Dodaj do ulubionych

Pizza w piekarniku gazowym

31.05.12, 18:03
Sprawa ma się następująco.
Ekspertem kulinarnym nie jestem, ale całkiem dobrze wychodzi mi robienie pizzy (oczywiście z ciastem własnej produkcji itp). Z tym, że w swoim elektrycznym piekarniku.
Tymczasem chciałbym zrobić pizzę, ale nie u siebie, gdzie niestety piekarnik jest gazowy i w dodatku nie ma wskaźnika temperatury. Czy w ogóle są szanse powodzenia takiego eksperymentu? Do jakich temperatur może się taki gazowy piekarnik rozbujać? U siebie robię na maksie, czyli trochę ponad 250 stopni, ale tutaj nawet nie będę wiedział kiedy to. Byłbym wdzięczny za porady dla niedoświadczonego w kontakcie z piekarnikiem gazowym :)

PS. Wszelkie niepowodzenia oczywiście będą mi wybaczone, ale wolałbym dobrze wypaść :)
Obserwuj wątek
    • hester83 Re: Pizza w piekarniku gazowym 31.05.12, 18:27
      Ppiekłam ostatnio pizzę u mojej mamy właśnie w piekarniku gazowym. Nagrzewałam 25 minut ustawiony na max. (nie ma wskaźnika temperatury więc nie wiem ile osiągnął, ale z pewnością mniej niż mój elektryczny) Pizza cienka chrupiąca piekła się 13-14 minut, gdzie w moim elektrycznym kiedy ustawię 250 stopni, grzanie góra-dół z termoobiegiem piekę max. 8 minut.
      Wyszła nieco inna niż w moim piekarniku, ale równie pyszna.
      • ania_m66 Re: Pizza w piekarniku gazowym 31.05.12, 18:52
        gaz ma to do siebie, ze w odroznieniu od elektryki ktora rozbujac sie musi, grzeje praktycznie z kopyta, wiec nagrzewanie pustego 25 min jest bardzo, ale to bardzo glupim pomyslem :)))
        nastaw piekarnik, pokretlo gazu na maksa. daj mu gora 5 min jesli bardzo chcesz i wstaw pizze.
        ja w gazowym pieklam krotko, ale zareczam, ze rozpalalam i od razu wstawialam blache z ciastem i wszystko bylo ok.
        teraz wazne jest jak grzeje ten gaz, jesli od spodu, postaw pizze mozliwie wysoko.
        ile czasu bedzie potrzebowala, zalezy od wielu czynnikow - ale w koncu latwo sprawdzic organoleptycznie kiedy jest gotowa :)
        • Gość: x Re: Pizza w piekarniku gazowym IP: *.dip.t-dialin.net 01.06.12, 22:14
          "teraz wazne jest jak grzeje ten gaz, jesli od spodu,"-a co jak grzeje od gory?;-)))
          • ania_m66 Re: Pizza w piekarniku gazowym 02.06.12, 19:26
            Gość portalu: x napisał(a):

            > "teraz wazne jest jak grzeje ten gaz, jesli od spodu,"-a co jak grzeje od gory?
            > ;-)))
            widac, ze nie masz specjalnie pojecia o kuchniach gazowych.
            przewaznie grzeje od spodu, albo po bokach.
            z gory jakby rzadziej, bo polomien - nie tylko gazowy, zachowuje sie dosc glupio palac sie do gory nogami. proponuje wykonac doswiadczenie z zapalka.
            jesli w jakiejkolwiek kuchence jedyne zrodlo ciepla jest u gory, to raczej na logike potrawe od niego odsuwamy jesli ma sie upiec jak np ciasto.
            jesli chodzi nam o grillowanie, wtedy wrecz przeciwnie.
      • jurek7 Re: Pizza w piekarniku gazowym 31.05.12, 18:54
        Dzięki za podzielenie się doświadczeniami :)
      • mhr2 pieczenie na "oko" jest wspaniale 02.06.12, 18:59
        hester83 napisała:

        > Ppiekłam ostatnio pizzę u mojej mamy właśnie w piekarniku gazowym. Nagrzewałam
        > 25 minut ustawiony na max. (nie ma wskaźnika temperatury więc nie wiem ile osią
        > gnął, ale z pewnością mniej niż mój elektryczny) Pizza cienka chrupiąca piekła
        > się 13-14 minut, gdzie w moim elektrycznym kiedy ustawię 250 stopni, grzanie gó
        > ra-dół z termoobiegiem piekę max. 8 minut.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka