paliwa

(33 wyniki)
  • www.reinhard-buerck.de/waltraud_schwambach/termine/aktuell/benzinpreise_luxemburg.htm
  • Mój mąż kiedy tylko się da jeździ na wciśniętym sprzęgle, bo uważa,że w ten sposób oszczędza paliwo.Mnie wydaje się,że rozsprzęganie jest bardzo niebezpieczne, poza tym nie wiem, czy wtedy rzeczywiście silnik nie pobiera paliwa. Proszę o jakieś fachowe wypowiedzi, z góry dziękuję.
  • na ile macie km paliwa w baku gdy zaczyna sie palic lampka kontrolna? ...czy to mozliwe że u mnie jest jeszcze ok. 15 litrów?
  • Mam następujące pytanie:czy tankowanie paliwa 98 a dokładnie Verva 98 do auta Renault Clio r.1991 1,4 jest bezpieczne i ma jakis sens.W ostatnich Wysokich Obrotach przeczytałem ze jest mniej kaloryczne i stąd moje wątpliwości . Dzieki za jakąkolwiek informacje w tym temacie.
  • interia360.pl/artykul/puste-baki-radiowozow,24732 Pytałem się w innym wątku co robi policja jak nie ma jej na drogach. Jak widać po powyzszym artykule nie robi nic, bo jej paliwa brak. Czy może mi ktoś to wyjaśnić? Jeden wyjazd samochodu, to kilkaset (a najczęściej kilka tys. zł) nałożonych mandatów. Naprawdę nie da się jakoś tego powiązać? Przecież to maszynka, która sama na siebie zarabia. A potem, że patroli nie widać. Robię w weekendy często po kilkaset km i faktycznie poza ...
  • Czy stacje benzynowe nie mogłyby postawić dodatkowych kolumn informacyjnych, na których wyświetlona bylaby cena paliw, ale BEZ TYCH CHOLERNYCH PODATKÓW ? Może wtedy dotarłoby do wszystkich, ile nas kosztuje ten haracz na utrzymywanie nieudolnej, pasożytniczej biurokracji.
  • Ostatnio slyszalam, ze na wielu stacjach paliwowych chrzci sie paliwo nawet w proporcji 95% wody !!!!!! Az wlos mi sie jezy jak o tym pomysle! Macie jakies doswiadczenia w tej sprawie? Czy jest jakis sposob aby sie o tym przekonac (zanim sie toto wleje do baku?) A jak sie zachowuje auto, gdy dostanie juz taka mieszanke? A moze istnieje juz jakas czarna lista takich stacji???? Bede wdzieczna za wszelkie informacje i pozdrawiam! Monika
  • Ostatnio będąc służbowo w Niemczech zatankowałem do Toyoty Cariny 2.0 benzynę 98 oktanową. Normalnie leję 95. Muszę powiedzieć, że odniosłem wrażenie, jakbym miał jakiś mały dopalacz, auto stało się "bardziej drapieżne". Po powrocie zatankowałem też 98 na granicy w Zgorzelcu na Orlenie. Zadnej różnicy, jakbym jechał na 95. Aż takie dupne paliwo u nas sprzedają? Wydaje mi się, że przynajmniej na firmowych stacjach paliwo powinno byc odpowiedniej jakości. Ktoś miał podobne doświadc...
  • Ludzie gaście światła , nie trujcie atmosfery i wszystkiego dookoła ,nawet kilka ton dwutlenku węgla pogłębia efekt cieplarniany. Kilka osób które byc może uratują światła nie jest wartych ofiar ponoszonych przez miliony innych ludzi. Psychoza świateł to wymysł producentów paliw ale to wy tym świństwem oddychacie to wy z powodu spalin chorujecie i niepotrzebnie umieracie i jeszcze za to płacicie. DOWÓD: Rocznie w Polsce ginie w wypadkach około 5700 osób - tak podaje policja i ra...
  • Czy można w Polsce przewozić paliwo w karnistrach ? Bo chyba w krajach Europy Zachodniej nie można.
  • www.youtube.com/watch?v=BD7HSM3yn2k www.policja.waw.pl/portal/pl/1/10889/Nowe_alfy_romeo_takze_w_KSP.html Ciekawe, że mogą mierzyć prędkość pojazdów jadących z przeciwka (a przynajmniej takie są doniesienia). I ciekawe, czy ich zbyt szybko nie porozbijają. I czy mają na paliwo.
  • Ostatnio oglądałem w TV program(widać "TVmen" się ze mnie zrobił) w którym padły następujące twierdzenia: 1. Stojąc na czerwonym świetle ponad 15 sek. opłaca się wyłączać silnik,oszczędzamy benzynę,czyli pieniądze o ograniczeniu emisji spalin nie wspominając. 2. Dostępne na rynku "super paliwa"(znacznie droższe)nie poprawiają osiągów naszych silników.Można więc sobie spokojnie "je odpuścić". Test przeprowadzono na aucie BMW. Czy to ma jakiś sens?? Pozdr.
