oczy

(31 wyników)
  • Witam U synka w wieku 3 miesięcy stwierdzono wnm oraz asymetrię. Synek miał cały czas zaciśnięte dłonie, nie ciągnął za sobą głowy, leżąc na brzuchu nie podnosił główki i rozjeżdżały mu się rączki. Po wizycie u neurologa, który zalecił Vojtę skontaktowałam się z rehabilitantem i zaczęliśmy ćwiczenia. Na początku synek nawet jakoś to znosił, ale jak zaczęły dochodzić nowe ćwiczenia to było już tragicznie. Syn bardzo płacze podczas ćwiczeń i potem długo nie mogę go uspokoić. W tej chwili...
  • WITAM.JESTEM MAMĄ WCZESNIAKA UR.28TYG.Z WAGĄ 950.ROZP.NIEWYDOLNOSC ODDECHOWA,ZESPÓŁ ZABURZEN ODDYCH.II/IIIS.LEWOSTRONE KRAWIENIE DOKOMOROWEII/III.DZIS MA 15M-CY.JEST KOCHANĄ CÓRECZKĄ,DUŻO GAWORZY JEST WESOŁYM DZIECKIEM.MARTIE SIĘ MIMO SWYCH M-CY NIE SIEDZI SAMA, NIERACZKUJE.PRZEMIESZCZA SIĘ TURLAJĄC LUB OBRACA SIĘ WOKÓŁ SWOJEJ OSI,OBIE STRONY,UNOSZĄC WYSOKO GŁÓWKĘ.JEST REHABILITOWANA 2 RAZY W TYG OSRODKU,RAZ PRYWATNIE I TRZY RAZY DZIENNIE ZEMNĄ.SĄ NIEWIELKIE POSTĘPY.WIEM ZE WYM...
  • Już nie mam siły. Mój synek w kwietniu kończy 2 lata, a jeszcze nie chodzi. Urodził się w zamartwicy (ale rezonans nie wykazał niczego złego), długo był w szpitalu (ok 3 miesiecy - problemy z nerkami). Późno zacząl wszytko robić. Usiadł na 14 miesięcy, i zaczął wtey raczkowć. Na 15 miesięcy wstał w łóżeczku i zaczął chodzić bokiem. Od tego czasu są postępy ale w żółwim tempie. Teraz umie przejść nawet przez całe mieszkanie, ale często zrobi 2 kroki i się przewraca. Jego równow...
  • moj synek chodzi od ok m-ca, ostatnio zauwazylam (wydaje mi sie, ze od poczatku tak nie bylo), ze stawia stopki do srodka.Widac to glownie w bucikach.Prawa bardziej niz lewa.Byl rehabilitowany na asymetrie (lewa strona slabsza).Czy to moze miec jakis zwiazek?przyznam,ze w lewej stopce nadal podkurcza paluszki.Juz nie jest rehabilitowany, mam mu sama te stopke masowac.Jednak to prawa nozka ucieka mu do srodka, lewa tylko troche. Wybieramy sie do ortopedy, czy jednak macie jakies pomysly ...
  • Witam wszystkie mamy-rehabilitantki. Jestem mamą 3 miesięcznego chłopczyka z WNM i lekką asymetrią ułożeniową. Ćwiczymy pod okiem rehabilitantki z CZD metodą ndt bobath. Ćwiczymy od poniedziałku. Rano z rehabilitantką, popołudniu i wieczorem sami. Rehabilitantka sprawdzała kilkakrotnie, czy ćwiczenia robione ze mną wykonywane są prawidłowo i była z nas zadowolona. Ale od dwóch-trzech dni mam wrażenie, że jest ciut gorzej zarówno w WNM jak i asymetrią. Wparwdzie jak robimy ćwiczeni...
