Gość: filip IP: 80.51.233.* 22.10.05, 21:47 Kierowcy samochodów z nowoczesnymi silnikami Diesel`a, jak tam wasze pompowtryskiwacze? Po ilu km musieliście pierwszy raz wymieniać? Ja po ok. 30.000 a wy? Napiszcie bo jestem ciekaw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: opona balonowa Podaj szczegóły koniecznie ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.05, 22:35 Podaj adresy stacji, na których tankowałeś ! To innym uratuje silniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip Re: Podaj szczegóły koniecznie ! IP: 80.51.233.* 22.10.05, 22:53 Mam obecnie ok. 110 000 km auto ma dwa lata, to już moje trzecie wtryski i chyba muszę zbierać na czwarte. Generalnie nie ma u nas w kraju stacji na której paliwo byłoby ok. Znam gościa który takie wtryski regeneruje, sam też ma diesla i ma też ten problem. Najbliższa stacja w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opona balonowa Re: Podaj szczegóły koniecznie ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.05, 12:06 Olej "napędowy" może w najlepszym wypadku napędzać traktory starego typu, a Twoje wtryski to ofiara "siary" ( związków siarki). Taksówkarze na zachodzie przejeżdżają na jednych wtryskach po kilkaset tysięcy kilometrów, i nie znają takich problemów. Jak słyszę słowo "biopaliwo" w mediach to od razu wiem, gdzie pan redaktor pobiera honorarium za artykuł. W sumie rzy..... sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Przeczysz sobie 23.10.05, 12:15 Gość portalu: opona balonowa napisał(a): > Olej "napędowy" może w najlepszym wypadku napędzać traktory starego typu, > a Twoje wtryski to ofiara "siary" ( związków siarki). > Jak słyszę słowo "biopaliwo" w mediach to od razu wiem, > gdzie pan redaktor pobiera honorarium za artykuł. Skladowe paliwa biologicznego pochodzenia sa praktycznie wolne od siarki. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opona balonowa sam sobie przeczysz, biedny człowieku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.05, 18:28 Gdyby w tym bałaganie było normalne prawo, to każdego złodzieja złapanego na sprzedaży blendowanego paliwa zamykano by razem za stacją paliw, która jest narzędziem przestępstwa. Jednak przepisy sformułowano celowo tak, aby każdy mógł zrzucać winę na kogoś innego. Jeżeli nie ma sposobu egzekwowania dyscypliny w handlu paliwami, nie ma sprzedaży badziewia zwanego biopaliwami. Przypadek idealny mnie mnie nie interesuje, aniołków nie ma, a my widzimy, co się dzieje dookoła. W Szwajcarii tak, w Polsce nie. Poczytaj sobie obok na tym samym forum, jak ludzie wymieniaja wtryskiwacze co 30 Tkm, albo idz spac, bo nic nie rozumiesz. Nie ma sposobu kontroli standardu jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opona balonowa Przeczytaj powoli ze zrozumieniem i nie bzdurz IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.05, 18:32 www.egospodarka.pl/9866,Paliwa-coraz-gorsze,1,39,1.html Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer sam zes biedny, balonie 25.10.05, 19:37 Gość portalu: opona balonowa napisał(a): > W Szwajcarii tak, w Polsce nie. > Poczytaj sobie obok na tym samym forum, jak ludzie wymieniaja > wtryskiwacze co 30 Tkm, albo idz spac, bo nic nie rozumiesz. Napisales, ze zawartosc siarki jest przyczyna uszkodzen silnikow, a takze postawiles teze o zwiazku miedzy biopaliwami, a zawartoscia siarki. Czemu zaprzeczylem, albowiem biopaliwa per definitionem nie zawieraja siarki. O innych parametrach biopaliw sie nie wypowiadalem. A w odpowiedzi na moj zarzut nazywasz mnie biednym czlowiekiem i podajesz nie zwiazane w wczesniejsza wypoaiwdzia linki do tekstow o jakosci paliw, w ktorych ani o siarce, ani o biopliwach nic nie pisze. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opona balonowa Re: Nowe silniki Diesla IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.05, 22:38 Nie na darmo pisałem: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=30820785 Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: Nowe silniki Diesla 23.10.05, 18:20 40.000 na razie a co będzie dalej zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samuel Re: Nowe silniki Diesla IP: *.crowley.pl 23.10.05, 19:40 Dobre pytanie, sam przeżyłem wymianę pompowtryskiwacza. I sprzedałem już w rodzinie nowego Diesla. Żadnych TDi, common railów itd. Na polskim paliwie coś takiego nie pojeździ. I tu nie chodzi o stację tylko o jakość paliwa z rafinerii. To fakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Re: Nowe silniki Diesla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.05, 10:56 Ja przejechalem ~90 000 km dieslem TDI i nic. Wtryskiwacze sa OK. Podobnie moi znajomi koledzy nie narzekaja na diesle. Mieszkam w Niemczech. Polskie paliwa po prostu nie spelniaja norm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :(((( Re: Nowe silniki Diesla IP: 80.51.233.* 25.10.05, 18:09 :((( Ja już drugi m-ce z powodu tego g... płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dragon Re: Nowe silniki Diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 21:11 Mojego TDi kupiłam z przebiegiem 80000 z Niemiec, po roku mam 110 tysiaków i wszystko ok, pompowtryskiwacze nie były nigdy wymieniane. Staram się tankować na sprawdzonych stacjach, choć 100% gwarancji to nie daje :-(. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dds Re: Nowe silniki Diesla IP: *.orange.pl 26.10.05, 01:25 znam pompowtryskiwacze które mają gubo ponad 100 000 i mają sie dobrze. Jedyna rada-tylko sprawdzone stacje. Ale i tak trzeba mieć szczęscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trypel Re: Nowe silniki Diesla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 08:52 Clio dci - po 90 tys km chodzi jak nowe - tankowane tylko na Shell i Neste. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: der Re: Nowe silniki Diesla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 22:14 silniki /nowoczesne/ diesla sa bardzo dobre. chce sprzedac takie auto a potem kupic benzyniaka i tankowac do woli... na powaznie: z 10 aut tdci /marka wiadoma/ ktore znam 8 mialo awarie silnikow a z tego 3 bardzo powazne. nie wytrzymuja paliwa sprzedawanego nawet w renomowanych sieciach. jest jedna siec ktora mnie nie zawiodla/niewazne jaka/. teraz producent ponoc zmienil te silniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Re: Nowe silniki Diesla IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.10.05, 11:03 Wydaje mi sie skromnie, ze pomiedzy PT Panami "opona balonowa" i "crannmer" doszlo do iskrzenia, w zwiazku z czym postaram sie tu wystapic w roli mediatora. Szanownemu Panu "opona balonowa" chodzilo zapewne o to, ze pojawienie sie tak zwanych biopaliw bedzie jeszcze wieksza szansa dla wszystkich kombinatorow, aby na tej produkcji skorzystac mieszajac "wszystko ze wszystkim" w wiadomym celu. Problem polega jednak na tym, ze kombinatorzy robia to juz dzis z rownie wiadomym skutkiem. A kontrola jakosci jest bezsilna. Po prawdzie, Sz. Pan "opona balonowa" nigdzie explicite nie napisal, ze biopaliwa ZAWIERAJA siarke. Byc moze sformulowal swoja wypowiedz niezbyt jasno, ale to