Forum Zwierzęta Forum weterynaryjne
ZMIEŃ
      odrobaczanie

odrobaczanie

(88 wyników)
    • Pies dostał lek na robaki stosowany u ludzi (menendazole) podawany przez trzy kolejne dni. Po trzecim dniu w kale wielkokrotniw pojawiły sie jeszcze ruszajace sie glisty. Kolejnego dnia juz nic nie było widac. Czy takie odrobaczanie wystarczy? Czy wszystkie robale zostały zabite i czy nie domownikom nie grozi nadkazenie?
    • Moze zaczne od tego ze, dawno temu kupilam gospodarstwo z kotem.A raczej z zaniedbana kocica. Wiec jak tylko stalam sie nowa wlascicielka kota, pojechalam do weta po lek na odrobaczanie., po niecalych dwoch tygodniach kocica wygladala jak "nowa". Dostala piekne blyszczace futro. Zyla z nami 17 lat. Moj nowy kocur, i kilka psow zaczely dostawac marna siersc wiec znow tak jak przed laty pojechalam po lek na odrobaczanie, dla kota[drontal i drontale tez dla psow. Po tej tabletce ni...
    • Dodam ze kicia nie wychodzi na dwór, typowo domowy kot, ma 4 lata. Dzieki za odpowiedz
    • Chcialabym zapytac dlaczego przy 4 odrobaczaniu w kale mojego szczeniaka byly dlugie robale wygladajace jak spaghetti?? Wg ksiazeczki piesek byl juz odrobaczany 3 razy w hodowli. Mam wieksze doswiadczenie z kotami ale po zadnym odrobaczaniu nie widzialam nigdy w kupie zadnych robali.
    • poszlam dzis do weterynarza i poprosilam o jakis srodek na odrobaczenie kotka (ma 5 tygodni). dostalam pol jakiejs cytrynowo-zoltej tabletki. dalam ja kotkowi ale jakies 2 godziny pozniej zwymiotowal.czy to znaczy ze lekarstwo dziala, czy ze mu zaszkodzilo? jesli zaszkodzilo to mam mu podac znow too samo czy isc z nim do lekarza?prosze o pomoc bo to moj debiut w roli "kociej mamy"
    • Mam je trzy. Jedna poluje aktywnie i często zjada swoją zdobycz. Co jakiś czas jednak, znajduję pod ogonkiem robala. Prawdopodobnie kociego tasiemca (kremowa "nitka"). Ostatnio po takim znalezisku odrobaczałam kotkę dwukrotnie w przeciągu 2 tygodni, ostatnio 19 października. Pozostałe dwa koty odrobaczałam jeszcze w lipcu i robaków nie mają. Przynajmniej nic na to nie wskazuje. A polująca kocica znów dziś miała robala. Odrobaczam Pratelem, który ma podobno zabezpieczać zwierzę na pół...
    • czym to grozi? za tydzien mam szczepic i odrobaczyc druga dawka moje kociczki, ale uslyszalam ze niedobrze robic to jednoczesnie.. prosze o informacje czym to grozi
    • Niedawno dostałam u weterynarza zamiast tabletki na odrobaczywienie dla kota - jakiś środek w ampułce, który się wciera w skórę na karku. Bardzo łatwa metoda, wiadomo jak trudno przekonać kota, żeby połknął tabletkę, ale mam pytanie - czy to jest skuteczne? Zaaplikowałam mu jakiś miesiąc temu i wyglądało na to, że robaki od razu ustąpiły. Ale teraz pojawiły się chyba znowu. Czy powinnam mu kupić ten środek ponownie? Czy może jednak tradycyjna tabletka? Ktoś wie?
    • Witam, pod koniec sierpnia urodzi nam się dziecko. Mamy 3 letnią sznaucerkę miniaturową, która jest kąpana raz w miesiącu, odrobaczana co 3 miesiące (w dwóch dawkach w odstępach 10 dni). Jak powinniśmy zmienić obyczaje higieniczne wokół psa w związku z pojawieniem się dziecka w rodzinie? Koleżanka lekarka (ludzka, nie weterynarz;) ) a zarazem hodowczyni wspominała o co 2-tygodniowym kąpaniu i równie częstym odrobaczaniu. Czy to nie za często? Jak znaleźć złoty środek między higieną dzi...
    • Witam, mam ok 2-2,5 miesiecznego kociaka. od kilku dnia nie chce jesc, co wczesniej było jego ulubinym zajeciem. wczoraj zaczał wymiotowac, wiec zabrałam go do weterynarza. Pani doktor powiedziaą ze pewnie jest to silna robaczyca :(( na razie jednak postanowiła go leczyc, ma tez obnizona temperature ok 36 stopni. nie wiem jak długo trwa i ile kosztuje takie odrobaczanie oraz jaka jest mozliwośc zarazenia sie od niego robakami. jest to wazne poniewaz planuje ciąze i nie chciałab...