  • "94 punkty karne uzbierał za jednym razem kierowca, pędzący ulicami Gliwic. Wcześniej uciekł ze stacji benzynowej bez płacenia za paliwo. (...) Zatrzymany to 30-letni mieszkaniec Zabrza. Był trzeźwy. Po zatrzymaniu oświadczył funkcjonariuszom, że lubi szybką jazdę i nikomu nie zrobił krzywdy. Policjanci na miejscu zatrzymali mu prawo jazdy. (...) Drogowy wyczyn osądzi sąd grodzki. Za przestępstwo - wielokrotną kradzież paliwa - sprawcy grozi do 5 lat więzienia." wiadomosci.on...
  • Od pewnego czasu jezdze pozyczonym autem, wyposazonym w tzw. komputer pokladowy. Gdy pozyczalem auto, srednia miejska predkosc wynosila okolo 42 km, a spalanie okolo 7,3 litra na 100 km. Najwyrazniej jezdze bezpieczniej, bo przez Trase Torunska. Predkosc srednia spadla mi, pomimo tego, ze polowe drogi pokonuje szosa, poza miastem, do 37 km/h. A spalanie wzroslo do 7,9 litra/100 km. Wspominalem juz, ze nie jestem pewny, czy elementy drogowe wplywajace na bezpieczenstwo nie zalatwia nas...
  • Ktos kiedys tu pytal jakie bylyby skutki generalnego zanizenia limitow predkosci. W czasie kryzysu paliwowego w latach 1973-74 minister komunikacji w Niemczech wprowadzil przejsciowo limit 80 km/h na drogach krajowych i 100 km/h na autostradach, zeby oszczedzac energie. W porownaniu od stycznia 1973 do stycznia 1974 (podczas gdy obowiazywal limit) zarejestrowano 61% mniej zabitych i rannych na drogach.
  • Kierowcy samochodów z nowoczesnymi silnikami Diesel`a, jak tam wasze pompowtryskiwacze? Po ilu km musieliście pierwszy raz wymieniać? Ja po ok. 30.000 a wy? Napiszcie bo jestem ciekaw?
  • Do wszystkich kierowców ... To nie jest lancuszek szczescia tylko bardzo dobry pomysl. Przeczytaj prosze do konca. Ceny paliwa poszybowaly w góre. Jeszcze troche i zobaczymy 5 PLN za litr a potem moze i wiecej. Ponizsza propozycja ma znacznie wiecej sensu niz kampanie typu \"nie kupuj paliwa w danym dniu\" które byly przeprowadzane kilka miesiecy temu. Producenci paliw smiali sie jedynie bo wiedzieli, ze nie bedziemy kontynuowali akcji krzywdzac samych siebie rezygnujac calkowicie...
  • Do wszystkich kierowców ... To nie jest lancuszek szczęścia tylko bardzo dobry pomysł. Przeczytaj prosze do końca. Ceny paliwa poszybowaly w góre. Jeszcze troche i zobaczymy 5 PLN za litr a potem moze i wiecej. Ponizsza propozycja ma znacznie wiecej sensu niz kampanie typu \"nie kupuj paliwa w danym dniu\" które byly przeprowadzane kilka miesiecy temu. Producenci paliw smiali sie jedynie bo wiedzieli, ze nie bedziemy kontynuowali akcji krzywdzac samych siebie rezygnujac calkowicie...
  • ja trochę w nawiązaniu do wątku o tym, żeby nie jeździć cały rok na światłach. bynajmniej nie jestem tego zagorzałym zwolennikiem, ale niektórzy kierowcy mnie po prostu rozwalają. dzisiaj pada deszcz, jest pochmurno, więc należałoby włączyć światła. niestety widziałem wiele samochodów, których kierowcy widocznie oszczędzają żarówki. i bynajmniej nie były to stare maluchy wyposażone w prądnice, które mogą mieć deficyt prądu, ale nowoczesne fury. nie rozumiem w ogóle takiego toku rozumowa...
  • Prowadzac w gestym ruchu czesto poprzedzajacym nas jest "hamulcowy". Taki kierowca nie wie, ze moze regulowac predkosc jazdy zdejmujac noge z gazu. Jego technika jazdy opiera sie na nieustannym przekladaniu nogi z gazu na hamulec. Jest to zle dla niego samego, bo wiecej placi za zmiane hamulcow i za paliwo. Najgorsze jest jednak dla tych, ktorzy jada za nim. Skad wiadomo, ze taki kierowca tylko zwalnia, bo nie umie utrzymac stalej predkosci czy hamuje awaryjnie z jakiegos powodu. ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się