oczy

(27 wyników)
  • witajcie, przenoszę się z mojego wątku o bólu oczach forum.gazeta.pl/forum/w,24712,121713035,121713035,bol_oczu.html i piszę znowu, bo mam wrażenie, że niedługo zwariuje :( czy ktoś pomógłby mi zinterpretować moje wyniki ft3 i ft4? ft4 14,6 norma 11,96 - 21,87 z procent wyszło mi 26,64% ft3 4,64 norma 3,95 - 6,80 i w procentach 24,21% TSH 1,93 mam koszmarne wahania nastrojów. tydzień potrafię czuć się normalnie a za chwilę mam mega depresję. do tego od czasu do czasu nasilając...
  • gdy z kolejnym zapaleniem spojowek trafilam do okulisty, dowiedzialam sie, ze tarczyca ma ogromny wplyw na oczy. ze czesto tarczycowcy maja suche oczy, a to prowadzi do roznych stanow zapalnych, suchego oka itd. takze dla nas stosowanie codziennie "sztucznych lez" typu hyabak to obowiazek. a ja, mimo, ze od paru lat stosuje, to i tak oczy suche jak pieprz. ale nigdy nikt mi nie mowil, ze to moze miec zwiazek z tarczyca...
  • Witam serdecznie Muszę przyznać, że na tym forum udzielacie bezwartościowych porad i smutne jest to, że takie informacje powinno się uzyskiwać w gabinecie lekarskim - przecież na to idzie duża część naszych pensji. Kilka dni temu byłam u lekarza pierwszego kontaktu, powiedziałam, że źle się czuję-wymieniłam dolegliwości, ale nie uzyskałam skierowania do endokrynologa, wychodzi na to,że jestem hipohondryczką. Pewne jest to,że w przyszłym roku złożę deklarację gdzieś indziej, bo ta lekar...
  • witam.zacznę od tego ze mam 26 lat.od 2 lat z mężem staraliśmy si o dziecko.bez skutku.szwendałam się po wielu ginekologach aż w końcu pojechaliśmy do kliniki leczenia niepłodności.dostałam szereg badan do wykonania,u m wszystko ok.badania wyszły złe.tzn tsh wtedy miałam 6,17 ( norma do 4,8),ft3 i ft 4 po środku normy.leczenie zaczęłam od 28 stycznia.brałam po pół tabletki euthyrox-u 25 przez 2 tygodnie,następnie przez miesiąc po całej.wykonałam powtórne badanie i tsh jeszcze mi urosło...
  • Ech... Euthyrox 75, hormony mniej więcej wyrównane na poziomie 50%, zaświadczenie od endo w kieszeni, że można znieczulać i ciąć. Tymczasem TSH postanowiło wyciąć mi numer i oto mam jeden z wielu wyników niemieszczących się w normie - 0,21 przy normie od 0,27! TERAZ. Przed operacją (ginekologiczną). Szlag jasny... W piątek mam wizytę przedszpitalną. W środę mam niby operację. Jeśli mnie odeślą, to nie wiem, co zrobię! Ale dół :( Żadnych objawów przypisywanych typowo nadczynności oczyw...
  • Jestem juz stara (w maju stuknie mi 31) i zaczynam sie powoli zastanawiac nad powiekszeniem rodziny. Ze wzgledow praktycznych musze jeszcze 1-2 lata poczekac ale nigdy nic nie wiadomo. W wieku 24 lat bylam w ciazy, ktora stracilam, ze wzgledu na znikoma ilosc progesteronu. Ciaza byla nie planowana ale bardzo chciana, duzo wycierpialam. Podejrzewam, ze gdybym wiedziala, ze cos jest ze mna nie tak (hashimoto) i w zwiazku z tym nie pozwolila sobie na "kontrolowana wpadke", dzis cieszylabym sie p...
  • Od 3 miesięcy biorę letrox 50 i od miesiąca męczy mnie suchość w oczach (używam sztuczne łzy) i ustach, sucha skóra i ogólne osłabienie. Nie wiem czy zmieniać lek na euthyrox czy to się unormuje. Mam stwierdzone Hashimoto przez przypadek na badaniu kontrolnym, żadnych objawów typowych nie miałam. Wynik początkowy TSH 13, teraz 2, aTPO ponad 200 i lekko powiększona tarczyca. Dziękuję.
  • Witam serdecznie, mam 32 lata i 20 miesięcznego synka. Do porodu nigdy nie miałam żadnych problemów z tarczycą. Po porodzie źle się czułam, byłam zmęczona, nie mogłam schudnąć i miałam straszne huśtawki nastrojów. Na początku zwalałam to na baby blusa i wyczerpującą opiekę nad synkiem. Jednak miesiące mijały a ja czułam się coraz gorzej. Poczytałam o swoich objawach w necie i po tej lekturze postanowiłam zbadać hormony tarczycy. To był czerwiec ubr. TSH wyszło lekko podwyzszone bo nieco powy...
  • TSH 4,0 (zakres normy 0,4 - 6,0 mlU/l FT4 1,25 ( 0,8 - 2,0 mlU/l FT3 2,87 ( 1,4 - 4,2 pg/ml) FT4 37,50% FT3 52,50% TEST wynik - 23 USG tarczyca o prawidowej budowie i jednorodnej echogenicznosci, bez zmian ogniskowych, wielkosci: plat prawy 12,1 X 12,8 X 45 mm i objetosci 3,7 ml, plat lewy 12,6 X 13,1 X 50 mm i objetosci 4,3 ml, ciesc grubosci 2,2 mm i objetosci 0,3 ml. Lekarz internista nie widzi w tych wynikach zadnych niepraw...
  • WItam serdecznie, pewnie to już było..ale pozwólcie, że zapytam.. od miesiąca biorę Euthyrox (1/2 tabletki rano, 50), ze względu na podwyższone anty-TG i guzki które wyszło na USG...przed braniem tabletek TSH miałam 1,2, a wczoraj wynik wskazał 0,49. Czegoś nie rozumiem (lekarza spytam dopiero za 2 tygodnie). Skoro przed braniem tabletek TSH było ok, to czy spadek owego hormonu pod wpływem leku (jak rozumiem ma on zbić te antyciała) jest negatywny? Czy taki spadek nie jest szkodliwy..? Czy...
  • Jak mylsicie, czy mi to nie zaszkodzi. Mam problemy z oczami , suche zmeczone słabe, psuje mi sie szynko wzrok, choć jesem po laserowej korekcji wady wzroku. Wada mi wraca i dość szybko. Lekarka mi zapisała krople i do tego te tabletki a to link do nich www.aptekadomowa.com/nutroftotalkaps30szt-p-4761.html Tam jest olej rybi i nie wiem, czy to jest tran taki z jodem, czy tylko olej rybi. NIe znam sie na tym, poniewaz mam hashimoto, nie chce łykac jodu.
  • Witam wasi proszę o interpretacje wyników , zrobiłam je w tym tygodniu : TSH - 1,14 norma 0,27-4,2 FT4 - 17,77 norma 12-22 FT3 -5,21 norma 3,1-6,8 Usg jeszcze nie robiłam , bo nie wiem czy jest potrzeba jeśli miesczę się w normach? Proszę was , powiedzcie czy one mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy, bo walczę z niepłodnością juz kilka lat i zawsze kontrolowałam to i lekarz mówił że jest ok, ale teraz znów zrobiłam po jakimś dłuższym czasie i chciałabym wiedzi...