    • Witam! Jak powinno byc przeprowadzone odrobaczanie ,tzn.Słyszałam ,że tabletke należy podac na czczo godzinę przed jedzeniem.Czy podana ze sniadaniem [jak podac na czczo???] nie jest tak skuteczna? Podaje cestal plus [profilaktycznie].Z gory dziękuje za rozwianie wątpliwosci.Pozdrawiam! Ela
    • Czy powinnam wiedzieć robale w kale i koty powinny wymiotować glistami po odroabczaniu? Nic takiego się działo, więc może coś jest nie tak? Dostały aniprazol- 3x i na tym koniec.
    • Witam. Mam pytanie odnośnie odrobaczenia szczeniaka. Gdzie można kupić preparat na odrobaczenie pieska? czy trzeba z nim jechać do weterynarza? Acha i mam jeszcze jedno pytanie... Mój piesek od kilku dni ma biegunke, czy to może być spowodowane tym, że nie był jeszcze odrobaczany?proszę o odp..
    • Przywołuję temat, gdyż to co mnie interesuje, jest już zarchiwizowane: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=21164193&a=21241686 Nasze 3 koty szaleją od rana, bo mają dostać Pratel, a są na czczo po nocy. Proszę, Aniu, napisz jak to jest z Pratelem. Czy muszą być na czczo, tj. bez jedzenia i bez picia, i kiedy mogą dostać karmę po podaniu tabletek?
    • Jak odrobaczyć kota, którego w żaden sposób nie jestem w stanie zmusić do przyjęcia tabletki czy czegokolwiek innego, co nie odpowiada jego upodobaniom kulinarnym? Nadmieniam, że z własnej woli nie łyknie leku nawet z ulubioną wątróbką, a wkładane niemalże przemocą do pyszczka natychmiast wypluwa.
    • Mój najukochanszy piesek, sznaucer średni, lat 14 z guzem nowotworowym w mordce na dziąśle naciekającym podniebienie/z rtg/, powiększonym węzłem chłonnym, guzem w płucu /z rtg/ jest leczony sterydaami/ i.m./ i osłonowo antybiotykiem/i.m./dodatkowo dostaje interferon./wszystkie w/w leki byly w 2 seriach/ Pies ma dobry apetyt, dobry humor , dobrą kondycję zupełnie nie wygląda na pacjenta z nowotworem.Ostatnio był odrobaczany w pażdzierniku, mie ma biegumek, kupy są ładne ,waga stała...
    • Czy znacie jakiś sprawdzony sposób by zmusić kotka do zjefdzenia tabletki? Weterynarze się poddali, a ja już próbowałam tysiąca metod niestety, gdy mam w dłoni tabletkę moja kicia zamienia się w potwora! Pomocy !
    • Witam serdecznie! Mój szczeniak(jamnik) ma w tej chwili 11 tygodni, pierwszy raz był odrobaczany u hodowcy, gdy mial troche mniej niz 6 tygodni, odrobaczanie bylo powtorzone w wieku 8 tygodni, po czym dwa dni pozniej otrzymal pierwsza szczepionke. Druga otrzymał dwa dni temu, czyli majac 11 tygodni. Termin ostatniego(3-go) jest przewidziany na 12.I.2007. W związku z tym ma dwa pytania: czy przed kolejną szczepionka powinnam go odrobaczyć? Jesli nie to kiedy? Zaznaczam że szczenia...
    • witam bardzo serdecznie Od niedawna jestem posiadaczką słodkiego 9 tyg.szczeniaczka.U hodowcy w 5 tyg.życia został zaszczepiony Euricanem ,wcześniej był 2x odrobaczany.Po 3 tyg.od ostatniego odrobaczania, juz u mnie,podałam mu kupioną u weterynarza tab.Paratex.Następnego dnia w odchodach, w całej swej krasie ,widoczny był robal,chyba glista. Zastanawiam się czy ta tabletka ukatrupiła wszystkie pasozyty ,czy możliwe jest ,że nie wszystkie osobniki dorosłe zostały wytępione.Czy preparat ten d...
    • W srodę dałam psu (owczarek niem, 3 lata) 3 tabletki na odrobaczanie (ostatnio był odrobaczany pół roku temu) No i zaczęła się jazda. W nocy budził 3 razy, w ciagu dnia na spacerach tez po kila razy się załatwia, dzis w nocy powtórka z rozrywki. Czy to znaczy ze miał robaki? Co zrobic? Skąd mieć pewność ze ta kuracja pomogła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się