  • 9-miesieczne dziecko czesto zaciska piąstki i sie trzesie. Wyglada to jakby chciala cos powiedziec - jak zapiszczy, przestaje. Wczoraj do tego doszlo wykrzywianie twarzy, jakby w grymasie, oczy byly na pol przymkniete i dziecko przewracalo galkami ocznymi. Przestawalo jak mama krzyknela. Na razie zdarzylo sie to raz. Pomóżcie zmartwionej mamie - co to moze oznaczac? Dodam, że dziecko nie lubi lezec na brzuchu, nie przewraca sie. Samo siedzi, troszeczke przymierza sie do raczkowania...
  • Wogule to mam pytanie, jak powinna wyglądac rechabilitacja dziecka? Dziecko 9,5 miesiaca rechab metoda bobath, czy dziecko płacze na rechabilitacji? Rechabilitacja powinna byc zrealizowana na siłę? czy swobodnie? Czy kazde dziecko sie trzęsie na rechabilitacji? Czu czasami powoduje odruch wymiotny? Prosze odpowiedz jak powinna wygladac rechabilitacja dziecka.
  • Jak juz wczesniej pisałam, mój prawie roczny synek ( ur.23.03.2006), nie siada samodzielnie, nie potrafi się podnieść z pozycki leżącej, nie wkłada zabawek do buzi, nie potrafi się niczego chwycić żeby się podnieść, wybralismy się więc do specjalisty neurologa. On stwierdził że nie ma uszkodzęn układu nerwowego , synek jest jedynie opóźniony psychoruchowo o 2 miesiące, zalecił na jedno proste ćwiiczenie....ja jestem nadal niespokojna. On już przecież ma roczek a tak niewiele potra...
  • Miałam juz jakis czas temu zadać to pytanie, ale zawsze cos wypadało. Jak Wasze dzieci spią? Czy się wybudzają, ile razy to się zdarza? Czy zasypiają od razu czy marudzą długo? Szukam podobieństw do naszego przypadku. Mateusz zasypia ok. 20. Ostatnio troche marudzi przy zasypianiu, bywało tak ze kładłam go do łózeczka i wychodziłam a on po 2 minutach juz spał. Spi ładnie do 1 lub 2 w nocy. Potem budzi się i płacze wołając mama, mama. Zabieram go wtedy do swojego łózka i nie spię gdzies ...
  • czy ktos mial dzieciaczka z taka diagnoza?jak to sie rozwinelo, czy z wiekiem sie to polepsza?dodatkowo chcialabym zapytac co to jest wodoglowie e vacuo?dziekuje z gory za odpowiedzi
  • Moje dziecko ma 9 m-cy, które miało wylew II stopnia, raczkuje, wstaje na nózki, chodzi przy meblach w obie strony, coraz częściej stoi samo bez podtrzymywania. Ale jest problem - kiedy siada, zawsze siada na prawą nóżkę, a lewą prostuje, kiedy wstaje - zawsze z lewej nóżki, a prawą dołącza, jak raczkuje, to czasem jak chce przyspieszyć to lewa prostuje w trakcie raczkowania. Neurolog twierdzi, ze dziecko ma silniejszą lewą stronę i tylko tyle. Poza tym nie ma zastrzeżeń. Czy to c...
  • Czy koszty butow ortopedycznych dla dziecka sa refundowane przez NFZ? A w ogole ile takie buty moga kosztowac? Tak sie zastanawiam bo prawdopodobnie Kubus bedzie musial miec takie butki (koslawe kolana i stopy plasko-koslawe) Pozdrawiam, Ania
  • Mam problem z moim 3-mies. synkiem. Stwierdzono u niego obniżone napięcie i od 1,5 m-ca ćwiczymy pod kontrolą neurologa. Ostatnio mały dziwnie sie zachował. NAjpierw płakał i prężył się, jak przy kolce, a następnie się uspokoił i zaczął marudzić. Przez cały czas (ok. pół godz.) miał mocno zaciśnięte oczy, czerwone plamy na czole i nie można go było skłonic do otwarcia oczu. Czyżby spał? Miał robione usg przezciemiączkowe - wykazało trochę więcej płynu owodniowego i niewielką asy...
