otwarty

(29 wyników)
  • Pisałam już w dniu wczorajszym, ale nie mogę odnaleźć wątku - czy możliwe, że został skasowany? Moje pytanie dotyczy dziecka 4-letniego - czy to już pora na ortodontę i aparat. Czy ząbki mleczne także się koryguje? Może orientujecie się jak to wygląda. Trochę przeraziła nas pediatra opisując co nas czeka. Czy to aż tak poważna wada. Jakiego ortodontę możecie polecić w Warszawie lub w okolicy (trasa w stronę Pruszkowa).
  • Wątek nadaje się na zdrowie dziecka czy na jakieś dentystyczne - ale tam nie ma ruchu... Pytanie dotyczy zęba 7 latka. Dolna, mleczna, prawa 4 zrobiła się, nie wiadomo kiedy, ropna. Ząb został rozwiercony, zostało wlepione lekarstwo. Ząb po tygodniu bolał, więc znowu wiercenie i trucizna. Po tygodniu buzia spuchła, ząb bolał - ząb rozwiercono i 1 dentysta kazał tak zostawić i wkładać watkę przed posiłkiem i wyjmować po posiłku - żeby nie nachodziła ropa. Po kilku dniach miałam akurat z dziec...
  • mieszkamy w stanach synek sie tytaj urodzil i jest pod opieka tej samej lekarki. Jest zdrowy i rozwiniety ponad swoj wiek.Mial robione badania krwi bo nie zrasta mu sie ciemiaczko wszystko bylo w porzadku tylko witamina d byla niska. ostatnio bylismy na wizycie kontrolnej i pediatra stwierdzila zeby mu zrobic tomografie!!! Nie wiem czy sie na to zgodzic. jakos nie jestem przekonana. poza tym jest ona mloda lekarka i mysle ze moj syn to jej pierwszy przypadek bo musiala gdzies dz...
  • czy ktoś wie co może oznaczać,jeśli dziecko od urodzenia(obecnie 6tyg)ma ciąglę otwartą buzię i wysunięty języczek. Dziecko urodziło się 20 dni przed terminem.Aha nie ma ani kataru ani nie jest chore
  • Witam. Kiedyś poruszałam ten temat. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=45236207&a=45236207 Czy są tu mamusie, ktore miały ten przypadeki uporały się z nim ? Dowiedziałąm się, że leki brane w ciąży mogą powodować taki objaw (Duphaston, No-spa). A co wy o tym myślicie ?
  • Cześć rodzice,\nDzieciaczki to wspaniałe osóbki z którymi jest mnóstwo kłopotów.\nWłaśnie mam spory problem z prawie trzyletnim Tomeczkiem.\nOd urodzenia ma otwartą buzię, czasami ją zamyka jak mu przypomnę.Miał już badania laryngologiczne i foniatryczne i z budową narządów jest wszystko w porządku. Niestety z tym wiążą się dwa inne problemy, dosyć często się jeszcze ślini i być może ma przez to opóźnioną mowę.\nProszę o odpowiedź rodziców którzy mieli lub mają takie problemy.\nPozdrawiam
  • Witajcie mamy! Mam takie zapytanko może któraś z was miała taki przypadek. Mój synek ma 14 miesięcy odkąd był jeszcze malutki zdarza mu się i to musze przyznać ze czesto mieć otworzoną bużkę i wysunięty język. Gdy zwracam mu uwagę to chowa na chwilkę i buzię zamyka tylko po to by zaraz znów otworzyć i wysunąć języczek. Gdy powiedziałam o tym dla pediatry nawet nie skomentował mi tego.Dodam,że moj synek nigdy mi nie chorował, nie ma problemów z gardłem czy z noskiem. Nie wiem czy ...
  • moje dziecko (10 m-cy) ma ciągle otwartą buzię i wysunięty język, tak jakby się nie mieścił, czy to świadczy o obniżonym napięciu mioęśniowym? i jeszcze jedno , moja córeczka nie potrafi usiąść z leżenia na plecach, może ma za słabe mięśnie brzucha? poza tym raczkuje , wstaje, próbuje chodzić przy meblach, siada z pozycji na brzuchu. Będę wdzięczna za odpowiedzi
  • Mam pytanie. Moja córka 3 tyg. temu miała usunięty 3 migdał i podciete boczne. Od tej pory super śpi, nie chrapie i nie ma bezdechów. Ale niedawno zaobserwowałam ze w srodku nocy znowu spi z otwartą buzią. czy ta otwarta buzia to jeszcze przyzwyczajenie z okresu migdała. Czy wasze dzieci też tak miały. Prosze odpiszcie bo juz się zaczynam martwić
  • Mam prośbę, pytanie. Ze względu na to, że moje dziecko dość często choruję chciałabym je wysłać nad morze z babcią, w celu "zdobycia" jodu. Czy orientujecie się jaki okres jest najbardziej efektywny, może polecacie jakieś szczególne miejsce? (nad zatoką, otwarte morze?) Pozdrawiam
  • To pytanie do rodziców dzieci, które miały robiony zabieg usunięcia trzeciego migdałka. Czy już po zabiegu od razu były widoczne jakieś poozytywne efekty, np. dziecko przestało chrapać, kaszleć, mieć zapchany nos itp.? Moja córka miała zabieg 4 dni temu i szczerze powiedziawszy oczekiwałam bardziej spektakularnych efektów. A ona nadal ma otwartą buzię, tak jak przed zabiegiem i lekko pochrapuje w nocy (chyba, że to jest związane z delikatną infekcją, którą właśnie ma). A może na ...
