) O.L.: +4.0 (sfera), -1,5 (cylinder), 160 st. (oś) Czy mam szansę pozyskać prawo jazdy kategorii "B"? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Czy to możliwe, aby widzieć jednym okiem bardziej barwy cieplejsze - na różowo a drugim kolory zimnejsze - na niebiesko? Co to oznacza? Czy jest to groźne?
  • Witam, moja mama miała w zeszłym tygodniu zabieć usunięcia zaćmy (wszczepiono też soczewkę). Zabieg w obecnych czasach już właściwie rutynowy. Miało go wielu naszych znajomych i wszyscy są zadowoleni. Wszyscy twierdzili też, że widzieli dobrze już następnego dnia po zabiegu. A mama nie! Mówi, że widzi gorzej, że źle widzi kolory (z jakimś sinym poblaskiem, fioletową obwódką?) Do tego doszły bóle głowy i jakby drganie oka. A jest to już piąty dzień po zabiegu. Podczas kontroli (dwó...
  • jaskra(11)

robilam badanie gdxvcc i prawe oko wyszlo nie za bardzo, ale cisnienie za kazdym razem jest w normie. dostalam skierowanie do przyszpitalnej poradni jaskrowej. kurcze skad u mnie to cholerstwo sie wzielo?nikt w rodzinie nie chorowal na jaskre, mam 22 lata, na nic nie choruje, nic mi nie dolega. juz w koncu nie wiem czy to jaskra czy to nie jaskra. w ktorych szpitalach w warszawie sa poradnie jaskrowe?
  • Dzień dobry. Chciałam dowiedzieć się wszystkiego co dotyczy laserowej korekcji ( cena, czy jst bezpieczne, jak przebiega itp) wzroku. Mam wadę -2,5.
  • Czy małe dziecko-2 lata- może nosić okulary przeciwsłoneczne? Słyszałam różne opinie. Czy są jakieś przeciw skazania?
  • Witam, proszę o opinie okulistę lub optyka- jakie są obecnie zasady doboru mocy soczewek kontaktowych?Moc soczewki=moc szkieł okularowych czy zalezy to od pacjenta i wymaga indywidualnego doboru???Pozdrawiam.
  • Od kiedy tylko pamiętam, tj, od wczesnego dzieciństwa widzę spływające w oczach mroczki. Kiedyś miałam bardzo dobry wzrok i myślałam, ze każdy widzi taki obraz , kiedy patrzy na coś jasnego, np. na śnieg. Przyzwyczaiłam się do nich. Teraz jestem już po 40-ce, wzrok nieco przysiadł. Jestem krótkowidzem - mam minus 0,75. Moje mroczki stały się bardziej uciążliwe bo gdy patrzę na określony punkt, muszę czekać, żeby to coś spłynęło w dół i nie zasłanialo oglądanego obiektu. Czym są owe mro...
  • Może poruszę temat akomodacji. Bo jest dosyć ciekawy moim zdaniem. Są dwie teorie na ten temat : -jedna mówi że za akomodację odpowiada obwódka rzęskowa w zależności od skurczu mięśnia rzęskowego, wtedy zmienia się kształt soczewki a wraz z nim promienie krzywizn obu powierzchni, -druga (wg.. Batesa) twierdzi że za akomodacje odpowiadają zewnętrzne mięśnie oka a soczewka nie odpowiada w żaden sposób za akomodację. Nawet presbyopia jest związana z zaburzeniami zewnętrznych mięsni oka. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się