juz inna sprawa. Natomiast Sz. Pan "crannmer" wyznajac stricte naukowa teorie biopaliw slusznie zauwazyl, ze takowe siarki nie zawieraja. (Co najwyzej slady frytek, ale to juz zupelnie inna para kaloszy). Trzeba tutaj dodac, ze slowo "biopaliwa" w potocznym jezyku oznacza w Polsce paliwa o calkowicie niewiadomym pochodzeniu, a wiec uzyte przez Sz. Pana "opona balonowa" slowo "badziewie" nie jest bledem formalnym. Tego byc moze Sz. Pan "crannmer" nie wiedzial. Wydaje mi sie, ze potrzebne jest tu niewielkie poczucie humoru. Co do meritum dyskusji, jeden wniosek generalny nasuwa sie nieodparcie - panstwowe organa kontrolne sa calkowicie bezsilne wobec skali zjawiska falszowania paliw i sprzedawania ich za posrednictwem rozmaitych przedsiebiorcow, ktorzy nawet przylapani na goracym uczynku, pozostaja bezkarni niczym niewinne dzieciatka zeby nie powiedziec "pieszczoszki" obecnych ukladow. I to jeszcze niestety potrwa. Pozdrawiam skloconych ze soba Panow. P.S. Jesli nie musicie, nie tankujcie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniumaczuga Re: Nowe silniki Diesla IP: *.disney.com 27.10.05, 17:00 tak, ale tdci fordowskie wycofano wlasnie dlatego, ze wymagaly super paliwa i czesto sie psuly przy braku takowego - ford wszedl w konszachty z najlepszym producentem diesli - psa - i klopoty z 'oryginalnymi' tdci (tymi sprzed wspolpracy z PSA) sie skonczyly. Znam gosci, ktorzy przesiedli sie na nowe dynamicznye CRy i jezdza jak idioci ciagnac ZAWSZE na kazdym biegu do 4-5krpm. Po cholere? Tego niemal zadne auto nie wytrzyma. Ale on musi sie poscigac od swiatel do swiatel i lubi halasowac. Na glupote nie ma lekarstwa. To takie didaskalia;) Odpowiedz Link Zgłoś
elbereth11 Re: Nowe silniki Diesla 28.10.05, 13:20 TDCi Ford Focus 2001, 115 KM mam przejechane 127 000 i żadnych problemów (odpukać w niemalowane...) tankuje tylko na Shell'u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Placa cos za reklame, bo tak za darmo... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.05, 13:58 Odpowiedz Link Zgłoś
elbereth11 Re: Placa cos za reklame, bo tak za darmo... 28.10.05, 14:04 :-) nie, po prostu po paliwach z innych stacji miał gorsze przyspieszenie i dużo większe spalanie. Co ciekawsze po paliwie z innej niż zwykle stacji Shell aż się biedne autko dławiło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Nowe silniki Diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 18:53 Kilka spraw: - Biopaliwo nie jest problemem dla silnika. Nie zawiera siary. Biopaliwo jest problemem dla ludzi zarabiających na ropie. - Paliwo z polskich rafinerii jest świetne. Mamy supernowoczesne instalacje w Płocku i Gdańsku. Ale tylko paliwo - jeśli coś wyjeżdża jako rozpuszczalnik z rafinerii, a potem trafia na stacje benzynowe... - Problemem są stacje. Stację sprawdzisz tylko jednym sposobem - przejeżdżając nowoczesnym TD(...) 30kkm na paliwie z jednej stacji. Jak wymienisz pół silnika - znaczy się nie była przesadnie dobra... - mam kolegę, który twierdzi, że woli jeździć na opałówce za 3zł, niż opałówce z kwasem siarkowym sprzedawanym na stacji po 4zł. I chyba ma rację... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opona balonowa Re: Nowe silniki Diesla IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.05, 21:04 Ja bym tam wolał nie sprawdzać tym sposobem. Dodatkowym problemem jest np. jakość zimowego oleju napędowego. A idzie ponoć sroga zima.To już jest całkowity horror.Nikt niczego nie gwarantuje. Kupcie sobie linki holownicze, dobrze Wam radzę. Odpowiedz Link Zgłoś