  • dziewczyny! co robić? moja 13-mies. córka upuściła sobie na nogę taboret,dokładnie na dużego palca,niestety chyba pękł paznokieć ale na razie nie mogę dokładnie zobaczyć bo nie pozwala dotknąć.krew wleciała pod paznokieć,palec nie wygląda na spuchnięty,polałam wodą utlenioną ale na pewno bardzo boli,bardzo płacze nie może się uspokoić,nie wiem jak jeszcze mogę jej pomóc? dzięki za rady. pozdrawiam
  • Witam!! Moja żona wczoraj wróciła z córeczką ze szpitala po porodzie. Zaraz po porodzie córka dostał 8 punktów Apgar.Jeden punkt mniej za kolor skóry(zsinienie) i jeden punkt mniej za oddech..Urodziła się lekko owinięta pępowiną wokół szyi. Po powrocie do domu zauważyliśmy z żoną że córka ma bardzo słaby odruch chwytny. Nie ma zaciśniętych rączek w piąstki tak jak nasze pierwsze dziecko, tylko ma je otwarte.Zaciska je tylko jak jest rozłoszczona lub jak dam jej palca. Palec chwyta d...
  • Witam prawie 2 tygodnie temu moja córka miała wycinany 3 migdał i podcinane 2 (w Kajetanach) i nie wiem ale jakoś mi się jej głos nie podoba. Mówili mi że to normalne, ale czy u was też tak było, moja córa mówi jakby miała rurkę w gardle, i nie wiem czy nawet nie jest gorzej z wymową, nie wiem jak to opisać, ta mowa to taka bardziej nosowa teraz jest.
  • Witam. syn ma 16 m-cy. wiem że dzieci sie ślinią przy ząbkowaniu... ale on ma już 12 zębów a z buzinki ciągle mu cieknie... dosłownie... ostatnio koleżanka stwierdziła ze on chyba nie umie połykać śliny... czy to jest możliwe??? co z tym fantem zrobić??? dodam ze posiłki je normalnie... soczki pije normalnie... z butelki i z kubka... jak obserwuje dzieci w jego wieku to już raczej maja okres ślinienia za sobą.... dzięki za porady... pozdrawiam
  • Witajcie emamy, byłam z moją dwuletnia córeczką u pediatry, ponieważ zauważyłam, że śpiąc oddycha przez usta (i tak jest od dłuższego czasu, pochrapuje i jak pije to charcze jej gdzieś w środku. Myślałam, że to zatoki, albo migdały. Pediatra powiedziała, że napewno nie zatoki, bo w tym wieku dziecko jeszcze nie ma zatok, obejrzała migdały i powiedziała, że ma powiększone (narazie nie zauważyła anginy). Przepisała na krople homeopatyczne lymphomyosot N i zaleciła podawać 3x po 5 ...
  • Chciałabym się dowiedzieć od osób które cokolwiek o tym wiedzą, jakie są powikłania po takim zabiegu, jakie są jego plusy i minusy. Moja 7 letnia Daria od kilku lat śpi z otwartą buzią, chrapie strasznie, nie choruje co prawda nagminnie, dwa razy w roku, ale teraz, gdy akurat ma anginę, zaczyna w nocy się już dusić i miewa bezdechy. Do tego dochodzi kłopot z krzywym zgryzem, bo od takiego spania dolna szczęka w czasie snu wysuwa się do przodu. Lekarz zalecił wycięcie migdałków, ale ja nie wie...
  • Witam kochane mamusie Mam 10 miesiecznego synka, ktory non stop sięslini, czy to zęby czy nie zęby i tak pare miesiecy wymieniam sliniaczki. Zostal wyslany do...logopedy ...czy ktos mialpodobny przypadek ? Chcialabym wiedziec czy ktorac mamusia miala podobny przypadek i wie co takie ustawiczne slinienie powoduje. Dodam, ze synek ma czesto otwartą buzie, jakby mu tak wygodnie z tym bylo. Jesli ma to jakies znaczenie, to ma wiotkosc krtani (powooli przechodzi). Prosze dajcie ja...
  • Witam. Mój syn ma 7 miesięcy i bardzo dziwnie śpi. przez pierwsze pół godziny ma całkiem zamkniete oczy, a potem do połowy otwarte. Bardzo dziwnie to wygląda bo widzę jak porusza źrenicami, mimo że głęboko śpi. Martwię się, żeby nie doszło do przesuszenia oczu. Czy możecie mi coś doradzic? Z góry dzięki.
  • no właśnie mój dwulatek ma zapalenie zatok. Leczymy się wytrwale, ale co zrobić by nie powtórzyło się? Od grudnia poszedł do żłobka. Ciągle miał katar /z małymi przerwami, jest prawdopodobinie alergikiem/. Z czasem katar zaczął być żółty. Co tydzień kontrolowaliśmy go u lekarza, który był bardzo ostrożny i twierdził, że to tylko katar ...przepisywał lekkie środki. Poszłam wreszcie do laryngologa i stwierdził zapalenie zatok. Kochane mamy, jak potem zapobiegać? Martwię się. Mam t...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się