  • w jakim wieku badalyscie swoje dzieci? sama mam hashi i niedoczynnosc i sie zastanawiam.. z gory dzieki z odp! (jesli sie powtarzam to prosze mi dac znac i skasowac ;))
  • Witam serdecznie, ostatnio czuję się bardzo słabo, wręcz dziwnie, nie mogę znaleźć sobie miejsca... Zrobiłam badania ogólne krwi, są ok no i hormony: TSH 0,814 (0,27-4,2) ft3 80,70% ft4 93 % Dość wysokie jest to ft3 i ft4 przy niskim tsh. Dodam, że mam dość powiększone wole. Pozdrawiam serdecznie
  • Szukałam informacji na forum, ale nie udało mi się niczego znaleźć. Sama właśnie przekonałam się, jakie to ważne, aby USG było dokładnie i dobrze zrobione. Dwukrotnie w tym roku miałam je w LIMie i obraz był podobno ok. Niestety w czasie diagnostyki w Szpitalu Bielańskim stwierdzono u mnie obraz usg tarczycy "jak w zapaleniu autoimmunologicznym". Badanie trwało jakieś 3 razy dłużej niż w LIMie i obejmowało znacznie większy obszar, dowiedziałam się też, że mam odczynowy obraz węzła ch...
  • Moje wyniki (Mam 33 lata): TSH ostatnio raz 3,13 (norma do 4), najnowsze 2,2 (norma do 4,9) FT4 - 12,5 (norma do 19,3) FT3 - 2,3 (norma od 2,6) TPO - 95 i 98 (norma do 35) TG - 50 (norma do 150) USG tarczycy, - wszystko ok, poza tym, ze pojemnośc 11,5 ml (mała, ale zawsze taka była tzn od 17 roku zycia, bo wowczas pierwszy raz robiłam USG tarczycy) Nie mam jeszcze wyniku ferrytyny, ale hemoglobine mam wysoką (14 przy normie od 11-15) Czy robić badanie wit. B12? Mam spor...
  • Wita,m, jestem w 28 tygodniu ciazy. Choruje od jakiegos czasu na autoimmunologiczna niedoczynnosc tarczycy. W czasie ciazy blakalam sie po endokrynologach, bo u mnie w miescie dzieja sie dantejskie sceny, a mowia ze to miasto swietej wiezy. Bardzo was prosze o interpretacje moich wynikow. Do tej pory lekarze zawsze twierdzili ze poki sa w normie jest ok. TSH 1,94 normy od 0.4 do 4.0 FT3 3,43 normy od 1,8 do 4,2 ( 67,92%) FT4 0,951 normy od 0,8 do 1,9 (13,73%) nie jestem jeszcze ...
  • TSH 0,769 FT3 2,62 FT4 0,80 Anty TPO <1,0 Anty TG 17,17 USG tarczycy OK, ale wskazana obserwacja w kierunku PZT. W necie wyczytałam, że PZT występuje po porodzie (!?) Ostatni poród miałam 7 lat temu. Wizytę u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie. Jestem bardzo ciekawa, co oznaczają moje wyniki…
  • Witam:) Podaje wyniki mojej córki- ma 10 lat. Na oko wyglądaja w porządku, ale chciałabym miec pewność. Podaje normy- ale to sa normy laboratorium, nie "dla wieku". TSH: [b]2,460[/b] (0,27-4,2) ft4: 1,440 (0.932- 1,71) czyli [b]65,30%[/b] ft3: 4,60 (2,02- 4,43) czyli [b]107,05%[/b] Morfologia- wszystko w granicach normy, poza LYMPH% 52,1( 19,3- 51,7) RBC- 5,20 ( 3,5- 5) MCV- 78,8 ( 80-95) Można uznac, że wszystko jest w porządku?
  • witam, na samym początku od razu proszę nie odsyłajcie mnie do "mojego wątku"..nie mogę go znaleźć... dziś odebrałam wyniki i się przeraziłam, biorę euthyrox 50mg THS =0,275 FT4 =18,34 FT3 = 5,18 dla porównania z 14.02 THS =0,418 FT4 =19,49 FT3 = 4,94 czy ja wpadam w nadczynność..??? jutro biorę 1/2 tabletki... lekarza mam dopiero za jakiś czas , przeto Was się pytam.. aha , od 14 .02 łykam żelazo i ferytyna mam 67, 36 z .....10 [stan na 18.02] z góry dziękuję za...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się