  • Moja mała (9 m-cy) z racji nie ustalonej przyczyny opóźnienia w rozwoju (usg i eeg wyszły ok) ma mieć za miesiąc rezonans. Wiem, że do tego zabiegu dzuecko sie usypia. Troche sie boje i zastanawiam się, czy to badanie faktycznie coś nam da, czy cos zmieni i pozwoli na lepszy rozwój córci-czu to tylko taka sztuka dla sztuki ? Co o tym sądzicie ? macie jakieś doświadczenia ?
  • Mój 8 miesięczny synek wykazuje nadmierną wrażliwość na światło słoneczne. Na dworze, nawet w cieniu, strasznie mruży oczy i sprawia wrażenie niewidzącego. Kacperek ma oczopląs - co prawda bardzo już mu się zmniejszył, bo borykamy się z tym problemem od 3-miesiąca przez wirusa cytomegali. Udało nam się dzięki rehabilitacji pokonać asymetrię, wzmożone napięcie mięśniowe no i w dużym stopniu ten oczopląs, a tu masz, pojawił się nowy problem. Może wiecie do kogo można się udać z taki...
  • Dziewczyny bardzo Was proszę o pomoc. Dziś byliśmy po raz kolejny u ortopedy i stwierdził, że nasza córcia ma jedną nóżkę krótszą o jakieś 0,5 cm. Aktualnie ma 4,5 miesiąca. Miała robione dwa razy usg bioder i dziś rtyg bioder. Do tej pory wszystko było ok i wszystkie badania też są dobre. Z biodrami jest wszystko w porządku. Ortopeda jednak nic w zasadzie nie powoiedział, nic nie zalecił i powoedział, że spotkamy sie dopiero jak mała zacznie chodzić. A ja panikuję bo nie wiem jak mam s...
  • Witam serdecznie, Podczytywałam do tej pory to forum, ponieważ moja córeczka ma asymetrię i ćwiczyłyśmy najpierw metodą Vojty a teraz Bobath. Pomogły mi Wasze uwagi i rady wprawdzie kierowane nie do mnie ale do innych mam zaniepokojonych i pełnych obaw. Teraz muszę sama zadać pytanie, bo kompletnie nie wiem co zrobić - a sprawa jest pilna. Mam na imię Beata i jestem z Wrocławia a widzę, że na tym forum sporo jest osób z Wrocławia. Moja córeczka Magda ma 5,5 miesiąca. Wciąż je...
  • Napisałam to samo na wątku "Niemowle", ale chyba powinnam napisać tutaj: Mam 2-miesięcznego synka i bardzo martwi mnie to, że fiksowanie zrokiem zdarza mu się sporadycznie, np. jak wchodze do pokoju po jego 5-godzinnym śnie to nie patrzy na mnie tylko na sufit, ściany, okno :((( Czasami wpatruje się we mnie lub męża, zdarza sie tez uśmiech na twarzy ale mnie się wydaje że to za rzadko. Poza tym rzadko zdarza się mu wodzic wzrokiem za twarzą lub zabawką (najczęściej nastepuje to po...
  • Wczoraj bylismy na zajeciach, okazalo sie ze to nie krecz ponodz mala asymetria(tak stwierdzila rehabilitantka) moje wrazenie po zajeciach? Mam mieszane uczucia, maly strasznie plakal na co rehabilitanta nie zwracala uwagi, nie moglam go uspokoic. Mimo placzu dziecka wykonywala swoje dalsze czynnosci np: sprawdzala czy Kacper sie obraca, czy chwyta zabawke itp. Dziecko nie chcialo wspolpracowac, mial zamkniete oczy i darl sie w nieboglosy. wiec nic dziwnego,ze wszystko bylo na nie!...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się