Forum Kuchnia Napoje
ZMIEŃ
      pianka

pianka

(3 wyniki)
    • Otóż jest tak. Pianka być musi. Normalnie - np. w Pradze u Kocoura - po każdym łyku zostają na ściankach takie obręcze. Wytrawny pijący robi je w takiej samej odległości i to nie celowo. Pianka się kończy gdy kończy się piwo. W dowolnym miejscu po naszej stronie granicy: pianka raz jest, raz jej nie ma. Czasem z dwóch równolegle nalanych szklanek/kufli jeden ma, a drugi nie bardzo. I co gorsza, w żadnym wypadku ta pianka nie urzyma się do samego dna. Kończy się gdzieś, gdy zos...
    • Czy do zrobienia cappucino lepiej używać ekspresu ciśnieniowego z dyszą do spieniania mleka czy też kafetierki + ręcznego spieniacza. Gdzie osiągnę lepszy efekt? Jeśli mowa o ekspresach to oczywiście mam na myśli takie znajdujące się w zasięgu finansowym przeciętnego zjadacza chleba (maks. kilkaset złotych), a nie profesjonalne maszyny dla gastronomii ;-)
    • Jak przygotować super pianke z mleczka w ekspresie ciśnieniowym z dysza sluzaca temu celowi? Mam ekspres Rowenty i za cholere mi nie wychodzi przygotowanie takiej pianki :-(
    Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się