IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.11.06, 12:02
Czy do zrobienia cappucino lepiej używać ekspresu ciśnieniowego z dyszą do
spieniania mleka czy też kafetierki + ręcznego spieniacza. Gdzie osiągnę
lepszy efekt? Jeśli mowa o ekspresach to oczywiście mam na myśli takie
znajdujące się w zasięgu finansowym przeciętnego zjadacza chleba (maks.
kilkaset złotych), a nie profesjonalne maszyny dla gastronomii ;-)
Obserwuj wątek
    • dmj1 Re: Cappucino 01.12.06, 13:34
      Gość portalu: broszka napisał(a):

> Czy do zrobienia cappucino lepiej używać ekspresu ciśnieniowego z dyszą do
      > spieniania mleka czy też kafetierki + ręcznego spieniacza. Gdzie osiągnę
      > lepszy efekt?

Zdecydowanie ekspres cisnieniowy. Wprawdzie w kafetierce moka mozna przyrzadzic
      doskonale espresso odpowiednie spienienie mleka, z jednoczesnym podgrzaniem
      osiagniesz tylko korzystajac z pary wytwarzanej w boilerze ekspresu
      cisniniowego. I jedna uwaga: jesli priorytetem dla Ciebie jest cappucino zwracaj
      uwage na wielkosc boilera: powinien byc mozliwie duzy i najlepiej stalowy.
      darek
    • Gość: kasia Re: Cappucino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 16:03
      Mam ekspres ciśnieniowy ,ale spieniam recznie.Na gazie stawiam metalowy kubek z
      mlekiem i miksuje mieszadelkiem na 2 paluszki /uzywam akumulatorkow nie baterii
      ,sa bardziej wydajne/ daje to swietny rezultat,choć zdaje sobie sprawe ,ze nie
      kazdemu chce sie bawic w takie ceregiele.Pianka jest trwala ,mleko 2,0 % ubija
      sie bez najmniejszego problemu.
      Mieszadlo jakiego uzywam to savarin.
      • ella111 Re: Cappucino 03.12.06, 22:11
        No wlasnie, ja zamierzam kupic nepsresso z ta rurka do spieniania mleka ale nie
        wiem czy warto bo teraz robie piane reczna ubijaczka bodum i jest super. To
        moze nie warto kupowac, tylko najprostszy ekspres?
        • Gość: broszka Re: Cappucino IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.06, 10:04
          Witam, mam właśnie ten sam dylemat i dlatego założyłam ten wątek, żeby zasięgnąć
          opinii osób bardziej doświadczonych w tej dziedzinie. Lubię bardzo łagodną kawę
          z dużą ilością mleka/pianki, więc możliwość spieniania przez dyszę w ekspresie
          bądź jakieś ręczne ustrojstwo to dla mnie absolutny priorytet.
          • ella111 Re: Cappucino 04.12.06, 11:26
            Mi tylko nzajomi mowia ze pianka z ekspresu jest OK. Ale czy lepsza niz z teo
            mojego dzbanka, to nie wiem. Moze cieplejsza jest z ekspresu? Ja tez lubie taka
            lagodna kawe z duza iloscia mleka ;-)))
    • czarnainka Re: Cappucino 02.01.07, 19:23
      witam, korzystalam z 3ech ekspresow cisnieniowych
      obecnie mam Krups Espresso Vivo F 880
      www.skapiec.pl/site/cat/307/comp/62716
      ze specjalna dysza do spieniania mleka cyt: "Specjalna nasadka na dyszę pary umożliwiająca wprowadzenie większej ilości powietrza do mleka, dzięki czemu można uzyskać bardziej gęstą i bardziej trwałą piankę do przyrządzenia cappuccino"
      jestem z niego zadowolona, pianka wychodzi ladna przy zachowaniu kilku zasad:zimne mleko, najlepiej swieze (otwarte tego lub poprzedniego dnia),technika spieniania: trzymanie dyszy tuz pod powierzchnia mleka, wprowadzanie mleka w wir, nie przegrzewanie go w trakcie, spieniane w schlodzonym naczyniu, ja uzywam specjalnego garnuszka ze stali, ale w zwyklym tez dobrze wychodzi, uzywalam roznego rodzaju mleka, bardziej trwala pianka wychodzi mi z mleka 1,5% niz 3,2%,
      ekspres ten ma specjalna dysze, ktora umozliwia zrobienie lepszej pianki, na ekspresie mojej siostry ze zwykla dusza pianka nie wychodzi
      mimo, ze z mojego ekspresu jestem zadowolona o niebo lepsza pianka wychodzi mi z robocika za 7zl kupionego w ikei do spieniania mleka
      ssl.allegro.pl/item154434317_ikea_ubijak_do_mleka.html
      , podgrzewam pierw mleko w mikrofali, zeby bylo cieple, nie gorace i wtedy tym robocikiem spieniam
      piana jest lepsza niz ta z ekspresu, bardziej trwala, ma lepsza konsystencje, jest mniej "bąblowata", wychodzi znacznie wiecej piany z tej samej ilosci mleka
      te robociki sprzedaja w sklepach za 4zl. nie wiem jaka jest ich jakosc, ten z ikei jest dobry. teraz kupilam marki severin z podstawka na allegro, moze bedzie jeszcze lepszy
      podsumowujac polecam male robociki do spieniania mleka na dwa paluszki
      inka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka